για τους τσιγγάνους της Βουλγαρίας

αναδημοσίευση

«Δεν πρέπει να είμαστε πια, σιωπηλοί με τους Τούρκους και φοβισμένοι με τους Ρομά. Αυτοί θέλουν να ζήσουν όπως οι Ευρωπαίοι με πλήρη δικαιώματα. Η διαφορά μας είναι ότι υπάρχει τεράστια σύγκρουση πολιτισμού που δεν μπορεί να πολεμηθεί. Οφείλουμε όμως να μάθουμε να ζούμε με τις μειονότητες, όπως έπραξαν στις ΗΠΑ και στη Γαλλία. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, συνειδητά και έξυπνα ή με νόμο. Με αυτά τα λόγια ο κοινωνιολόγος Αντρέι Ράιτσεφ, δήλωσε στην βουλγαρική τηλεόραση Nova, για την κατάσταση των γεγονότων στην Γκάρμεν, όπου υπάρχουν συνεχείς συγκρούσεις του τοπικού πληθυσμού με ομάδες Ρομά της περιοχής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Βούλγαροι πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να αναγνωρίσουν τους ηγέτες των Ρομά, όπως αναγνωρίζουν και τον επικεφαλής του τουρκικού κόμματος [Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών’-ДПС], και σταδιακά να ενσωματωθούν στο πολιτικό σύστημα.

«Το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί με αυτόν τον τρόπο, της ενσωμάτωσής τους, σε κάθε άλλη περίπτωση θα δημιουργηθούν πάλι προβλήματα με το κράτος», είπε ο κοινωνιολόγος.

Ο εκλεγμένος βουλευτής και επικεφαλής του κόμματος ‘Ευρώ-Ρομά’ – Euroroma, Τσβετελίν Κούντσεφ, διατύπωσε τη θέση ότι το κόμμα αυτό πρέπει να αναγνωρισθεί στη Βουλγαρία και οι πολιτικοί να αρχίσουν να συζητούν ανοικτά τα προβλήματα των Ρομά στη βουλγαρική κοινωνία.

Στη Βουλγαρία οι Ρομά υπολογίζονται ως μία μεγάλη πληθυσμιακή οντότητα, ερχόμενη δεύτερη μετά την τουρκική μειονότητα.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/06/04/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%b3%ce%b3%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b3%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1%cf%82/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.