Ισπανία: Αύξηση ανεργίας

Ισπανία: Αύξηση ανεργίας στο παρά πέντε των δημοτικών εκλογών

Αύξηση κατέγραψε τo ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία το πρώτο τρίμηνο του 2015 και ανήλθε στο 23,78%, μια άσχημη έκπληξη για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ραχόι που διαφημίζει τις επιδόσεις της στον οικονομικό τομέα ένα μήνα πριν από τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές.

Ισπανία: Αύξηση ανεργίας στο παρά πέντε των δημοτικών εκλογών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε στα 5,44 εκατ. μειωμένος κατά 13.100 ανθρώπους συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ωστόσο, η βελτίωση αυτή αντισταθμίστηκε από τη μεγαλύτερη μείωση του εργατικού δυναμικού, με τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό να συρρικνώνεται κατά 127.400 εργαζομένους το πρώτο τρίμηνο στα 22.899.400 άτομα.

Αν και ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα στοιχεία, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, «επιβεβαιώνουν την όλο και θετικότερη πορεία που διαγράφει κάθε ημέρα η οικονομία της Ισπανίας», οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης καταφέρθηκαν εναντίον της κυβέρνησης επικρίνοντας αυτό τον απολογισμό.

«Αυτά τα άσχημα στοιχεία της ανεργίας σχετίζονται με μία μεταρρύθμιση στον τομέα της εργασίας η οποία επέτρεψε τις μαζικές απολύσεις πολλών εργαζομένων» το 2013, δήλωσε ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου σοσιαλιστικού κόμματος Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Αλμπέρτ Ριβέρα, που είναι επικεφαλής του νεοσυστηθέντος κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos, καταδίκασε από την πλευρά του την «αβεβαιότητα» και το γεγονός ότι «το 90% όλων των θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργηθεί υπό τη συγκεκριμένη νομοθεσία είναι επισφαλές».

Το ποσοστό εξάλλου των ανθρώπων που απασχολείται σε θέσεις μερικής απασχόλησης αυξήθηκε στο 16,25% σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ισπανίας.

«Το πρόβλημα είναι ότι. αντίθετα απ’ ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπου η μερική απασχόληση είναι θέμα επιλογής. στην Ισπανία είναι υποχρεωτική» προειδοποίησε η καθηγήτρια Άνχελ Βαλς.

Ο αριθμός των νοικοκυριών, στα οποία είναι άνεργα όλα τα μέλη που βρίσκονται σε εργάσιμη ηλικία, σημείωσε άνοδο και ανήλθε στο 1,79 εκατ. ανθρώπους.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/04/25/%ce%b9%cf%83%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%b1%cf%8d%ce%be%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%b1%cf%82/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.