Το Ισλαμικό Κράτος στις πύλες της Δαμασκού

Γιαρμούκ Συρία Η συγκλονιστική φωτογραφία που έδωσε ο ΟΗΕ στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο του 2014, όταν έφθασε μετά παό μήνες πολιορκίας του Γιαρμούκ η πρώτη βοήθεια στους εγκλωβισμένους αμάχους. | AP Photo/UNRWA, File

 

Οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του προσφυγικού παλαιστιανιακού καταυλισμού Γιαρμούκ στα περίχωρα της Δαμασκού, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν μια σημαντική βάση κοντά στο κέντρο εξουσία του Μπασάρ αλ Ασαντ.

“Το Ισλαμικό Κράτος έχει εισβάλει στον καταυλισμό και οι αντάρτες αγωνίζονται ν αντισταθούν… αλλά η κατάσταση είναι ακόμα θολή» είπε ο Οσάμα Χαμντάν, στέλεχος των Παλαιστινίων. «Πρέπει να ενώσουμε τις όλες τις δυνάμεις μας για να προλάβουμε κι άλλα δεινά για τους Παλαιστίνιους».

Η πυκνά κτισμένη συνοικία έχει δεχθεί από τις σφοδρότερες επιθέσεις των δυνάμεων του Ασαντ και οι κάτοικοι της υπέφεραν ασφυκτικούς αποκλεισμούς κυρίως από το καθεστώς προκειμένου να εμποδίσουν την διέλευση τροφίμων και φαρμάκων και να τους αναγκάσουν όλους να παραδοθούν.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες έχει ζητήσει από όλες τις πλευρές να σεβαστούν τους αμάχους, 3.500 εκ των οποίων είναι παιδιά. Και για τους Παλαιστίνιους, αλλά και για τους Σύρους, το Γιαρμούκ έχει γίνει σύμβολο των χειρότερων συνεπειών αυτού του εμφυλίου, αλλά και παράδειγμα του πόσο περίπλοκο είναι να ξεχωρίσουν οι γραμμές του πολέμου σε αυτό τον εμφύλιο.  Οπως γράφουν οι Financial Times, είναι μια παλαιστινιακή ομάδα γνωστή ως Aknaf Beit al-Maqdis πιστεύεται ότι μάχεται κατά των ισλαμιστών του ΙΚ ενώ δέχεται μπαράζ πυρών πυροβολικού από άλλη παλαιστινιακή φράξια που συνεργάζεται με το καθεστώς. «Δεν είναι σαφές εάν είναι φιλοκυβερνητικά στρατεύματα που μάχονται τους Παλαιστίνιους ή οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους» είπε ο Θαέρ αλ Χαλιντίγια, Σύρος ακτιβιστής.

 

Γιαρμούκ, Συρία- Απρίλιος 2014 Γιαρμούκ, Απρίλιος 2014, όταν αρκετοί από τους αμάχους είχαν καταφέρει να δραπετεύσουν από την πόλη τους. | AP Photo/UNRWA, File

«Το Γιαρμούκ επιστρέφει στην αγκαλιά του Ισλάμ, θα σας γλυτώσουμε από την καταπίεση» έγραψε ένας οπαδός του ΙΚ στο Twitter. «Θα κάνουμε τη Δαμασκό κόλαση». Οι υποστηρικτές του ΙΚ ισχυρίζονται ότι ελέγχουν το 70% της συνοικίας.Αλλοι όμως αμφιβάλουν. Σύμφωνα με τον Ραμί Αμπντελραχμάν του Συριακού Παρατηρητίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ισλαμικό Κράτος είχε ανενεργούς θύλακες στο Γιαρμούκ και έστειλε ενισχύσεις από την κοντινή περιοχή Hajr al-Aswad, όπου έχει μια κάποια παρουσία. Ωστόσο «δεν πρόκειται να καταλάβει τόσο εύκολα το Γιαρμούκ, καθώς η Χαμάς είναι εκεί ακόμα πολύ δυνατή».

Το Γιαρμούκ, όπου έμεναν 500.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες πριν αρχίσει αυτή η σύρραξη το 2011, ήταν από τα οχυρά των ανταρτών από τις αρχές της εξέγερσης κατά του Ασαντ και βρίσκεται μόλις 30 λεπτά από την καρδιά της Δαμασκού, η οποία εξακολουθεί να είναι υπό κυβερνητικό έλεγχο. Τα Ηνωμένα Εθνη εξέφρασαν την μεγάλη ανησυχία τους για την προστασία και την ασφάλεια των περίπου 18.000 αμάχων που προσπαθώντας να επιβιώσουν κάτω από άθλιες συνθήκες, πραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί.

Νοτιότερα, ομάδες ανταρτών που έχουν την υποστήριξη της Δύσης κατέλαβαν συνοριακό πέρασμα με την Ιορδανία και ήταν η πρώτη φορά που το καθεστώς χάνει τη μάχη σε αυτή την περιοχή από την αρχή των συγκρούσεων.

Οι νίκες ένοπλων, που βρίσκονται στα αντίθετα άκρα αυτού του πολέμου, είναι ενδεικτικές των πιέσεων που ασκούνται στον Ασαντ στην επιδίωξη του να εδραιώσει τον έλεγχο του στη δυτική Συρία, συμπεριλαμβανομένων και των παραμεθόριων περιοχών με την Ιορδανία και το Ισραήλ- από τα τελευταία οχυρά των ανταρτών που έχουν χάσει πολύ έδαφος από τους τζιχαντιστές. Μεταξύ αυτών το μέτωπο Αλ Νούσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία που απέκτησε τον έλεγχο της πόλης Ιντλίμπ στα βορειοδυτικά της χώρας, μόλις 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία.

 

Μαχητές της Αλ Νούσρα Φωτογραφία αρχείου από ενόπλους της ισλαμικής οργάνωσης Αλ Νούσρα | AP Photo/Syrian Observatory for Human Rights, File

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ο επικεφαλής της οργάνωσης Αμπού Μοχάμεντ αλ Γκολάνι  είπε ότι θα μεταχειριστούν καλά τουε κατοίκους και θα προστατεύσουν την δημόσια περιουσία, παρότρυνε τους εργαζόμενους  να επιστρέψουν στις δουλειές τους και ανακοίνωσε την ίδρυση ισλαμικού δικαστηρίου για να λύνει τις διαφωνίες, με βάση τη σαρία.

Το πρακτορείο ειδήσεων του Βατικανού ωστόσο ήδη μετέδωσε την πρώτη ανησυχητική είδηση, αναφέροντας στην ιστοσελίδα του ότι απήχθη Ελληνορθόδοξος ιερέας από ένοπλους τζιχαντιστές που έχουν καταλάβει την πόλη.

ΠΗΓΗ

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/04/02/%cf%84%ce%bf-%ce%b9%cf%83%ce%bb%ce%b1%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%ba%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%80%cf%8d%ce%bb%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%b1%ce%bc%ce%b1/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.