41

αναδημοσίευση

Ακόμα 41 ανθρώπους αναζητούν τα ιταλικά σκάφη του λιμενικού στα Στενά της Σικελίας μετά τις μαρτυρίες τεσσάρων ναυαγών ότι το φουσκωτό τους, που απέπλευσε με 45 άτομα από την Τρίπολη, βυθίστηκε. Την ίδια ώρα οι αρχές ερευνούν καταγγελίες για επεισόδιο που ξέσπασε μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών μεταναστών εν πλω για την Ιταλία και το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 12 εκ των επιβαινόντων.

Οπως γράφουν οι Ιταλικές εφημερίδες, 15 άτομα έχουν προσαχθεί στο Παλέρμο με δικαστική εντολή, ενώ ερευνώνται μαρτυρίες ότι πέταξαν στην θάλασσα στα Στενά της Σικελίας τους συνεπιβάτες τους Χριστιανούς. Πρόκειται για μετανάστες από την Ακτή του Ελεφαντοστού, την Μαλαισία και τη Σενεγάλη. Εάν οι δικαστές αποφασίσουν ότι οι μαρτυρίες είναι αξιόπιστες, όλοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για πολλαπλές δολοφονίες με κίνητρο το θρησκευτικό μίσος. Σύμφωνα με την Corriere, μεταξύ των υπόπτων είναι και ένας ανήλικος.

Οι μαρτυρίες

Κλαίγοντας, επιζώντες, αφηγήθηκαν στις αρχές τη δική τους εκδοχή των γεγονότων: είπαν ότι επιβιβάστηκαν στη βάρκα στις 14 Απριλίου και απέπλευσαν από τις Λυβικές ακτές συνολικά 105 άτομα- κυρίως από τη Σενεγάλη και την Ακτή του Ελεφαντοστού. Εν πλώ μια ομάδα εξ αυτών, περίπου 15 άτομα, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, απείλησαν μια άλλη ομάδα μεταναστών από την Νιγηρία και την Γκάνα ότι θα τους αφήσουν μεσοπέλαγα επειδή ήταν Χριστιανοί.

Κάποια στιγμή έκαναν την απειλή πράξη, υποστήριξαν οι επιζώντες και πέταξαν στη θάλασσα 12 άτομα. Οι υπόλοιποι Χριστιανοί, είπαν, κατάφεραν να σωθούν γιατί σχημάτισαν αλυσίδα περιφρούρησης. Δεν είναι σαφές εάν τους πέταξαν στη θάλασσα νεκρούς ή ζωντανούς.

Η σχετική αναφορά βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα ο οποίος έχει στη διάθεση του 48 ώρες για να διατάξει τη επίσημα τη σύλληψη των υπόπτων. Και οι 15 ήταν σε μια από τις τρεις ομάδες διασωθέντων που έφθασαν χθες στο Παλέρμο με τρία διαφορετικά πλοία.

Αλλα 41 θύματα;

Οι ιταλικές αρχές έχουν αρχίσει να ψάχνουν για άλλους 41 αγνοούμενους μετά την αποβίβαση στο λιμάνι του Τραπάνι, σήμερα το πρωί τεσσάρων μεταναστών, που είπαν ότι είναι επιζώντες ναυαγίου. Σύμφωνα με τη μαρτυρία τους ξεκίνησαν 45 άτομα  από την Τρίπολη της Λιβύης, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, και η βάρκα τους ανετράπη και βυθίστηκε. Οι τέσσερις- δυο από την Νιγηρία, ένας από την Γκάνα και ένας από την Δημοκρατία του Νίγηρα-  εντοπίστηκαν από ελικόπτερο και περισυνελέγησαν τέσσερις ημέρες μετά, από το ιταλικό πολεμικό «Foscari», που μετέφερε συνολικά άλλους 580 μετανάστες.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/04/17/41/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.