πρόσω ολοταχώς για την ΕΕ, η Σερβία

αναδημοσίευση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα θέσει νέους όρους για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, αλλά είναι πραγματικότητα ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν θα υπάρξει νέα διεύρυνση της Ένωσης, τόνισε η ευρωβουλευτής, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Ντόρις Πακ στη διάρκεια διάλεξης στο Νόβι Σαντ.
“Τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν θα υπάρξει νέα προσχώρηση, επειδή οι υποψήφιες χώρες δεν είναι σε επίπεδο ένταξης στην ΕΕ. Κάθε χώρα είναι σε ένα επίπεδο και ταυτόχρονα κάθε μία κρατά την τύχη της στα χέρια της. Δεν μπορούμε να επιτελέσουμε εμείς το έργο, αλλά οι πολιτικοί τους” επισήμανε η Ντόρις Πακ.
Στη Σερβία δεν θα επιβληθούν νέοι όροι για την ένταξη στην ΕΕ και ο σημαντικότερος όρος που θέτει η Ένωση είναι η βελτίωση των σχέσεων με την Πρίστινα, τόνισε η κ. Πακ σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ανεξάρτητη Ένωση Δημοσιογράφων Βοϊβοντίνας και η Ευρωπαϊκή Κίνηση Σερβίας με θέμα “Τα Δυτικά Βαλκάνια στην πορεία της ΕΕ”.
Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής είπε ότι “δεν είναι αληθής η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς για υποτιθέμενους νέους όρους που θέτει η Γερμανία”.
Η κ. Πακ εκτίμησε ότι ευθύνη για τις σχέσεις Σερβίας και Κοσόβου φέρει και η ΕΕ, επειδή πέντε κράτη – μέλη της δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη το Κόσοβο, ούτε οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν ασκήσει μεγάλη πίεση για να το κάνουν.
“Δεν μπορούμε πάντα να κουνάμε το δάχτυλο στη Σερβία, επειδή πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμά της, ώστε να αναγνωρίσει το Κόσοβο και όχι σε αυτά πέντε – κράτη μέλη της ΕΕ. Αν πραγματικά ενδιαφέρονται για τη βελτίωση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας τότε γιατί η πρώην και νυν επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον και Φεντερίκα Μογκερίνι δεν άσκησαν μεγαλύτερη πίεση σε αυτά κράτη να αναγνωρίσουν το Κόσοβο;”ανέφερε η κ. Πακ.
Σχολιάζοντας την έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Σερβίας, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής τόνισε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η δικαιοσύνη, η οποία σχεδόν δεν λειτουργεί και η στενή σχέση επιχειρήσεων και πολιτικής, εξαιτίας της οποίας το επίπεδο διαφθοράς είναι υψηλό. Τόνισε ακόμη ότι το κράτος έχει στα χέρια του πολλές επιχειρήσεις και οικονομικές πηγές που πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν.
Η Ντόρις Πακ άσκησε κριτική στις χώρες – μέλη της ΕΕ υποστηρίζοντας ότι δεν επιδεικνύουν αρκετό ενδιαφέρον για την ένταξη των κρατών των Βαλκανίων στην Ένωση κι αυτό οδηγεί στην ενίσχυση της επιρροής άλλων χωρών στην περιοχή.”Εφόσον η διαδικασία είναι αργή, οι άνθρωποι θα σκέφτονται ότι η ΕΕ δεν θέλει τις χώρες της περιοχής και ότι θα πρέπει να αναζητήσουν συμμάχους σε άλλες πλευρές, δηλαδή στη Ρωσία” ανέφερε.
“Πολλοί στη Σερβία πιστεύουν ότι η Ρωσία και η Κίνα επενδύουν πολλά χρήματα στη Σερβία, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων προέρχεται από την ΕΕ, αλλά κανείς δεν το γνωρίζει, επειδή οι πολιτικοί δεν το λένε” δήλωσε η ευρωβουλευτής Ντόρις Πακ

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/04/25/%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%83%cf%89-%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%84%ce%b1%cf%87%cf%8e%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%b5-%ce%b7-%cf%83%ce%b5%cf%81%ce%b2%ce%af%ce%b1/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.