ο ευρωρατσισμός στην Ιταλία

αναδημοσίευση
Ο Ματέο Σαλβίνι, αρχηγός της ξενοφοβικής ιταλικής Λέγκας του Βορρά προκάλεσε πολιτική καταιγίδα στη Ρώμη με την… «πρότασή» του για τους καταυλισμούς Ρομά: Αν ήταν στο χέρι του, «θα τους ισοπέδωνε» είπε σε συνέντευξή του που μονοπωλεί τα ιταλικά πρωτοσέλιδα.

Λιγότερο οι -γνωστές- απόψεις του και περισσότερο η επιθετικότητα με την οποία τις εξέφρασε έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από τη Βουλή μέχρι ακόμη και το Βατικανό, αλλά το χειρότερο είναι ότι οι υποστηρικτές του πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα: «Ας τους ισοπεδώσει, κι αν είναι κι οι Ρομά μέσα, καλύτερα» λένε

Ο 42χρονος Σαλβίνι έχει ανέβει στην ηγεσία της Λέγκας από το τέλος του 2013 και, με το στρατόπεδο της παραδοσιακής ιταλικής δεξιάς να βρίσκεται σε άσχημη συγκυρία, έχει δει την Λέγκα να εμφανίζεται τρίτη δύναμη στις δημοσκοπήσεις.

Επί παραδείγματι, στην εβδομαδιαία δημοσκόπηση του ιταλικού ANSA που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι εμφανίζεται στο 38%, το κίνημα M5S του Μπέπε Γκρίλο βρίσκεται στο 19,5% και η Λέγκα του Βορρά είναι τρίτη στο 14,5%.

Το μπερλουσκονικό Forza Italia βρίσκεται χαμηλότερα, στο 10,5% ενώ η Νέα Κεντροδεξιά του Αλφάνο μόλις στο 3%.

Στη συνέντευξή του που δόθηκε την Τετάρτη (διεθνή ημέρα για τους Σίντι και τους Ρομά), ο Σαλβίνι είπε ότι «στη θέση του Ρέντσι ή του [υπουργού Εσωτερικών] Αλφάνο, θα έδινα διορία έξι μηνών και μετά θα ισοπέδωνα τους καταυλισμούς Ρομά».

Στην Ευρώπη, υποστήριξε, «δεν υπάρχουν τέτοιοι καταυλισμοί, οι Ρομά πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιωμάτα και τις ίδιες υποχρεώσεις με τους Ιταλούς», λέγοντας πως θα πρέπει να πιάσουν σπίτια όπως όλοι οι άλλοι.

Ακόμη χειρότερα, τα σχόλιά του πυροδότησαν ένα «κύμα» υποστηρικτών του στο Διαδίκτυο που υπερθεμάτισαν: «Όχι να πιάσουν σπίτια, να φύγουν από τη χώρα», του γράφουν στο Facebook, ενώ άλλοι δεν έχουν πρόβλημα «να ισοπεδωθούν οι καταυλισμοί, εν ανάγκη και με τους Ρομά μέσα».

Μία από τις πιο ηχηρές επικρίσεις ήταν η νηφάλια τοποθέτηση της προέδρου της Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι: «Το ρήμα “ισοπεδώνω”» είπε, είναι το πιο «ανησυχητικό».

Ο κοινός παρονομαστής των επικρίσεων είναι πως οι απόψεις του Σαλβίνι είναι μεν γνωστές, αλλά πλέον όχι μόνο εκφράζονται χωρίς ίχνος προσχήματος αλλά στρέφονται εκτός από τους μετανάστες και σε πληθυσμούς που έχουν πολύχρονη παρουσία στην Ιταλία.

Ενδεικτική της αίσθησης που έχει προκληθεί είναι η θέση που αισθάνθηκε την ανάγκη να εκφράσει μέχρι και το Βατικανό: «Είναι απόψεις ακραίες και παράλογες, όπως εκείνες που λένε “θα σκότωνα όλους τους μουσουλμάνους” ή “όλοι οι μετανάστες να γυρίσουν στα σπίτια τους”» είπε ο καρδινάλιος Αντόνιο Βελιό.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/04/10/%ce%bf-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%89%cf%81%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b9%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%af%ce%b1/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.