ξεπλένεται το χρήμα, μάτια μου;

αναδημοσίευση

Ουρές απεγνωσμένων καταθετών έξω από το κατάστημα της BPA, στην Ανδόρα.
Η τράπεζα χαρακτηρίστηκε όχημα ξεπλύματος χρήματος από τις ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση της Ανδόρας ανέλαβε τον έλεγχό της, απομάκρυνε τη διοίκηση και επέβαλε όριο αναλήψεων για να αποτρέψει την κατάρρευση της τράπεζας.

«Χρειάζομαι τα χρήματα στο λογαριασμό μου για να βγάλω το μήνα… Φυσικά και φοβάμαι. Και κανείς δεν μας έχει ενημερώσει για τίποτα…»

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει συμβεί… Πήγαμε στο σούπερ μάρκετ για να ψωνίσουμε και οι πιστωτικές μας κάρτες δε δούλευαν.»

Λίγα χιλιόμετρα μακριά, στη γειτονική Ισπανία, οι καταθέτες της θυγατρικής της BPA, Banco Madrid ζουν τη δική τους αγωνία. Η Banco Madrid αναγκάστηκε να καταθέσει αίτημα προστασίας από τους πιστωτές της. Η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας έχει εγγυηθεί τις καταθέσεις μέχρι €100.000.

«Έχω 740.000 ευρώ! Όλες μου οι οικονομίες! Και δεν μπορώ να πάρω τίποτα!»

«Δεν το περίμενα αυτό. Εγώ δεν ξέπλυνα χρήματα. Είμαι πελάτης τους πάνω από 10 χρόνια!»

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε μετά από έρευνα των αμερικανικών αρχών, που συνέδεσε την τράπεζα της Ανδόρα με εγκληματικές οργανώσεις από Ρωσία και Κίνα και κρατικούς αξιωματούχους που υπεξαιρούσαν δημόσια κονδύλια στη Βενεζουέλα.
Την χρησιμοποιούσαν για μεταφέρουν τα χρήματα των παράνομων δραστηριοτήτων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ανδόρας, Jordi Cinca, δήλωσε ότι «η Ανδόρα ξεκίνησε μία διαδικασία μεταμόρφωσης και έχει δεσμευτεί για διαφάνεια, τήρηση των διεθνών προδιαγραφών ανταλλαγής πληροφοριών και να πολεμήσει ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος, ώστε να διατηρήσει τη θέση της ως χρηματοπιστωτικό κέντρο παγκοσμίου κύρους.»

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/04/01/%ce%be%ce%b5%cf%80%ce%bb%ce%ad%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%87%cf%81%ce%ae%ce%bc%ce%b1-%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%bf%cf%85/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.