Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό

CEZ2

από το Balkan Information Bulletin

Μια παροιμία λέει ότι «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα». Στη δικιά μας περίπτωση, αμαρτίες πολιτικών παιδεύουσι λαόν. Ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα στην αλβανική πολιτική σκηνή των 23 τελευταίων χρόνων ήταν και είναι η  διαχείριση των ČEZ και OST (ΔΕΗ). Η πρώτη τιμολογεί και η δεύτερη είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση και ανάπτυξη του δικτύου. Η ČEZ αυτά τα 23 χρόνια έχει αλλάξει πολλές φορές χέρια, πότε στο κράτος και πότε στους  ιδιώτες. Ενώ η OST που έχει τα μεγαλύτερα έξοδα, ήταν πάντοτε κρατική.

Η Αλβανία είναι πλούσια σε αποθέματα ενέργειας (πετρέλαιο και πάνω από 70 υδροηλεκτρικά εργοστάσια μικρής και μεγάλης παραγωγής). Όμως, το παράδοξο είναι ότι πολλές φορές έχει βρεθεί να αγοράζει ενέργεια απ’ έξω (Σερβία, Βουλγαρία). Το 30% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο χάνεται ή κλέβεται. Το δίκτυο διανομής είναι απαρχαιωμένο, χοτζικό κι αυτό!

Και ας έρθουμε τώρα στο πραγματικό δράμα της ιστορίας της ενέργειας. Η νεά κυβέρνηση Ράμα, με νέο νόμο, βάζει ως στόχο να μαζέψει όλους τους απλήρωτους λογαριασμούς προς την ČEZ, αλλιώς όποιος δεν έχει να πληρώσει πάει στη φυλακή. Ο πρώτος που πρέπει να πάει στη φυλακή είναι ο απερχόμενος πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, ο οποίος πάντα λίγο πριν τις εκλογές υποσχόταν διαγραφή σε όλα τα νοικοκυριά των χρεών προς την ČEZ. Βέβαια, αυτά ποτέ δεν διαγράφτηκαν από το σύστημα και έτσι τα χρέη γιγαντώθηκαν. Επίσης, ο Μπερίσα είναι υπεύθυνος για την πώληση της ČEZ σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία επί μια 6ετία ρήμαξε τον αλβανικό λαό με υπέρογκα πρόστιμα χωρίς καμιά δικαιολογία και αιτία. Ο Ράμα τους έδιωξε αλλά το ζήτημα είναι ότι το συμβόλαιο προβλέπει υπέρογκες αμοιβές σε περίπωση διακοπής του συμβολαίου. Η συνέχεια θα διεξαχθεί στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ο Ράμα έχει εδώ και έναν-δύο μήνες που έχει αρχίσει να κόβει ρεύμα και να φυλακίζει. Ύστερα από τις μεγάλες αντιδράσεις αποφάσισε να κάνει διακανονισμούς με τα νοικοκυριά για μικρές μηνιαίες δόσεις. Βέβαια, πολλά νοικοκυριά ούτε σε αυτό μπορούν να ανταπεξέλθουν. Ειδικά στα χωριά όπου τα έσοδα είναι ελάχιστα. Είναι δυνατόν να ζεις κανείς το 2014 χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα; Επίσης, δεν πρέπει να μην αναφέρουμε ότι το ρεύμα δεν φτάνει ποτέ με την τάση που πρέπει στα σπίτια και ότι υπάρχουν αρκετές διακοπές.

Οι πρώτοι που πρέπει να πάνε φυλακή είναι οι ηθικοί αυτουργοί που διαχειρίστηκαν τη δημόσια ενέργεια  και εξαπάτησαν το λαό, οι οποίοι δεν έχουν έλεος και κάλεσαν σε πορεία ενάντια στα μέτρα του Ράμα! Μεγάλοι απατεώνες και δημαγωγοί. Η πορεία είχε κόσμο – όχι όσο περίμεναν τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος.

Οι εργάτες και οι απλοί χωρικοί πρέπει να καταλάβουν ότι κανένας δεν θα δώσει λύση για αυτούς. Ο ιδρώτας και το αίμα τους τους ανήκουν. Όλα αυτά που έχτισαν από το 1944 μέχρι το 1991 τους ανήκουν και δεν πρέπει να τα αφήσουν στα χέρια των αρπακτικών. Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και κανένα σπίτι δεν πρέπει να μείνει χωρίς ρεύμα.

Μ.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/04/20/%cf%84%ce%bf-%cf%81%ce%b5%cf%8d%ce%bc%ce%b1-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b1%ce%b3%ce%b1%ce%b8%cf%8c/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.