για το νότιο διάδρομο του φυσικού αερίου

Σε μία κίνηση η οποία, εκ πρώτης απόψεως, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι κινείται παράλληλα στα σημερινά κοινοτικά σχέδια για τον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο (Southern Energy Corridor) μεταφοράς φυσικού αερίου προς την ΕΕ, η Ουγγαρία, η Ελλάδα, η Σερβία, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) και η Τουρκία προχώρησαν τη Μεγάλη Τρίτη, στη Βουδαπέστη,  σε Κοινή Διακήρυξη για την Ενίσχυση της Ενεργειακής Συνεργασίας.
Οι πέντε χώρες (οι οποίες εκπροσωπήθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών, με την εξαίρεση της Τουρκίας την οποία εκπροσώπησε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ) συμφώνησαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους με σκοπό η Κεντρική και η Νοτιοανατολική Ευρώπη να αποκτήσουν το ίδιο επίπεδο ενεργειακής ασφάλειας και ανταγωνιστικότητας που απολαμβάνουν οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Όπως επισημαίνεται με σαφήνεια στο τελευταίο σημείο της Διακήρυξης, οι πέντε υπουργοί εξέφρασαν τη στήριξή τους στη δημιουργία «μίας εμπορικά βιώσιμης επιλογής διαφοροποίησης των οδών και των πηγών για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Δημοκρατία της Τουρκίας, μέσω των εδαφών των χωρών μας, στις χώρες της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς και σε άλλες χώρες».
Η επιλογή των πέντε χωρών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ουσιαστικά, η πενταμερής της Βουδαπέστης αποφάσισε να εξετάσει την πιθανότητα κατασκευής άλλου ενός αγωγού, ο οποίος θα είναι ανεξάρτητος από τον Διαδριατικό Αγωγό (ΤΑΡ) και θα μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο που θα παραλαμβάνεται από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και μέσω Σκοπίων και Σερβίας προς την Ουγγαρία.
Στην παρούσα φάση, η εν λόγω ιδέα (διότι τα πάντα βρίσκονται επί χάρτου) αφορά στη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία το οποίο, εφόσον κατασκευαστεί ο επονομαζόμενος Turkish Stream, θα φθάνει στην τουρκική Ανατολική Θράκη και από εκεί θα μπορούσε να φθάσει στην Κεντρική Ευρώπη μέσω των προαναφερθεισών χωρών. Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι ακόμη είναι πρόωρο να προβλέψει κανείς από πού θα προέλθει το αέριο που θα γεμίσει αυτόν τον αγωγό, διότι πχ σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η συμφωνία Δύσης – Ιράν, το αέριο αυτό θα μπορούσε να είναι ιρανικό.
Τονίζεται πάντως ότι η Διακήρυξη αυτή εκφράζει προς το παρόν «πολιτική πρόθεση» και ότι «χρειάζεται περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων και διάλογος». Σε αυτό το πλαίσιο, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, στους ομολόγους του τη διεύρυνση του σχήματος με σκοπό να μπορέσουν να συμμετάσχουν στο project και άλλα κράτη από τα Δυτικά Βαλκάνια, ώστε να μπορέσουν μελλοντικά να απολαύσουν τα οφέλη από το φυσικό αέριο του Νοτίου Ενεργειακού Διαδρόμου μέσω διασυνδετηρίων αγωγών.
Ο κ. Κοτζιάς πάντως, ορθώς σκεπτόμενος, πρότεινε επίσης τη σύγκληση ομάδων αποτελούμενων από τεχνικούς εμπειρογνώμονες από τα υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας ώστε να εξεταστούν ζητήματα που άπτονται α) της κατασκευής του αγωγού, β) της οικονομικής βιωσιμότητας και χρηματοδότησης, γ) της εξεύρεσης πηγών τροφοδοσίας και δ) της αναζήτησης των κατάλληλων οικονομικών εταίρων που θα ενδιαφερθούν να στηρίξουν το σχέδιο.
Κατά την παρουσία του στη Βουδαπέστη, ο κ. Κοτζιάς είχε διμερείς συναντήσεις με τον σέρβο ομόλογό του Ίβιτσα Ντάτσιτς (σς. ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται προσεχώς να επισκεφθεί το Βελιγράδι), τον τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ αλλά και τον σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/04/08/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%bd%cf%8c%cf%84%ce%b9%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%b4%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%86%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%b1%ce%b5%cf%81%ce%af/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.