ισλαμικός επεκτατισμός

Ο παγκόσμιος εφιάλτης της ισλαμικής τρομοκρατίας

αναδημοσίευση

Από τη Νιγηρία, το Μάλι, την Αλγερία και τη Λιβύη μέχρι τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη, αλλά και μέχρι τις Φιλιππίνες, οι οργανώσεις της ισλαμικής τρομοκρατίας, όπως η Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Σαμπάαμπ και η Μπόκο Χαράμ, τα τελευταία χρόνια έχουν κλιμακώσει την εκστρατεία φρίκης στα πλαίσια ενός πολέμου προπαγάνδας και επικράτησης που μαίνεται με τη Δύση και τις τοπικές κυβερνήσεις εδώ και περίπου μια δεκαετία.

Ο παγκόσμιος εφιάλτης της ισλαμικής τρομοκρατίας

Το μακελειό στην Κένυα με τους 147 νεκρούς χριστιανούς φοιτητές από την Αλ Σαμπάαμπ, που έχει στενές σχέσεις με την Αλ Κάιντα, ήταν η πιο αιματηρή επίθεση των ημερών, όμως δεν ήταν και η μόνη. Την ώρα που οι άνδρες της Αλ Σαμπάαμπ έσφαζαν στην Γκαρίσα, οι δυνάμεις του Μετώπου Αλ Νούσρα, που κι αυτό ανήκει στο «στρατόπεδο» της Αλ Κάιντα, έπαιρναν τον έλεγχο του Ιντλίμπ στη Συρία και οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) έμπαιναν σε έναν καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Δαμασκό.

Λίγες ημέρες νωρίτερα η Μπόκο Χαράμ σε μια προσπάθεια να σαμποτάρει τις εκλογές στη Νιγηρία πραγματοποίησε επιθέσεις σε εκλογικά τμήματα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 43 άνθρωποι. Οι μαζικές σφαγές αλλοθρήσκων, οι αποκεφαλισμοί, οι εξανδραποδισμοί ολόκληρων χωριών από την Μπόκο Χαράμ και το Ισλαμικό Κράτος σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, καθώς και οι επιθέσεις στο Σαρλί Εμπντό και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα τις δυτικές κυβερνήσεις, οι οποίες σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές κατανοούν ότι κάθε άλλο παρά κέρδισαν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που κηρύχθηκε προ 15ετίας μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

Τη ζοφερή σημερινή εικόνα της ισλαμικής τρομοκρατίας συμπληρώνει η πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από 25.000 ξένοι μαχητές έχουν φύγει από 100 διαφορετικές χώρες για να ενταχθούν στην πρόσφατη εκστρατεία του τρόμου που έχουν εξαπολύσει οι ισλαμικές οργανώσεις.

Ο παγκόσμιος εφιάλτης της ισλαμικής τρομοκρατίας

Παρότι η Αλ Κάιντα ήταν η οργάνωση που το 2001 κατάφερε το πιο εντυπωσιακό και το πιο αιματηρό πλήγμα κατά της Δύσης, τα τελευταία χρόνια τα σκήπτρα της φρίκης έχουν πάρει αναμφισβήτητα το ISIS και η Μπόκο Χαράμ που μετά την πρόσφατη επίσημη συμμαχία τους έχουν δημιουργήσει μια τρομοκρατική υπερ-οργάνωση.

Η κατοχή τεράστιων εκτάσεων από το Ισλαμικό Κράτος σε Συρία και Ιράκ και μεγάλων πόλεων όπως η Ράκα και η Μοσούλη, αλλά και η μαζική εισροή ξένων μαχητών στις τάξης της οργάνωσης έχουν αναβαθμίσει τη δυναμική της και πέρα από τη Μέση Ανατολή. Ο αποκεφαλισμός των 21 Κοπτών Αιγύπτιων χριστιανών στη Λιβύη τον Φεβρουάριο, οι μαζικές εκτελέσεις Ασσυρίων και Γιαζίντι και τόσες άλλες ωμότητες που έχουν διαπράξει οι μαχητές του ISIS κατατάσσουν το «Χαλιφάτο» του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκνταντί στην κορυφή της λίστας των πιο αιματοβαμμένων οργανώσεων ισλαμικής τρομοκρατίας.

Ο παγκόσμιος εφιάλτης της ισλαμικής τρομοκρατίας

Η Μπόκο Χαράμ, παρότι δεν ελέγχει εκτάσεις στις χώρες όπου δραστηριοποιείται (αν και έχει βάση τη Νιγηρία έχουν κάνει επιθέσεις και αλλού), σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχει σκοτώσει περισσότερους από 13.000 ανθρώπους και έχει ωθήσει στην προσφυγιά με τη δράση της άλλο περίπου 1,3 εκατομμύριο ανθρώπους. Παρά τη συνεχή παρουσία και δράση της με επιθέσεις κατά χριστιανών και εκκλησιών στην Τζος, αλλά και αλλού, η Μπόκο Χαράμ απασχόλησε ιδιαίτερα τη διεθνή κοινότητα πριν από περίπου έναν χρόνο μετά την απαγωγή 276 κοριτσιών από το σχολείο τους στο χωριό Τσιμπόκ, τα οποία φέρονται να κράτησαν για «νύφες» ή τα πούλησαν σαν σκλάβες.

Ισλαμικό κράτος
Το Χαλιφάτο της φρίκης εξαπλώνεται διαρκώς

Ο παγκόσμιος εφιάλτης της ισλαμικής τρομοκρατίας

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το Ισλαμικό Κράτος έχει καταφέρει να θέσει υπό τον έλεγχό του ολόκληρες περιοχές στη Μέση Ανατολή, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός ισλαμικού Χαλιφάτου, το οποίο θα περιλαμβάνει τμήματα της Συρίας, του Ιράκ, του Λιβάνου, της Παλαιστίνης και της Ιορδανίας. «Γεννήθηκε» στον απόηχο του πολέμου στο Ιράκ και την περιθωριοποίηση των σουνιτών από τον κρατικό μηχανισμό και την κόντρα μεταξύ σουνιτών και σιιτών. Η χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους είναι ένα αρκετά σκοτεινό σημείο και κυρίως οι «χορηγίες» από κράτη του Κόλπου. Σημαντικά έσοδα αποκομίζει και από τα κοιτάσματα πετρελαίου που έχει καταλάβει, ενώ φέρεται να έχει λάβει εκατομμύρια ως λύτρα για την απελευθέρωση ομήρων. Προπαγάνδα Το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει ένα ευρύ προπαγανδιστικό δίκτυο και αξιοποιεί στο έπακρο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμη και οι φρικαλεότητες και οι αποκεφαλισμοί που διαπράττει εντάσσονται στο πλαίσιο της προπαγάνδας. Υπολογίζεται ότι στο πλευρό της έχει 10.000 μαχητές, μεταξύ των οποίων και πολλοί ξένοι υπήκοοι.

ΜΠΟΚΟ ΧΑΡΑΜ
Στόχος τους η επιβολή της σαρίας στη Νιγηρία

Ο παγκόσμιος εφιάλτης της ισλαμικής τρομοκρατίας

Το όνομα της τρομοκρατικής οργάνωσης, που δραστηριοποιείται κυρίως στον βορρά της Νιγηρίας όπου η πλειοψηφία είναι μουσουλμάνοι, σημαίνει «η δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτία». Ιδρύθηκε το 2002 και η ριζοσπαστικοποίησή της συνεχίστηκε μέχρι το 2009, οπότε εκτελέστηκε ο τότε ηγέτης τους. Η δράση τους όμως συνεχίστηκε. Στόχος τους είναι η επιβολή του ισλαμικού νόμου, της σαρίας δηλαδή, σε ολόκληρη τη χώρα και το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούν επιθέσεις και εκτός συνόρων στο Τσαντ, το βόρειο Καμερούν και τον Νίγηρα διευρύνοντας την επιρροή τους. Ο εξαθλιωμένος πληθυσμός της βόρειας Νιγηρίας, όπου η ανεργία και η φτώχεια χτυπούν «κόκκινο», αποτελεί ιδανική δεξαμενή για τη στρατολόγηση μαχητών από την Μπόκο Χαράμ. Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν τους μαχητές, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει θεαματικές απαγωγές κοριτσιών, επιθέσεις σε κυβερνητικές υπηρεσίες και χριστιανικές εκκλησίες. Μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2014 οι τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ σκότωσαν 2.000 άτομα. Πρόσφατα η ηγεσία της Μπόκο Χαράμ ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και την εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού Χαλιφάτου.

ΑΛ ΣΑΜΠΑΑΜΠ
Εξαπολύει επιθέσεις από τη Σομαλία μέχρι την Κένυα

Η Αλ Σαμπάαμπ ιδρύθηκε στη Σομαλία και εδραιώθηκε ανάμεσα στο 2004 και το 2006, την περίοδο δηλαδή που η χώρα βρισκόταν ήδη επί 15 χρόνια βυθισμένη στον εμφύλιο πόλεμο. Το όνομα της τρομοκρατικής οργάνωσης σημαίνει «Η νεότητα» και ο στόχος τους είναι, όπως και των υπόλοιπων ισλαμιστικών ομάδων στην περιοχή, η εγκαθίδρυση θεοκρατικού καθεστώτος στο Κέρας της Αφρικής. Εχει θέσει υπό τον έλεγχό της σημαντικά τμήματα της Σομαλίας, κυρίως στην κεντρική και τη νότια χώρα. Ωστόσο η Αλ Σαμπάαμπ δεν γνωρίζει σύνορα και έχει εξαπολύσει αιματηρές επιθέσεις εκτός της Σομαλίας – η δράση της εκτείνεται σε ολόκληρη την ανατολική Αφρική μέχρι και την Κένυα. Η τζιχαντιστική οργάνωση έχει στραφεί σε άλλες ομάδες, όπως η Αλ Κάιντα για υποστήριξη, όχι μόνο ιδεολογική αλλά και για την εκπαίδευση μαχητών, ενώ έχει στενές διασυνδέσεις και με την Μπόκο Χαράμ. Το 2012 είχε υπάρξει μια ιδεολογική μάχη στους κόλπους της οργάνωσης για τη συνεργασία με την Αλ Κάιντα, ωστόσο διαπίστωσαν ότι έχαναν υποστηρικτές και έδαφος και επικράτησε η πρόταση να στραφούν στη «μητρική» οργάνωση της παγκόσμιας τζιχάντ.

ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ
Η «μητρική» οργάνωση της διεθνούς τζιχάντ

Η Αλ Κάιντα θεωρείται η «μητρική» οργάνωση που είναι υπεύθυνη για την παγκόσμια τζιχάντ. Το όνομά της σημαίνει «βάση» ή «θεμέλιο» και έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη. Στόχος της Αλ Κάιντα είναι η εγκαθίδρυση ενός θεοκρατικού καθεστώτος, στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι μουσουλμανικές χώρες και περιοχές. Το πρόσωπο της Αλ Κάιντα ήταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ωστόσο μετά τον θάνατό του σε αμερικανική επίθεση την ηγεσία ανέλαβε το νούμερο 2 της οργάνωσης, ο Αιγύπτιος Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Τρόπος δράσης
Ο τρόπος δράσης της Αλ Κάιντα είναι διαφορετικός από ό,τι του Ισλαμικού Κράτους -το οποίο είχε αποσχιστεί από τη «μητρική» οργάνωση στο Ιράκ- για παράδειγμα, καθώς αποτελείται από αυτόνομους πυρήνες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε αρκετές χώρες ανά τον κόσμο. Τα παρακλάδια της εκτείνονται και στην Αφρική, για παράδειγμα υπάρχει η Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ, που έχει ως πεδίο δράσης κυρίως την Αλγερία και το βόρειο Μάλι και η Αλ Κάιντα της Υεμένης, η οποία έχει αναπτύξει σημαντική δράση τελευταία.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/04/05/%ce%b9%cf%83%ce%bb%ce%b1%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.