απεργία στη Γαλλία

Ο Πύργος του Άιφελ έκλεισε, στα σχολεία δεν έγιναν μαθήματα και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απείχαν από τις δουλειές τους. Η σημερινή ημέρα (Πέμπτη) στη Γαλλία ήταν ημέρα απεργίας και διαδηλώσεων για να βροντοφωνάξουν οι εργαζόμενοι από όλους τους χώρους -γιατροί, δάσκαλοι, εργάτες, σιδηροδρομικοί, ιπτάμενοι, υπάλληλοι στον ενεργειακό τομέα, συμβολαιογράφοι, δημοσιογράφοι- την οργή τους για την κυβερνητική πολιτική.

Χιλιάδες οι διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις της χώρας, με σφυρίχτρες και συνθήματα κατά της λιτότητας και υπέρ της ασφάλειας στην εργασία.

Διαδηλώσεις στη Γαλλία Η κυβέρνηση Ολάντ έχει υποσχεθεί στις Βρυξέλλες να μειώσει το έλλειμμα της μέχρι το τέλος της θητείας της το 2017. | AP Photo/Francois Mori
Απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία Σύμφωνα με τα συνδικάτα ήταν μαζική η συμμετοχή και από τον δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα | AP Photo/Claude Paris

Για τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας η σημερινή ήταν η δεύτερη ημέρα απεργίας, που προκάλεσε την ματαίωση των μισών πτήσεων από και προς την Γαλλία. Η διαμαρτυρία τους οφείλεται κυρίως στα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει το ελάχιστο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 59.

Απεργοί εργαζόμενοι στο Radio France Απεργοί εργαζόμενοι στο κρατικό ραδιόφωνο της Γαλλίας | AP Photo/Francois Mori

Στην πορεία μετείχαν και εργαζόμενοι στο Radio France, το κρατικό ραδιόφωνο, που βρίσκονται στην τρίτη εβδομάδα κινητοποιήσεων διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στον προϋπολογισμό, αλλά και εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους και τον τομέα της υγείας, για να καταγραφεί η δυσαρέσκεια τους για τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της κυβέρνησης που μειώνουν την προστασία της εργασίας, όπως επιθυμούν οι εργοδότες.

Διαδηλώσεις στη Γαλλία Οι λιμενεργάτες ήταν επικεφαλής της πορείας στη Μασσαλία | AP Photo/Claude Paris

Για τα συνδικάτα είναι 10 οι λόγοι που πρέπει οι εργαζόμενοι να κινητοποιηθούν, μεταξύ άλλων να δοθεί ένα τέλος στη στασιμότητα των μισθών, να εξισωθούν οι αμοιβές ανδρών και γυναικών, να προστατευθεί το δημόσιο σύστημα υγείας και να καταργηθεί ο λεγόμενος «νόμος Μακρόν», που απελευθερώνει τα χέρια των εργοδοτών, μειώνοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Απεργιακές κινητοποιήσεις στο Παρίσι Απεργιακές κινητοποιήσεις στο Παρίσι | AP Photo/Francois Mori

Οι κινητοποιήσεις ήταν ένα τεστ για την υποστήριξη που έχουν τα συνδικάτα μεταξύ των εργαζομένων κατά των περικοπών που όπως λένε υπονομεύουν τις δημόσιες υπηρεσίες και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Ωστόσο ένα από αυτά, το CFDT που είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων, αρνήθηκε να συμμετάσχει, υποστηρίζοντας ότι η εξοικονόμηση κονδυλίων στη Γαλλία δεν είναι της ίδιας κλίμακας όπως σε άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχουν πληγεί από την λιτότητα. Η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι περιμένει φέτος ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 1%, μειώνοντας ωστόσο τις προσδοκίες της για την επόμενη διετία, μια ένδειξη της εύθραυστης κατάστασης της γαλλικής οικονομίας.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/04/10/%ce%b1%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%af%ce%b1/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.