5η στον κόσμο, η αποικιοκρατική Γερμανία, σε επιχειρηματικά εγκλήματα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ : 5η ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ MEΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

από το Ίσκρα

Σχεδόν καμία χώρα στον κόσμο δεν φιλοξενεί τόσες πολλές εταιρείες που κατηγορούνται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Γερμανία , σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ.

Από τις 1800 παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αναλύθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ , 87 εντοπίστηκαν  σε γερμανικές εταιρείες .

Αυτό θέτει τη Γερμανία στην πέμπτη θέση , σχετικά με τον αριθμό των περιπτώσεων αυτών, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες ( 511 περιπτώσεις εντοπίστηκαν ) , το Ηνωμένο Βασίλειο ( 198 ) , ο Καναδάς ( 110 ) και την Κίνα ( 94 ).

Ο κατάλογος των πιθανών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μακρύς και περιλαμβάνει περιπτώσεις όπως η ρύπανση των υδάτων στο Περού , η εξόρυξης χαλκού για την κατασκευή αυτοκινήτων , απελάσεις κατοίκων από τη γη τους στην Ουγκάντα ​​για μια φυτεία καφέ , χωριά που πλημμύρισαν από ένα φράγμα στο Σουδάν και την εκμετάλλευση των εργαζομένων στην παγκόσμια βιομηχανία ένδυσης.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις , γερμανικές εταιρείες ενεπλάκησαν είτε άμεσα είτε έμμεσα , σύμφωνα με τις καταγγελίες.

Στη Γερμανία, οι εισαγωγές πρώτων υλών για την αυτοκινητοβιομηχανία και η χημική βιομηχανία αντιμετωπίζουν την πιο σκληρή κριτική από της κοινωνίας.

Η παραγωγή στους τομείς αυτούς πραγματοποιείται υπό «συνθήκες που είναι προβληματικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρει πρόσφατη μελέτη από τις γερμανικές ΜΚΟ Germanwatch και Misereor.

Επιπλέον, τέτοιες περιπτώσεις βρίσκονται συχνά σε αδύναμες οικονομικά χώρες, δείχνει η μελέτη.

Στη Γουινέα, για παράδειγμα, η έκθεση αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκε βίαιη αρπαγής γης πραγματοποιήθηκε για την εξόρυξη βωξίτη.

Οι κάτοικοι βρέθηκαν αποκομμένοι από τα ποτάμια, ενώ ανατινάξεις στα λατομεία τίναξαν και κατέστρεψαν σπίτια, αναφέρει η έκθεση.

Δείγματα νερού και εδάφους από την περιοχή των περουβιανών ορυχείων χαλκού αποδεικνύουν την ύπαρξη υπερβολικά υψηλών επιπέδων χαλκού, μολύβδου, αρσενικού και υδραργύρου, οι οποίες είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για τον άνθρωπο και τα ζώα.

Αλλά αν και σε ποιο βαθμό οι πρώτες ύλες από ένα ορισμένο “προβληματικό” ορυχείο στην πραγματικότητα καταλήγουν σε αυτοκίνητα που κατασκευάζονται από την BMW, Daimler ή την VW, η μελέτη αναφέρει, ότι δεν μπορεί συνήθως να αποδειχθεί. Αυτό οφείλεται στις πολύπλοκες εφοδιαστικές αλυσίδες των πολυεθνικών και στην έλλειψη διαφάνειας μεταξύ των εταιρειών, όπως γράφουν οι συντάκτες.

Πάντως, γερμανικές επιχειρήσεις δεν έχουν υποβληθεί, καν, σε τυχόν δεσμευτικούς κανονισμούς στο θέμα αυτό.

“Η γερμανική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο δεν είναι συνατόν να συνεχίσουν να εξαρτώνται αποκλειστικά από “εθελοντικά” μέτρα που συνομολογούνται μεταξύ των εταιρειών”, τόνισε επικριτικά ο Klaus Milke, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Germanwatch.

*Με πληροφορίες από το euractiv.com

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/05/17/5%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%bf-%ce%b7-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%b9%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%af/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.