προσοχή, μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου στο πηγάδι

“Κουτί” ταιριάζει η παραπάνω φράση από το λαϊκό παραμύθι για την ανακάλυψη της λαθρανασκαφής και παράνομης εξαγωγής ελληνιστικού αγάλματος από τη Λιβύη. Για τις μνημειώδεις ιστορικές ληστείες που έχει διαπράξει η βρετανική, η γερμανική ή κάθε άλλη αποικιοκρατία δεν γίνεται λόγος. Οφείλουμε να επικαιροποιήσουμε το αίτημα για επιστροφή όλων των κλεμμένων αρχαίων θησαυρών στους τόπους που φιλοτεχνήθηκαν.

—————————————-

ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Δίκη για ελληνικό άγαλμα από τη Λιβύη

Ενα μοναδικό επιτύμβιο άγαλμα του 3ου αιώνα π.Χ. από την ελληνική αποικία της Κυρήνης στη Λιβύη απασχόλησε βρετανικό δικαστήριο.

Δίκη για ελληνικό άγαλμα από τη Λιβύη

Και μάλιστα, ένα δικαστήριο που για πρώτη φορά συνεδρίασε στο Βρετανικό Μουσείο. Το άγαλμα θεωρείται προϊόν λαθρανασκαφής και παράνομης εξαγωγής από τη Λιβύη το 2011. Η χώρα ενδιαφέρεται για τον επαναπατρισμό του.

Η ιστοσελίδα της εφημερίδας «The Daily Telegraph» μιλάει για αυτό το ανεκτίμητης αξίας γλυπτό, με μοναδικό αντίστοιχο δείγμα ένα άγαλμα που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου. Απεικονίζει γυναίκα να φορά ένα πλούσιο σε πτυχώσεις ιμάτιο με κουκούλα και σε κάθε χέρι από ένα βραχιόλι σε σχήμα φιδιού, ενώ στο δεξί κρατά μια κούκλα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο δικαστής Τζον Ζάνι από το Ειρηνοδικείο του Γουεστμίνστερ, που συνοδευόταν από δικηγόρους και νομικούς συμβούλους, επιθεώρησε το άγαλμα και ενημερώθηκε λεπτομερώς για τα στοιχεία που αφορούν το εύρημα. Το άγαλμα αποκαλύφθηκε σε μια αποθήκη του Δυτικού Λονδίνου από τελωνειακούς υπαλλήλους το 2011, για να καταλήξει, δύο χρόνια αργότερα στο Βρετανικό Μουσείο (το μουσείο λειτουργεί απλώς ως μεσεγγυούχος), όπου αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου επί του ιδιοκτησιακού. Σύμφωνα με τον επιμελητή των ελληνικών Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο, δρα Πίτερ Χιγκς, το άγαλμα, που πιθανότατα απεικονίζει την Περσεφόνη ή την ίδια τη νεκρή, όταν ήρθε στο Μουσείο έδειχνε «φρέσκο» και «αρκετά πρόσφατα» ανασκαμμένο.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/04/01/%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%bf%cf%87%ce%ae-%ce%bc%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%ac%ce%be%ce%b5%ce%b9-%ce%b7-%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ac-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b1%cf%8a%ce%b4%ce%ac%cf%81%ce%bf%cf%85-%cf%83/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.