πρόλογος εξελίξεων στην Αίγυπτο

Φιρί-φιρί το πάνε στην Αίγυπτο, να ριζοσπαστικοποιήσουν κι άλλο τους αδελφούς μουσουλμάνους. Το δικτατορικό καθεστώς του Σίσι καταδίκασε σε 20 χρόνια τον ανατραπέντα πρόεδρο Μόρσι ο οποίος εκλέχθηκε με νόμιμες διαδικασίες και σε εχθρικό κλίμα μετά την αιγυπτιακή άνοιξη του 2011. Είναι  μια πολιτική απόφαση κι όχι εφαρμογή δικονομικών διαδικασιών κι αυτο προοιονίζει πολύ άσχημες εξελίξεις. Ο δικτάτορας Σίσι στο ίδιο πνεύμα έχει ήδη κηρύξει ως “τρομοκράτες” τα μέλη της Χαμάς, ενώ στην τεράστια αυτή χώρα, πλησιάζει επικίνδυνα το κύμα των τζιχαντιστών. Ακούγεται απλοϊκό αλλά είναι πραγματικό. Μια κρίση μέσα στο εσωτερικό των αδελφών μουσουλμάνων είναι ικανή να πυροδοτήσει μια μελλοντική εισχώρηση μαζών μέσα στο επεκτατικό ισλάμ των τζιχαντιστών του ΙΚ και της Μπόκο Χαράμ.

————————————

αναδημοσίευση
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΙΣΙ

Κάθειρξη 20 ετών στον Μόρσι για τον θάνατο διαδηλωτών

Αντιδράσεις προκάλεσε η καταδίκη του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι σε 20 χρόνια κάθειρξη για την ευθύνη του στον θάνατο διαδηλωτών το 2012.

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μ. Μόρσι πίσω από κάγκελα στη διάρκεια της δίκης του στο Κάιρο
Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μ. Μόρσι πίσω από κάγκελα στη διάρκεια της δίκης του στο Κάιρο

Για «παρωδία δικαιοσύνης», η οποία «συντρίβει κάθε εναπομείνασα ψευδαίσθηση ανεξαρτησίας και αμεροληψίας του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης της Αιγύπτου», έκανε λόγο η Διεθνής Αμνηστία ζητώντας να δικαστεί ο Μόρσι ξανά από πολιτικό δικαστήριο «βάσει των διεθνών προτύπων» ή να αφεθεί ελεύθερος. «Θέλουν να επιβάλουν ισόβια στη δημοκρατία στην Αίγυπτο», κατήγγειλε από την Κωνσταντινούπολη ο Αμρ Νταράγκ, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Μόρσι.

Πάντως ειδικοί και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εκτιμούν ότι η δικαιοσύνη έχει γίνει «όργανο» της νέας κυβέρνησης του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, πρώην στρατάρχη, ανέμεναν επίσης ότι θα επιβάλλονταν ισόβιες ποινές κάθειρξης ή η εσχάτη των ποινών.

Εκτός από τον Μόρσι, ο οποίος κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Αλεξάνδρεια, καταδικάστηκαν στο Κάιρο σε πολυετείς ποινές 12 ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων για συλλήψεις, απαγωγές και βασανισμούς στις διαδηλώσεις του 2012.

Ο Μόρσι ανατράπηκε από τις ένοπλες δυνάμεις του νυν προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τον Ιούλιο του 2013, ενώ εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις εις βάρος του.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι υπόσχονται ότι θα επιστρέψουν στο προσκήνιο και ετοιμάζουν νέους ανερχόμενους ηγέτες για να συμπληρώσουν τα κενά που δημιούργησαν οι καταδίκες, δήλωσε στο Reuters ηγετικό στέλεχος.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/04/22/%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%cf%82-%ce%b5%ce%be%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce%be%ce%b5%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%af%ce%b3%cf%85%cf%80%cf%84%ce%bf/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.