ιταλικό μποϊκοτάζ στο ισραηλινό απαρτχάιντ

από το σύλλογο αλληλεγγύης στον παλιστινιακό λαό

Στις 16 Απριλίου θα ξεκινήσει στη Βενετία της Ιταλίας το φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων Cartoons on the Bay. Με διοργανώτρια τη RAI, την ιταλική κρατική τηλεόραση, το διεθνές φεστιβάλ, στη 18η χρονιά του, επικεντρώνεται στα τηλεοπτικά κινούμενα σχέδια για παιδιά, με κατηγορίες όπως τηλεοπτικές σειρές για παιδιά προσχολικής και προεφηβικής ηλικίας καθώς και ταινίες κινουμένων σχεδίων για κοινωνικά θέματα.

Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια περισσότερο ακατάλληλη επιλογή ως τιμώμενη χώρα στο φετινό φεστιβάλ, από το Ισραήλ. Το φεστιβάλ Cartoons on the Bay θα απονείμει το βραβείο Pulcinella για το 2015 στο Ισραήλ ως φόρο τιμής για την ικανότητα της χώρας να παράγει «ενδιαφέροντα, πρωτότυπα και καινοτόμα» κινούμενα σχέδια παρά το «εύθραυστο γεωπολιτικό πλαίσιο».

Η καταγραφή των τραγικών αριθμών που επιβεβαιώνονται από την ισραηλινή οργάνωση B’Tselem και το Γραφείο για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ δείχνει ότι σχεδόν 2.000 ανήλικοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό τα τελευταία 15 χρόνια, μεταξύ των οποίων 551 κατά την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα το περασμένο καλοκαίρι.

Μέσα σε μόλις μία βδομάδα στα μέσα του φετινού Μαρτίου, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής πυροβόλησαν 9 παιδιά Παλαιστινίων με πραγματικά πυρά.

Το Ισραήλ επίσης συλλαμβάνει, ανακρίνει, θέτει υπό κράτηση και διώκει δικαστικά κατά μέσο όρο 500 με 700 ανήλικους Παλαιστίνιους κάθε χρόνο, με πάνω από 8.000 παιδιά να έχουν φυλακιστεί από το Ισραήλ μεταξύ του 2000 και του 2013. Και στα πλαίσια μιας ολέθριας στρέβλωσης, τα παιδιά στερούνται, σχεδόν στο 90% των περιπτώσεων, το δικαίωμα να πληρώσουν εγγύηση για να αφεθούν ελεύθερα.

Νυχτερινές επιδρομές που τρομοκρατούν τα παιδιά των Παλαιστινίων αποτελούν σύνηθες φαινόμενο, όπως φαίνεται σε αυτό το βίντεο όπου πάνοπλοι ισραηλινοί στρατιώτες εισβάλλουν σε υπνοδωμάτια, αναγκάζοντας κοιμισμένα παιδιά ακόμη και 4 χρονών να αφήσουν τα κρεβάτια τους μέσα στη νύχτα.

Σε μια ανοικτή επιστολή προς τους διοργανωτές του φεστιβάλ, το κίνημα για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση επενδύσεων και Κυρώσεις (BDS) της Ιταλίας ρωτά να μάθει ποια κριτήρια χρησιμοποιήθηκαν για να επιλεγεί το Ισραήλ ως «τιμώμενη χώρα» σε ένα φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων για παιδιά «ενώ έχει δείξει ότι δεν έχει απολύτως κανένα ενδιαφέρον ή σεβασμό για την παλαιστινιακή νεολαία και τα παιδιά;»

Η επιστολή καλεί το χρηματοδοτούμενο από τους φορολογούμενους τηλεοπτικό δίκτυο της RAI να ακυρώσει τη συμμετοχή του Ισραήλ στο φεστιβάλ λόγω «των πολιτικών καταστολής και διακρίσεων» που επιβάλλει στα παιδιά των Παλαστινίων.

Ζητά επίσης από τους δύο χορηγούς του φεστιβάλ, τη UNICEF, την υπηρεσία του ΟΗΕ που εργάζεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και την ευημερία τους, και το ιταλικό τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων (ASIFA) να αποσύρουν τη στήριξή τους όσο το Ισραήλ εξακολουθεί να είναι η τιμώμενη χώρα.

Η UNICEF έχει πλήρη επίγνωση των παραβιάσεων των παλαιστινιακών δικαιωμάτων από το Ισραήλ, ιδίως της κράτησης ανηλίκων, και έχει τεκμηριώσει αυτό που η ίδια αποκαλεί «εκτεταμένη, συστηματική και θεσμοθετημένη» κακομεταχείριση των ανήλικων παλαιστινίων στο ισραηλινό σύστημα στρατιωτική κράτησης.

Όσο για το ιταλικό τμήμα της ASIFA, δηλώνει ότι έχει στόχο «την πρόοδο προς την ειρήνη και την κατανόηση μέσα από το ενοποιημένο ενδιαφέρον της για την τέχνη των κινουμένων σχεδίων.»

Οι δύο οργανώσεις οφείλουν να χρησιμοποιήσουν τις θέσεις τους για να πείσουν τους διοργανωτές του φεστιβάλ ότι ένα κράτος που εμπλέκεται στην άρνηση των βασικών δικαιωμάτων των παιδιών δεν έχει καμία θέση σε ένα φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων ή να αποσύρουν τη στήριξή τους από αυτό.

Άρθρο μεταφρασμένο από το Mondoweiss

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/04/12/%ce%b9%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%8a%ce%ba%ce%bf%cf%84%ce%ac%ce%b6-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b9%cf%83%cf%81%ce%b1%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%bd%cf%8c-%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%81/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.