Η Βοσνία σε πορεία προς την ΕΕ

αναδημοσίευση

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν σε συνάντηση στο Λουξεμβούργο απόφαση για ενεργοποίηση της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου 2015.
Η απόφαση, η οποία ελήφθη χωρίς συζήτηση, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, χθες στο Λουξεμβούργο, θα επιτρέψει πρόοδο στις σχέσεις της Βοσνίας με την ΕΕ και θα χρησιμεύσει ως κίνητρο για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την ένταξη της χώρας στην Ένωση. Στόχος της συμφωνίας είναι να καταστεί δυνατή η καλύτερη προετοιμασία της Βοσνίας για τη μελλοντική ένταξη στην ΕΕ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη υπέγραψε τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης στις 16 Ιουνίου του 2008 και η επικύρωσή της από όλες τις χώρες – μέλη της ΕΕ ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2011, ωστόσο δεν τέθηκε σε ισχύ, επειδή η ΕΕ ζητούσε την εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.
Η ΕΕ ζητούσε κυρίως εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση “Σέιντιτς – Φίντσι”, δηλαδή τροποποίηση του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου, ώστε να επιτρέπεται σε εκπροσώπους μειονοτήτων να θέτουν υποψηφιότητα στις εκλογές για την τριμερή προεδρία της Βοσνίας και για τη Βουλή των Λαών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της χώρας.
Η ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2014 υιοθέτησε νέα προσέγγιση έναντι της Βοσνίας, με την οποία άλλαξε η σειρά των κινήσεων που πρέπει να κάνει η χώρα για να προχωρήσει στην πορεία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Με τη νέα προσέγγιση, πρωτοβουλία των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας και της Βρετανίας, προτεραιότητα αποτελούν οι κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα και οι άλλες μεταρρυθμίσεις θα υλοποιηθούν σε μεταγενέστερη φάση.
Η ενεργοποίηση της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης σημαίνει απεμπλοκή της ευρωπαϊκής πορείας της Βοσνίας, η οποία θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων τους επόμενους μήνες, διαμηνύουν από την ΕΕ και τονίζουν ότι πρέπει να αρχίσουν αμέσως οι μεταρρυθμίσεις στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, να εδραιωθούν η λειτουργική οικονομία της αγοράς και το κράτος δικαίου και να ενισχυθεί η διοικητική ικανότητα, ώστε να ενδυναμωθεί η αποτελεσματικότητα των θεσμών σε όλα τα επίπεδα.
“Μετά από επτά χρόνια καθυστερήσεων και απουσίας οποιασδήποτε προόδου, αυτή είναι η πρώτη σοβαρή ένδειξη ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη” δήλωσε ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, Μλάντεν Ιβάνιτς, τη Δευτέρα, μετά από συνάντηση με αξιωματούχους της ΕΕ, μεταξύ άλλων, με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Επίτροπο της ΕΕ για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.
Στη συνάντηση ο κ. Ίβανιτς και ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας, Ίγκορ Τσρνάντακ ενημερώθηκαν για την ενεργοποίηση της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/04/25/%ce%b7-%ce%b2%ce%bf%cf%83%ce%bd%ce%af%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%b5/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.