συμφωνία παλαιστινιακής αρχής και Άσαντ, εναντίον του ΙΚ

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα και ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως ο Ερυθρός Σταυρός πιέζουν για να τους δοθεί πρόσβαση στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό του Γιαρμούκ έξω από τη Δαμασκό, όπου όπως όλα δείχνουν επίκειται μια ανθρωπιστική καταστροφή από την εισβολή του Ισλαμικού Κράτους, η Παλαιστινιακή Αρχή ήρθε σε συμφωνία συνεργασίας με την κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Ασαντ για κοινή δράση κατά των τρομοκρατών.

Παλαιστίνιος μαχητής στον προσφυγικό καταυλισμό Γιαρμούκ, τον οποίο κατά 90% ελέγχουν οι τζιχαντιστές
Παλαιστίνιος μαχητής στον προσφυγικό καταυλισμό Γιαρμούκ, τον οποίο κατά 90% ελέγχουν οι τζιχαντιστές

Τη συμφωνία για ανάληψη κοινής στρατιωτικής δράσης, εξοπλισμού των παλαιστινιακών πολιτοφυλακών του Γιαρμούκ από την κυβέρνηση Ασαντ και για ασφαλή απομάκρυνση των περίπου 18.000 Παλαιστινίων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό, έκανε γνωστή ο υπουργός Εργασίας της Παλαιστινιακής Αρχής, Αχμάντ Ματζνταλανί με σχετικές δηλώσεις του χθες από τη Δαμασκό. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες με την ηγεσία της Συρίας και να δημιουργηθεί ένα κοινό γραφείο επιχειρήσεων με τις κυβερνητικές δυνάμεις. Παρά ταύτα ο κ. Ματζνταλανί δεν διευκρίνισε εάν οι παλαιστινιακές πολιτοφυλακές εντός του Γιαρμούκ, που μέχρι πρότινος μάχονταν άλλες κατά του Ασαντ και άλλες μαζί με τα κυβερνητικά στρατεύματα, έδωσαν το πράσινο φως για τη συμμαχία αυτή. Μάλιστα η μεγαλύτερη οργάνωση εντός του Γιαρμούκ είναι η Ακνάφ Μπεΐτ αλ Μακντίς, η οποία πολεμούσε κατά του Ασαντ και η οποία έχει στενές σχέσεις με τη Χαμάς.

Νεκροί
Ανεξάρτητα από τη συμφωνία πάντως, οι εκκλήσεις για να δοθεί πρόσβαση στον καταυλισμό Γιαρμούκ στον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό συνεχίστηκαν και χθες καθώς ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 18. Συγκεκριμένα χθες η αντιπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στη Συρία, Μαριάν Γκάσερ, σε σχετικές δηλώσεις της ανέφερε: «Ο Ερυθρός Σταυρός κάνει έκκληση προς όλα τα εμπλεκόμενα στις συγκρούσεις μέρη να επιτρέψουν την άμεση και ανεμπόδιστη διέλευση της επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας και να επιτρέψουν στους αμάχους που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό να το πράξουν οποιαδήποτε στιγμή». Υπενθυμίζεται ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει το 90% της έκτασης του καταυλισμού και οι προμήθειες σε φαγητό και νερό λιγοστεύουν.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/04/10/%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%af%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%bd%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%ae%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ac%cf%83/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.