Πλήρες μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης έγινε την Τετάρτη Παλαιστινιακή Αρχή, μια πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει από τον πρόεδρο Μαχμουντ Αμπάς από τα Χριστούγεννα του 2014, όταν οι Παλαιστίνιοι αναγνώρισαν την ποινική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου στις παλαιστινιακές περιοχές.
Η εξέλιξη προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του Ισραήλ που σε πρώτη φάση ανακοίνωσε την παρακράτηση των φορολογικών εσόδων που έπρεπε να καταβληθούν στην Παλαιστινιακή Αρχή. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε πως «η απόφαση των Παλαιστινίων να ενταχθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προκειμένου να προχωρήσουν σε νομικές διαδικασίες εναντίον του Ισραήλ είναι πολιτική, κυνική και υποκριτική».
Σημειώνεται πως με την ένταξη των Παλαιστινίων στο Διεθνές Δικαστήριο ανοίγει ο δρόμος για έρευνα σε βάρος του Ισραήλ σχετικά με τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου αλλά και εγκλημάτων που συνδέονται με την ισραηλινή κατοχή σε παλαιστινιακά εδάφη. «Η κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής, που συνδέεται με τη δολοφονική τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς η οποία διαπράττει εγκλήματα πολέμου , είναι η τελευταία που μπορεί να απειλήσει με διώξεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης», υπογραμμίζει το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει:
«Οι μονομερείς παλαιστινιακές ενέργειες, με πρώτη την ένταξη στο ΔΠΔ, αποτελούν παραβιάσεις των αρχών που έχουν οριστεί μεταξύ των δύο πλευρών με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για την επίλυση της παλαιστινιοϊσραηλινής διαμάχης»,
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει πλέον την ποινική δικαιοδοσία για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στις παλαιστινιακές περιοχές από τις 13 Ιουνίου, λίγο πριν ξεσπάσει ο τελευταίος πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο η Παλαιστίνη παρουσιάζεται ως κράτος.
Από τα μέσα Ιανουαρίου η πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Φατού Μπενσούντα συλλέγει στοιχεία για την κατάσταση στις παλαιστινιακές περιοχές, στο πλαίσιο των λεγόμενων «προκαταρκτικών ερευνών για την Παλαιστίνη». Ωστόσο, το αν η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει μελλοντικά σε δίκες εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών, πολιτικών ή μέλη ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων είναι αυτή την ώρα κάθε άλλο παρά βέβαιο.
Πρόσφατα σχόλια