Η Υεμένη θα είναι το Βιετνάμ της Σαουδικής Αραβίας
Thomas C. MOUNTAIN – Réseau International, Counterpunch (μτφρ. Κρστιάν)
Μη μπορώντας να συνέλθει από την τελευταία στρατιωτική ταπείνωση που της είχαν επιβάλλει πριν από έξι χρόνια, οι πολεμιστές των Χούτι, η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε μια επιχείρηση που πολύ πιθανόν θα γίνει ένα σαουδαραβικό Βιετνάμ: εννοώ την προσπάθεια της να εισβάλει στην Υεμένη.
Το 2009, η ανικανότητα του σαουδαραβικού στρατού αποκαλύφθηκε όταν απέτυχε η μεγάλη επίθεση εναντίον των Χούτι κατά μήκος των συνόρων Σαουδικής Αραβίας / Υεμένης και όταν, στην αντεπίθεση που ακολούθησε, οι μαχητές Χούτις, ελαφρά οπλισμένοι, κατέκτησαν ένα μεγάλο κομμάτι του σαουδαραβικού εδάφους.
Η τελευταία φορά που ένας παναραβικός στρατός προσπάθησε να εισβάλει και να καταλάβει την Υεμένη, στη δεκαετία του 1960, ο Νάσερ, ο Αιγύπτιος στρατηγός που έγινε πρόεδρος, αναγκάστηκε τελικά, με την ουρά στα σκέλια, να αποσύρει τα στρατεύματά του, ήτοι πάνω από 50. 000 άνδρες, απ’ ό, τι έγινε το Βιετνάμ της Αίγυπτου, όπως ο ίδιος το παραδέχτηκε με λύπη αργότερα.
Τα προβλήματα στην Υεμένη δεν προέρχονται από μια αντίθεση μεταξύ σιιτών και σουνιτών ή μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.
Δεν προέρχονται από τον Ομπάμα, του οποίου η ιδιαίτερα ανίκανη κυβέρνηση αναγκάστηκε να καθίσει στον πάγκο και να παρακολουθήσει τη σαουδαραβική βασιλική οικογένεια να ξεκινήσει αυτή τη τρελή περιπέτεια.
Τα προβλήματα στην Υεμένη προέρχονται όλα από φυλετικές συγκρούσεις που πάνε πίσω αιώνες, και ο μόνος τρόπος για την επίλυσή τους είναι να ξεκινήσει μια μακρά και επίπονη διαδικασία διαπραγμάτευσης.
Το 1990, μια συμφωνία ειρήνης που οδήγησε στην επανένωση της Υεμένης, είχε προκύψει με μεγάλη δυσκολία. Χρωστάμε αυτή την ειρηνευτική συμφωνία, η οποία κράτησε περισσότερο από δύο δεκαετίες, στη διαμεσολάβηση αυτού που ήταν τότε το επιτελείο μιας ομάδας πάμφτωχων μαχητών η οποία αυτοαποκαλούταν το Μέτωπο για την Απελευθέρωση των Λαών της Ερυθραίας, ένα γεγονός που αργεί ακόμη να αναγνωριστεί από εκείνους που καλύπτουν την σημερινή σύγκρουση.
Οι Σαουδάραβες ξεκίνησαν αυτόν τον πόλεμο εναντίον του λαού της Υεμένης από υπερηφάνεια και αλαζονεία, αλλά επίσης και από ένα είδος παράνοιας: φοβούνται δήθεν ότι θα περικυκλωθούν από ένα δαχτυλίδι σιιτών εχθρών υπό την ηγεσία του Ιράν, αυτό είναι τουλάχιστον ό τι θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε οι ομιλούσες κεφαλές των δυτικών μέσων ενημέρωσης.
Στην πραγματικότητα, η σαουδαραβική βασιλική οικογένεια κατέχεται από ένα άσβεστο ουαχαμπιτικό μίσος κατά του τι μοιάζει με σιιτικό κίνημα, ακόμα και αν, ιστορικά, οι Σιίτες της Δυτικής Ασίας δεν θεωρούν τους Χούτι της Υεμένης σαν γνήσιους Σιίτες.
Ο σαουδαραβικός παρανοϊκός φόβος για το Ιράν δεν έχει καμία πραγματική βάση, διότι το Ιράν δεν απειλεί σε τίποτα τη Σαουδική Αραβία. Εξάλλου, το Ιράν δεν υποστήριξε ούτε καν την σιιτική εξέγερση στο Μπαχρέιν. Παρ ‘όλες τις κατηγορίες σχετικά με την ιρανική στρατιωτική υποστήριξη για την κατάκτηση της Υεμένης από τους Χούτι, δεν υπάρχουν στοιχεία για να στηρίζουν αυτές τις κατηγορίες.
Οι Χούτι, που κουράστηκαν να αγνοούνται συνεχώς από την κυβέρνηση της Υεμένης και που ήθελαν να τερματίσουν μια πολιτική που οδηγεί σε λιμούς στην Υεμένη, σύναψαν μια συμφωνία με τον πρώην πρόεδρο Σαλέχ, ο γιος του οποίου διοικούσε το στρατό της Υεμένης την εποχή της συμφωνίας που επέβαλαν με τη βία η Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου στους πολίτες της Υεμένης, πριν από δύο χρόνια και ξεκίνησαν μια επίθεση για να αδράξουν την χώρα.
Από την αρχή, οι Χούτι ζητούν διαπραγματεύσεις, ενώ σαφώς δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν στους Ουαχαμπίτες της αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (η ομάδα αποτελείται κυρίως από φανατικούς Σαουδάραβες σε εξορία) να παραμένουν στην Υεμένη.
Έχοντας ήδη υποστεί μια στρατιωτική ταπείνωση το 2009, και φοβούμενο να θεωρηθεί ως αδύναμο και ανίκανο από την εξαρτημένη σιιτική μειονότητα που βρίσκεται στα πετρελαϊκά εδάφη της ανατολικής Σαουδικής Αραβίας, το ουαχαμπιτικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε μια επιχείρηση η οποία έχει όλες τις πιθανότητες να καταλήξει σε Βιετνάμ.
Φυσικά, το κάνουν υπό την κάλυψη ενός παν-Αραβικού λάβαρου, με την Αίγυπτο που υπόσχεται στρατεύματα για να υποστηρίξει την εισβολή και τη μελλοντική κατοχή της Υεμένης.
Ο Αλ Σίσι, ο τελευταίος Αιγύπτιος στρατηγός που έγινε πρόεδρος, είναι ένας ιδιαίτερα απρόθυμος σύμμαχος, διότι μεγάλωσε με την ανάμνηση της ταπεινωτικής ήττας της Αιγύπτου, όταν προσπάθησε να υποτάξει τη Υεμένη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου έστειλαν τους ηγέτες τους στο Σαρμ αλ Σείχ για να ανακοινώσουν τη διάθεση περισσότερων από 20 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια και επενδύσεις για τη διάσωση της προβληματικής οικονομίας της Αιγύπτου, σε μετρητά που ο πρόεδρος Αλ Σίσι είχε ζητιανέψει με το καπέλο στο χέρι του.
Σύμφωνα με τις ειδήσεις, ο πόλεμος μαίνεται στα σύνορα Υεμένης-Σαουδικής Αραβίας, και είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ο σαουδαραβικός στρατός δεν έχει ακόμη επιτύχει σοβαρή πρόοδο. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι μαχητές Χούτι ανασυντάχθηκαν να επιτεθούν στο Άντεν στη νότια πετρελαϊκή Υεμένη, η σαουδαραβική στρατιωτική προσπάθεια να εισβάλει στην καρδιά της επικράτειας των Χούτι δεν είναι πολύ πειστική.
Σε αυτό το σημείο, ο σαουδαραβικός στρατός διεξάγει κυρίως μια αεροπορική σφαγή του ανυπεράσπιστου λαού της Υεμένης.
Αν, και όταν, η υποσχόμενη χερσαία επίθεση θα αρχίσει σοβαρά, θα δούμε τις έμπειρες πολιτοφυλακές των Χούτι να πολεμήσουν ενάντια σε ένα δήθεν παν-Αραβικό στρατό που διαθέτει μόνο μικρή εμπειρία του πραγματικού πολέμου.
Με, ενώπιον του, πολεμιστές που υπερασπίζονται τα σπίτια και τις οικογένειές τους, όπως οι Βιετκόνγκ στο Βιετνάμ, και η Σαουδική Αραβία θα βρεθεί σ’ ένα υεμενιτικό βούρκο που θα είναι το Βιετνάμ της .
Thomas C. Montain
Ο Thomas C. Montain ζει και εργάζεται ως δημοσιογράφος στην Ερυθραία, κοντά στην Υεμένη από το 2006. thomascmountain@yahoo.com
Μεταφράστηκε από τον Dominique Muselet, για το γαλλόφωνο Saker
http://reseauinternational.net/le-yemen-sera-le-vietnam-de-larabie-saoudite/
Αναρτήθηκε από Christian Haccuria στις 4/07/2015 11:00:00 μ.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Ετικέτες Aραβικός Κόσμος, Ιράν, Μέση Ανατολή, Σαουδική Αραβία
Αντιδράσεις: |
3 σχόλια:
- GEORGE DOGIVANIS7 Απριλίου 2015 – 11:36 π.μ.Απάντηση
- Το άρθρο είναι εξαιρετικού ενδιαφέροντος και προκαλεί αρκετές απορίες.
Από την πλευρά μου η πλέον σημαντική απορία είναι αυτή του, ποιός-αν κάποιος, συμβουλεύει τους αντάρτες.
Ως γνωστόν, στην δεκαετία του 70, η Υεμένη η οποία είχε εμπλακεί σε ένα ανταρτοπόλεμο με το γειτονικό Ομάν για την κυριαρχία στο δυτικό Ομάν και στον λιμένα της ΣΑΛΑΛΑ, ηττήθηκε εξαιτίας της εμπλοκής 22 βρετανών της SAS.
SAS= Special Air Service.
(Από τότε, σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ουσιαστικά δεν υφίστανται!)
Οι 22 βρετανοί κατέφεραν και οργάνωσαν την τοπική αντίσταση στο σημερινό δυτικό Ομάν, καταφέρνοντας τα αποσπάσουν και αντάρτες που προηγουμένως επιθυμούσαν την απόσπαση της περιοχής και πολεμούσαν ενάντια στην κυβέρνηση του Muscat.
Το ερώτημα είναι αν οι νύν αντάρτες διδάχτηκαν από τα μαθήματα ανορθόδοξου πολέμου της δεκαετίας του 70, εξαιρετικά σημαντική παράμετρος ή έχουν συμβούλους ενάντια σε μια άριστα εξοπλισμένη Σαουδική Αραβία.
Απαντήσεις
- arsyrios7 Απριλίου 2015 – 1:06 μ.μ.
- Μιλάς για την Νοτια Υεμενη;; την εποχη που λες ηταν χωρισμενες σε Βορεια και Νοτια, με την Βορεια να ειναι ακομα ο κορμος και του συνολικου πληθυσμου και των Χουτι ενω ο νοτος (νοτιοανατολικα) ο φτωχος συγγενης…
Απάντηση
- GEORGE DOGIVANIS7 Απριλίου 2015 – 3:19 μ.μ.Απάντηση
- Πράγματι τα σημερίνα σύνορα Ομαν και Υεμένης ήταν αυτά μεταξύ Ομαν και Νότιας Υεμένης.
Οι Βρετανοί δεν κανουν αυτό τον διαχωρισμό και αναφέρονται σε Υεμένη για εκείνη την περίοδο!
Προφανώς θα εννοούν την ΛΑΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗς ΥΕΜΕΝΗΣ ουσιαστικά την Νότιο Υεμένη ,όπως αναφέρεις.
Φόρτωση περισσότερων…
Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα
Εγγραφή σε: Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Twitter @InfognomonPolit
Η καταγωγή των Αλβανών και οι αρβανιτόφωνοι Έλληνες
Του Δημήτρη Ευαγγελίδη
Δημοκρατία, το πολίτευμα που περιμέναμε
Μια ολοκληρωμένη συνταγματική και πολιτειακή πρόταση, από τον Σταύρο Καλεντερίδη
Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου
Το βιβλίο του Mουράτ Καραγιλάν
Η Ανάλυση του Πολέμου στο Κουρδιστάν
ΕΝΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ
Η Δράση της ΜΙΤ στην Ελλάδα
Ιμπραχίμ, η γιός του Ηρακλή
Του Νίκου Πετρίδη
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΕΩΝ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ
Για να γίνετε συνδρομητής “κάντε κλικ” επάνω στον αριθμό.
Google Translation
Με την υποστήριξη της Μετάφραση
Δημοφιλείς αναρτήσεις
- Θ. Βενιάμης: «Οι Γερμανοί δεν θέλουν να είναι πρώτη στον κόσμο η ελληνική ναυτιλία!»
- Η πρωταπριλιάτικη φάρσα ενός απίθανου καθηγητή μαθηματικών στους φοιτητές του: ιδιοφυΐα!
- Ο Ελληνισμός χρειάζεται έναν νέο Καποδίστρια
- Ο αραβικός εμφύλιος πόλεμος
- Η Υεμένη θα είναι το Βιετνάμ της Σαουδικής Αραβίας
- 22 Ιουνίου 1941: Τι πραγματικά ήξερε ο Στάλιν για την επίθεση της Γερμανίας;
- Η σημαία του έθνους ψηλά και στις ΗΠΑ!
Οι Αναγνώστες μας
Η λίστα ιστολογίων μου
- Ποντιακά Θέματα
- Παρώρας παραζάμανα – Ει κιτί χρόνια Πριν από 1 μήνα
- Ποιότητα Ζωής
- Μύρτιλλα, μήλα και σταφύλι προστατεύουν από τον διαβήτη Πριν από 1 χρόνια
- Omorfos Kosmos
- Η σκοτεινή ενέργεια κρύβεται σε κοσμικά κενά Πριν από 2 χρόνια
Διαβάστε και αυτά…
- Defencenews.gr
- Defence-point
- Faculty of Turkish Studies and Modern Asian Studies of the University of Athens
- Geopolitics & Daily News
- Geopolitics-gr
- Geostrategy
- Hellenic Affairs Forum
- Pontos-News
- Research Institute for European and American Studies
- StrategyReport
- e-Amyna
- efenpress
- fox2 Magazine
- Ανιχνεύσεις
- Αντιφωνητής
- Βελισάριος
- Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος
- Διπλωματικό Περισκόπιο
- Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών
- Ελληνική Εταιρεία Στρατηγικών Μελετών
- Εργαστήριο Διεθνών Σχέσεων Παν. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
- ΗΛΙΑΣ ΜΑΛΤΕΖΟΣ
- Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων
- Ιωάννης Παρίσης
- Οικουμενική Ομοσ. Κωνσταντινουπολιτών
- Παναγιώτης Ήφαιστος
- Περί Αλός
- Προέλαση
- Σύνδεσμος Επιτελών Εθνικής Άμυνας
- Τολμώ Ελληνικά
- Τράπεζα Ιδεών
- Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
- Υπουργείο Εξωτερικών
Εκδόσεις Ινφογνώμων
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
- Αιγαίο (1)
- Αιγαίο4Ελληνική Εξωτερική Πολιτική (1)
- Κύπρος (1)
- ΤουρκίαΚουρδικό Ζήτημα (1)
- ΒαλκάνιαΗΠΑ (1)
- Παλαιστίνη (1)
- ΚοσσυφοπέδιοΣερβία (1)
- Aραβικός Κόσμος (1)
- Ευρωπαϊκή ΈνωσηΤουρκία (1)
- Ποντιακό Ζήτημα (1)
- Οικονομική Κρίση (1)
- %Σκανδιναβικές χώρες (1)
- 4Ελληνική Εξωτερική Πολιτική (1)
- 4Ελληνική Εξωτερική Πολιτική (4)
- Aραβικός Κόσμος (336)
- BRIC (27)
- Cyberwar (49)
- G-20 (15)
- G-8 (10)
- Iαπωνία (2)
- NATO (907)
- Oικολογία-Περιβάλλον (87)
- Tουρκία (56)
- Αίγυπτος (286)
- Αιγαίο (762)
- Αλβανία (800)
- Αμπντουλλάχ Οτζαλάν (38)
- Ανακοινώσεις (675)
- Ανθρώπινα Δικαιώματα (1610)
- Απόδημος Ελληνισμός (307)
- Αρμενία (189)
- Αρμενικό Ζήτημα (558)
- Ασία (87)
- Αυστρία (37)
- Αυστραλία (115)
- Αφγανιστάν (281)
- Αφρική (254)
- Βέλγιο (67)
- Βαλκάνια (613)
- Βατικανό (58)
- Βουλγαρία (84)
- Βόρεια Ηπειρος (59)
- Βόρεια Κορέα (17)
- γα (1)
- Γαλλία (702)
- Γενικά θέματα (1102)
- Γερμανία (1290)
- Γεωοικονομία (98)
- Γεωπολιτική (263)
- Δημοκρατία Ιδεών (36)
- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (14)
- Δημόσια Δοίκηση (155)
- Διαφθορά (1582)
- Εγκληματικότητα (178)
- Εθνική Άμυνα (1073)
- Εθνική Φρουρά (162)
- Εκδόσεις Ινφογνώμων (17)
- Εκλογές 2009 (83)
- Εκλογές 2010 (55)
- Εκλογές 2012 (335)
- Εκλογές 2014 (374)
- Ελβετία (31)
- Ελλ (1)
- Ελλάδα (12655)
- Ελλάδα. (4056)
- Ελληνική Εξωτερική Πολιτική (3151)
- Ενεργειακά-Αγωγοί (2439)
- Εξοπλισμοί (126)
- ΕΠΟΣ 40-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΚΑΤΟΧΗ-ΕΜΦΥΛΙΟΣ (202)
- ΕΠΟΣ 40-ΜΑΧΗ ΟΧΥΡΩΝ-ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΚΑΤΟΧΗ-ΕΜΦΥΛΙΟΣ (62)
- Ευρασία (28)
- ΕυρωπαΙκή Ένωση (215)
- Ευρωπαϊκή Ένωση (2903)
- Ευρωπαϊκή Ένωση Τουρκία (20)
- Ηνωμένο Βασίλειο (677)
- ΗΠΑ (4113)
- Θράκη (924)
- Ιαπωνία (105)
- ΙΝΔΙΑ (57)
- Ινφο-Χανούμ (37)
- Ιράκ (842)
- Ιράν (1245)
- Ιρλανδία (18)
- ΙΣ (1)
- Ισλάμ (1503)
- Ισπανία (88)
- ΙΣΠΑΝΙΑ (16)
- Ισραήλ (2589)
- ΙΣΤΟΡΙΚΑ (455)
- ΙΤΑΛΙΑ (181)
- Κ (1)
- Κίνα (667)
- Καναδάς (15)
- Καύκασος (345)
- Κεντρική Ασία (44)
- Κορέα (135)
- Κοσσυφοπέδιο (309)
- Κουρ (1)
- Κουρδικό Ζήτημα (2964)
- Κουρδιστάν (199)
- Κούβα (41)
- Κύπρος (7758)
- Κύπρος 1974 (518)
- Λίβανος (211)
- Λαθρομετανάστευση (683)
- Λατινική Αμερική (301)
- Λιβύη (388)
- Μέση Ανατολή (631)
- Μακρίδης (2)
- μυσ (1)
- Μυστικές-μυστικιστικές οργανώσεις (488)
- Ν.Αφρική (7)
- Ναυτιλία (147)
- Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειος (60)
- ΟΑΣΕ (30)
- ΟΗΕ (517)
- Οικονομική Κρίση (3182)
- Οικουμενικό Πατριαρχείο (505)
- Ολλανδία (28)
- Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (17)
- ΟΣΕΠ (9)
- Ουγγαρία (25)
- Ουκρανία (1017)
- ΟΥΝΕΣΚΟ (6)
- Πακιστάν (145)
- Παλαιστίνη (661)
- πΓΔΜ (1170)
- Πολιτισμική Επικράτεια του Ελληνισμού (247)
- Πολωνία (43)
- Πομακικό (4)
- Ποντιακό Ζήτημα (647)
- Πορτογαλία (32)
- Πρόσωπα (1113)
- Πυρηνικά Όπλα (216)
- Ρωσία (3467)
- Σάββας Καλεντερίδης (477)
- Σαουδική Αραβία (79)
- Σερβία (247)
- Σιωνισμός (22)
- Σκανδιναβικές χώρες (134)
- Σκόπια (5)
- Σλοβακία (6)
- Σουδάν (4)
- Συρία (2551)
- Συρια (26)
- Τουρκία (13149)
- Τουρκία Κουρδικό Ζήτημα (16)
- Τουρκία Κουρδικό Ζήτημα (5)
- ΤΟΥΡΚΙΑ (23)
- Τρομοκρατία (854)
- ΤΣΕΧΙΑ (14)
- Τύπος (33)
Γράψτε το Email σας για ενημέρωση…
Enter your email address:
Πρόσφατα σχόλια