301

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων : Το ΑΚΡ παρεμποδίζει την δικαιοσύνη στην Σόμα

somada_kayip_301_degil_3_bin_kisi_h17839_8cfa3

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με την επέτειο θανάτου των 301 μεταλλωρύχων στην Σόμα, αναφέρει πως ¨ Το κόμμα ΑΚΡ παρεμποδίζει την απόδοση δικαιοσύνης για τα θύματα και τις οικογένειες τους.¨

Στο κείμενο που υπογράφει η υπεύθυνη για την Τουρκία του HRW Έμα Σινκλαίρ-Βεμπ αναφέρει πως ¨Το αίτημα της εισαγγελίας για διερεύνηση σε βάρος των κρατικών επιθεωρητών και άλλων επίσημων φορέων που έλεγχαν το ιδιωτικό μεταλλείο, απορρίφθηκε από το υπουργείο Εργασίας-Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.¨


Συνταξιούχος μεταλλωρύχος που έχασε τον γιό του στην καταστροφή αυτή, μιλώντας στο Παρατηρητήριο είπε : ¨Ο πρωθυπουργός μίλησε για μοίρα και ότι αυτού του είδους τα περιστατικά είναι φυσιολογικά, αλλά δεν μπορεί να μας ξεγελά έτσι. Πρόκειται για σφαγή που μπορούσε να είχε αποτραπεί. Και τώρα το κράτος επιχειρεί να προστατέψει τον εαυτό του¨.
…………

Η Σινκλαίρ αναφέρει πως ¨ Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι δίνοντας άδεια λειτουργίας μεταλλίων σε εταιρίες που λειτουργούν τα μεταλλεία με χαμηλό κόστος και υψηλό επίπεδο παραγωγής άνθρακα, είναι κάτι που δεν μπορεί να καλύψει τις κρατικές ευθύνες, ενώ είναι νομικά και ηθικά λάθος¨.

¨ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΔΙΑΦΑΝΗ ΕΡΕΥΝΑ¨

Η ειδικός του HRW καταγράφει ότι μια από τις πρώτες δουλειές της κυβέρνησης που θα υπάρξει μετά από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου, πρέπει να είναι η διασφάλισης της διεξαγωγής μιας διάφανης έρευνας που θα μπορέσει να αποδώσει ευθύνες σε κάθε επίπεδο σχετικά με την καταστροφή στην Σόμα.
………….

BBC τουρκικά 14/5/2015

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/05/25/301-2/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.