Ζητήστε από τον Θεό να σας δημιουργήσει απ’ την αρχή

Η λεπτή ειρωνεία που σπάει κόκαλα και διακρίνει τον τουρκοκύπριο αγωνιστή Σενέρ Λεβέντ  ξετυλίγεται σε λίγες γραμμές.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ζητήστε από τον Θεό να σας δημιουργήσει απ’ την αρχή

Με τον Σενέρ Λεβέντ

15/04/2015

Όταν ήρθε εδώ ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος, λέει. Εργαζόταν ως ξεναγός. Την έβγαζε μεροδούλι μεροφάι. Το πράσινο νησί η Κύπρος τον δημιούργησε απ’ την αρχή. Ενώ ήταν ένας απλός ξεναγός, έγινε ξαφνικά αυτοκράτορας. Πρόκειται για κάτι που δεν μπορεί να καταφέρει ακόμα και το τζίνι που βγαίνει από το μπουκάλι λέγοντας «στις διαταγές σας».

Έγινε αυτοκράτορας ξενοδοχείων, καζίνων και ΜΜΕ. Μέχρι σήμερα έχει επτά ξενοδοχεία. Στα πιο σαγηνευτικά μέρη του παραδεισένιου νησιού, σε μέρη από τα οποία εκδιώχθηκαν οι Ελληνοκύπριοι με τη βία των όπλων. Έχει και άλλα τόσα καζίνα. Εφημερίδα, τηλεόραση και ραδιόφωνο. Τι μαγικό που είναι αυτό το νησί, τελικά. Κάποιοι παραληρούν λέγοντας ότι «η νίκη βρίσκεται στην κόψη της ξιφολόγχης».  Και κάποιοι άλλοι στο χρήμα.

Ο άνθρωπος άρχισε δουλειά με αγγεία. Δεν κρατούσε ούτε εκατό λίρες στην τσέπη. Ήταν φτωχός. Αλλά ξαφνικά άνοιξε η τύχη του. Τον δημιούργησε απ’ την αρχή σε αυτό το νησί. Γερμανικό αυτοκίνητο. Κυπριακό κλίμα. Δεν είναι τοκογλύφος, αλλά χρηματοοικονομικός άρχοντας. Έχει μπόλικα χρήματα τώρα. «Ο Αλλάχ να δώσει και σε σένα», λέει σε όποιον τον ρωτήσει για την περιουσία και τα χρήματά του. Δίδει και δέκα εκατομμύρια στερλίνες δάνειο σε όποιον του ζητήσει. Ίσως και ο ίδιος να μην ξέρει πόσο κάνουν τα ακίνητά του. Εκατοντάδες πολυκατοικίες.

 

Εκατοντάδες στρέμματα γη. Αγαθό της 20ής Ιουλίου.

Ο άνθρωπος αγκυροβόλησε εδώ μετά από εκείνη την πολύ ευτυχισμένη ειρηνευτική επιχείρηση. Δεν κρατούσε γρόσι στην τσέπη. Έκανε τον ταξιτζή. Ψευτοζούσε. Η Κύπρος τον δημιούργησε απ’ την αρχή και αυτόν. Ο άνεμος ήταν ευνοϊκός γι’ αυτόν και απογειώθηκε. Αφού ο Αλλάχ δεν τσιγκουνεύεται τη βοήθειά του προς τους αγαπητούς του δούλους, δεν τσιγκουνεύτηκε τη βοήθειά του ούτε σε αυτόν. Σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ο βασιλιάς των διαμαντιών. Ύστερα μπήκε και στον τομέα των πετρελαίων. Και σε αυτόν των τραπεζών. Ο θησαυρός που κέρδισε στην Κύπρο τον έκανε ευυπόληπτο άνθρωπο στην Τουρκία. Ο σουλτάνος του Άσπρου Παλατιού ευλόγησε τον εγγονό του. Είναι πολύ φιλάνθρωπος. Εκείνος δίνει καινούργια αυτοκίνητα στην αστυνομία μας όταν παλιώσουν αυτά που έχει.

Όπως κανείς δεν ξέρει πόσο έδαφος κατέχει ο στρατός σε αυτή τη χώρα, κανείς δεν γνωρίζει και πόσο κατέχουν δέκα πλούσιοι. Χάνεται η χώρα. Αλλά κανείς δεν νοιάζεται γι’ αυτό, όπως δεν νοιάζεται και για τα βουνά που λαξεύονται και τα δέντρα που δολοφονούνται. Φαίνεται πως δεν αξίζει να πεθάνει κανείς για τα βουνά και τα δέντρα. Ο άνθρωπος ήταν εργάτης στο Λονδίνο και ξεκίνησε και ήρθε στην πατρίδα του. Το Λονδίνο δεν δημιουργεί τον άνθρωπο απ’ την αρχή έτσι εύκολα. Μόνο στην Κύπρο υπάρχει αυτή η ικανότητα. Και σίγουρα το ξέρουν και οι στρατηγοί. Όλοι οι στρατηγοί που ήρθαν και οι διοικητές της αστυνομίας και οι ειδικοί δικαστές, οι εισαγγελείς και οι δικηγόροι. Δεν έκανε καθόλου λάθος ο άνθρωπος που επέστρεψε μόνιμα εδώ. Η Κύπρος τον δημιούργησε και αυτόν απ’ την αρχή. Έριξε δίχτυα στον τομέα των πρακτορείων στοιχημάτων. Ο πληθυσμός μας είναι τζογαδόρος, μην τον ματιάσω. Βάζει ό,τι έχει και δεν έχει στα στοιχήματα. Ξαφρίζει ακόμα και τα χρήματα που έχει η γιαγιά του για την κηδεία της και το πορτοφόλι του πατέρα του. Αν δεν κερδίσουν τα άλογά του, θα κερδίσουν τα σκυλιά του. Στη χώρα των μαστροπών, οι ελπίδες μερικών εναποτίθενται στους πολιτικούς και κάποιων άλλων στα σκυλιά. Ο αδελφός μας, που δεν βρήκε αυτό που ήλπιζε στο Λονδίνο, το βρήκε στην Κύπρο. Γεύτηκε και αυτός την ευτυχία της ειρηνευτικής επιχείρησης. Έγινε αυτοκράτορας χάρις στα στοιχήματα. Ακόμα και οι αρχαιότεροι των συνταξιούχων αστυνομικών βρίσκονται υπό τις δικές του διαταγές.

Ο άνθρωπος κάποτε ήταν ιδιοκτήτης ενός ιδιωτικού φροντιστηρίου. Τώρα είναι ο πιο πλούσιος συμπολίτης μας. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πλουσιότερους του κόσμου στο περιοδικό Forbes. Αυτοκράτορας. Ιδιοκτήτης πανεπιστημίων και τράπεζας. Ούτε τον δήμο ούτε τους ανθρώπους της ηλεκτρικής αφήνει να μπουν στην αυτοκρατορία του.

Λένε ότι δεν έχουν τα δικά τους χρήματα, δεν είναι αναγνωρισμένοι και βρίσκονται κάτω από εμπάργκο. Όλα είναι παραμύθια. Όλα είναι ψέματα. Ιδού τα χρήματα, ιδού και ο θησαυρός. Ζητήστε από τον Θεό. Να σας δημιουργήσει και εσάς απ’ την αρχή…

 

15/04/2015

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/04/15/%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%83%cf%84%ce%b5-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b8%ce%b5%cf%8c-%ce%bd%ce%b1-%cf%83%ce%b1%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%ae%cf%83%ce%b5/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.