Η ελληνική μειονότητα του Ντονμπάς υπό τα πυρά του ουκρανικού στρατού.

από την αντιφασιστική καμπάνια για την Ουκρανία

Είχαμε αναφερθεί και σε προηγούμενη ανάρτηση στην προ-ημερών επίθεση του ουκρανικού στρατού στην περιφερειακή ενότητα του Τελμάνοβο στην επικράτεια της ΛΔ Ντονιέτσκ με θύμα ένα παιδί 4 ετών. Η περιφερειακή ενότητα του Τελμάνοβο αποτελεί και μία από τις σημαντικότερες εστίες της ελληνικής μειονότητας του Ντονμπάς. Στην τελευταία απογραφή του ουκρανικού κράτους 6.172 (17,5%) κάτοικοι του Τελμάνοβο και των γύρω χωριών απάντησαν ότι είναι ελληνικής εθνικότητας, οι περισσότεροι εκ των οποίων ομιλούν ως κύρια γλώσσα τη ρωσική.

Μετά τους βομβαρδισμούς της 5ης Ιούνη εναντίον του Τελμάνοβο, την περιοχή επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΟΑΣΕ που επιθεώρησε τις καταστροφές. Περισσότερα από 30 σπίτια δέχτηκαν τα πυρά του ουκρανικού στρατού. Εκτός απ’ το 4χρονο αγόρι που βρέθηκε νεκρό όταν ρουκέτα του ουκρανικού στρατού εξερράγη σε παιδική χαρά, κατέληξε και η θεία του, η οποία ακούγοντας την είδηση του θανάτου του ανηψιού της έπαθε οξύ καρδιακό επεισόδιο. Ακόμα τρεις ηλικιωμένες γυναίκες τραυματίστηκαν από θραύσματα οβίδων και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της πόλης ενώ επλήγησαν κι οι υποδομές ηλεκτρισμού, ύδρευσης και παροχής φυσικού αερίου.

«Τη Στίλα επί ένα μήνα τη βομβάρδιζαν»

Πέραν του Τελμάνοβο, χτυπήθηκε και το χωριό Στίλα (стыла) που βρίσκεται εντός των ορίων της ΛΔ Ντονιέτσκ κι έχει 2.000 κατοίκους, το 85% εκ των οποίων έχουν δηλωθεί εθνικά Έλληνες στις τελευταίες απογραφές. Αυτό κατήγγειλε κι η πρόεδρος της ελληνικής μειονότητας της πόλης Σταρομπέσεβο της ΛΔ Ντονιέτσκ όπου κατοικούν 7.500 μέλη της μειονότητας (13,4% του πληθυσμού).

Φυσικά, το βασικό θέατρο των συγκρούσεων της προηγούμενης εβδομάδας υπήρξε η περιοχή Μαρίινκα του Ντονιέτσκ, τα χωριά της οποίας είναι χωρισμένα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Εκεί κατοικούν περίπου 1.000 μέλη της ελληνικής μειονότητας.

Αναρωτιόμαστε αν -πέραν του γενικού πολιτικού και ανθρωπιστικού ζητήματος που τίθεται γύρω από τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει η ουκρανική κυβέρνηση στο Ντονμπάς- όλα τα παραπάνω στοιχεία σημαίνουν κάτι για την ελληνική κυβέρνηση;;
Πότε περιμένει για να προβεί σε διάβημα προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας και να πάρει μέτρα προστασίας της ελληνικής μειονότητας στο Ντονμπάς;
Γιατί, αντί να προσφέρει χείρα βοηθείας στην πληττόμενη ελληνική μειονότητα αναλαμβάνει την αποθεραπεία των φονιάδων της;

Πρόσφατα άλλωστε εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας δήλωσαν ότι αισθάνονται εγκαταλειμμένοι από το ελληνικό κράτος, ότι η πλειοψηφία της μειονότητας είναι κατά του ουκρανικού κράτους κι υπέρ των εξεγερμένων του Ντονμπάς ενώ παρέθεσαν συγκλονιστικά στοιχεία για τις ζημιές που έχουν υποστεί τα ελληνικά χωριά της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα media παρέθεσαν τις δηλώσεις κομμένες κι απαλλαγμένες από τα σχόλια που θα δυσαρεστούσαν τους διεθνείς συμμάχους της Ελλάδας. (εδώ το λινκ με το πλήρες ρεπορτάζ: http://www.iefimerida.gr/news/199988/ellinika-horia-stin-proti-grammi-toy-metopoy-stin-oykrania-ta-ehoyn-isopedosei-oi-mahes)

Εδώ μπορείτε να δείτε βίντεο από το Τελμάνοβο μετά τους πρόσφατους βομβαρδισμούς (στα ρώσικα αλλά οι εικόνες μιλούν από μόνες τους)

https://www.youtube.com/watch?v=-D0aIv0WRoo

(άλλο ένα εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=iYHblyBnzBg)

Υ.Γ.
Αξίζει να δει κανείς τη συνέντευξη ενός μαχητή της ΛΔ Ντονιέτσκ ο οποίος πιάστηκε αιχμάλωτος στις πρόσφατες μάχες στο χωριό Πέσκι, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Ντονιέτσκ. Όπως ο ίδιος καταθέτει τον αιχμαλώτισαν μέλη του Δεξιού Τομέα και άλλων φασιστικών, παραστρατιωτικών ομάδων. Αφού του έβαλαν μια μαύρη σακούλα στο κεφάλι, του πυροβόλησαν και μετά του έκοψαν τους δείκτες των χεριών του …για να μην μπορεί να ξαναπυροβολήσει. Ο Ουκρανός αιχμάλωτος στρατιώτης με τον οποίο ανταλλάχτηκε έχαιρε άκρας υγεία. Το βίντεο έχει αγγλικούς υπότιτλους.

ΥΓ2

Αναλυτική κατάσταση με τα μέρη όπου κατοικεί η ελληνική μειονότητα του Ντονμπάς (στην ουκρανική γλώσσα)

http://www.webcitation.org/6CURge2tu

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/06/10/%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bc%ce%b5%ce%b9%ce%bf%ce%bd%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%bc%cf%80%ce%ac%cf%82-%cf%85%cf%80/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.