για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Αλβανία

Η επιβολή του νέου διοικητικού χάρτη της χώρας που επιδίκαζε περιοχές της ελληνικής μειονότητας σε περιφέρειες διαφορετικές από την ιστορική τους ενότητα υπήρξε ένα πεδίο σοβαρής διένεξης μεταξύ της κυβέρνησης Ράμα και των παραγόντων της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας. Το αρχικά σχέδια επί κυβερνήσεως Μπερίσα που είχε αποδεχθεί, εν τέλει, την ελληνικότητα της Χιμάρας, η οποία δεν είναι αναγνωρισμένη περιοχή, ανατράπηκαν κυρίως από τη συνεργασία του κόμματος των τσάμηδων με το κόμμα του Ράμα, το οποίο σχημάτισε τη σημερινή κυβέρνηση. Άλλωστε η νέα κυβέρνηση της Αλβανίας είχε δείξει και συνεχίζει να δείχνει τις προθέσεις της τόσο απέναντι στην ελληνική μειονότητα όσο και απέναντι στην Ελλάδα στο νέο της ρόλο υπό την αμερικανική ηγεμονία και την τοπικής σημασίας τουρκική υποστήριξη.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές με επίκεντρο το Δήμο της Χιμάρας που θεωρείται και είναι σύμβολο της ελληνικής διαχρονίας στον αλβανικό νότο, έχουν πάρει πολιτικές διαστάσεις που εμποδίζουν και ναρκοθετούν τις όποιες γέφυρες των δυο λαών. “Δικαιωματικά” η ελληνική δεξιά και η άκρα δεξιά έχουν τοποθετήσει τη Χιμάρα ως το πεδίο επέκτασής τους στην ελληνική μειονότητα, την οποία άλλωστε εδώ και δεκαετίες τη χρησιμοποιούσαν ως χώρο επιβολής των όποιων εφαρμογών τους. Πρόσωπα όπως ο Φαήλος Κρανιδιώτης, ο Βορίδης, ο Καραθάνος, μέχρι και περιβόητος χρυσαβγίτης Ρομπέρτο Χάιντι από το διπλανό χωριό Λούκοβο, είναι ενδεικτικά αυτοί που μαζί με άλλα διαμερίσματα της δεξιάς πολυκατοικίας, λυμαίνονται το χώρο της μειονότητας. Αυτή η αντίληψη είναι δυστυχώς ο αντίποδας απέναντι στους χειρισμούς του πολιτικού συστήματος. Οι δηλώσεις υποστήριξης του Ράμα προς τον αλβανό υποψήφιο Γιώργο Γκόρο όπως και οι δηλώσεις εναντίον ελλήνων ανθυποψηφίων, σε άλλους δήμους, με προκλητικές εθνικιστικές δηλώσεις δημιουργούν ένα κλίμα ανάσχεσης κάθε έννοιας φιλίας και συνεργασίας ενώ οξύνουν τις έριδες. Στο μεταξύ, οι διακηρύξεις των υποψηφίων δεν είναι άλλες από την στυγνή διαχείριση, τοπικής σημασίας, σε μια χώρα που βιώνει τη φτώχεια, την περιβαλλοντική καταστροφή, τον εθνικισμό, την πολιτισμική γύμνια και την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού σε όλο του το μεγαλείο.

Απέναντι σε αυτό το κλίμα που τροφοδοτείται κι από το διαχρονικό εκμαυλισμό αξιών, όπου η ψήφος του μειονοτικού εξαγοράζεται με 50 ευρώ και δωρεάν ναύλα για μετάβαση στην Αλβανία, αλβανοί και έλληνες, μειονοτικοί, ντόπιοι και μετανάστες πρέπει να ορθώσουμε την αξιοπρέπειά μας. Απέναντι στην εκποίηση των αξιών, απέναντι σε έναν πόλεμο που ετοιμάζουν με όχημα τον αλυτρωτισμό, απέναντι στην αποικιοκρατία στα Βαλκάνια να φτιάξουμε γέφυρες διαλόγου, φιλίας και συνεργασίας. Για τα Βαλκάνια της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης.

ο Έντι Ράμα, με φόντο την παραλία της Χιμάρας, δίπλα σε κολόνες “κορινθιακού” ρυθμού

http://www.echedoros-a.gr

το ακροδεξιό καθαρματάκι ο Βορίδης

ο αντικομουνιστής τσάμπα-πατριώτης, Φαήλος

*και ο επιχειρηματίας της περιοχής Ρομπέρτο Χάιντι χωρίς φωτογραφία

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/06/19/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%b4%ce%b9%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.