προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

αναδημοσίευση
Ενοχλημένος από το νέο κύμα προσφύγων από την πόλη Τελ Αμπιάντ στη Βόρεια Συρία, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ανησυχία του για την ανακατάληψη της πόλης από τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), υπονοώντας ότι θα προτιμούσε να παραμείνει υπό των έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αναφέρει σε δημοσίευμά της η αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας Zaman.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους Μέσων που πρόσκεινται στην απερχόμενη τουρκική κυβέρνηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία, ο Ερντογάν περιέγραψε την υπεροχή των κούρδων μαχητών στα πεδία των μαχών ως απειλή για τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.
Κατηγόρησε τους κούρδους μαχητές του YPG (αποτελεί την ένοπλη πτέρυγα του κουρδικού «Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης» της Συρίας) ότι το στόχαστρό τους, πέρα από τους τζιχαντιστές του ISIS, βρίσκονται επίσης τοπικοί πληθυσμοί Αράβων και Τουρκμένων. Δεν δίστασε, μάλιστα, να εξαπολύσει την ίδια κατηγορία σε βάρος της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεθνούς συμμαχίας κατά του ISIS .

«Στα σύνορά μας, στο Τελ Αμπιάντ, η Δύση, η οποία διεξάγει αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον Αράβων και Τουρκμένων, δυστυχώς τοποθετεί στη θέση τους τρομοκράτες – μέλη του
Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK)», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.
Η κύρια, όμως, ανησυχία της Τουρκίας αφορά το ενδεχόμενο να αναζωπυρωθούν τα αυτονομιστικά αισθήματα της κουρδικής μειονότητας στη χώρα εξαιτίας της προέλασης των κούρδων πολιτοφυλάκων στη Βόρεια Συρία.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη στις δηλώσεις αυτές την ώρα που οι τουρκικές εφημερίδες Cumhuriyet και Birgun παρουσίασαν στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων βίντεο και φωτογραφιών, τα οποία φέρεται ότι αποτελούν απόδειξη αναφορικά με τους δεσμούς της απερχόμενης κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, κάνοντας λόγο ακόμη και για μεταφορά μαχητών του ISIS στα πεδία των μαχών γύρω από το Τελ Αμπιάντ με λεωφορεία της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών (MIT) της Τουρκίας.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/06/21/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bb%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b5%cf%81%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%b3%ce%ac%ce%bd/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.