μουσικό διάλειμμα

https://www.youtube.com/watch?t=84&v=YeO9DHdH4s0

αναδημοσίευση

Τους πολιτισμούς του Πόντου και της Μεσοποταμίας σχεδιάζει να φέρει πιο κοντά ο Εβινέν Ρεζάν, ένας από τους δημοφιλείς καλλιτέχνες του Πολιτιστικού Κέντρου «Μήδοι» (Med Kültür Merkezi), με έδρα την Κωνσταντινούπολη, με το πρόγραμμα που ετοιμάζει και έχει τίτλο «Από τη Μεσοποταμία στον ποντιακό χορό, από την κεμαντζέ* στον κεμεντζέ»!

O Ρεζάν έχει φέρει κοντά τα κουρδικά με τα ποντιακά σε δύο δικά του τραγούδια τα οποία ερμηνεύει η ελληνόφωνη τραγουδίστρια Μπουρτζού Γεσιλμπάς (Burcu Yeşilbaş), με καταγωγή από την Τόνια Τραπεζούντας.

Επιπλέον, σε ένα βιντεοκλίπ ενώνει τον ποντιακό χορό με το χορό Ρεκς χαλάι, που χορεύεται σε περιοχές που κατοικούν Ασσύριοι, στο Μαρντίν.

O Εβινέν Ρεζάν τόνισε ότι σκοπός του είναι να μεταφέρει την Τραπεζούντα στο Μαρντίν και το Μαρντίν στην Τραπεζούντα!

Όταν ενώνεται ο κεμαντζές με τον κεμεντζέ
Μέσα από το συνδυασμό της μουσικής του κεμαντζέ και του κεμεντζέ, ο καλλιτέχνης θέλει να χτίσει μια γέφυρα μεταξύ της Τραπεζούντας και του Μαρντίν. Θέλει να φέρει πιο κοντά τους κατοίκους αυτών των περιοχών μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό, μέσω των σκοπών της ποντιακής λύρας και του κουρδο-ασσυριακού κεμαντζέ.

Ο Ρεζάν εξηγεί ότι η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε πριν από δέκα μήνες, όταν γνωρίστηκε με την Πόντια τραγουδίστρια Μπουρτζού Γεσιλμπάς, με τη διαμεσολάβηση του Τζεϊχούν Ντεμίρ από το ποντιακό μουσικό συγκρότημα Μαρσίς (Marsis grubu).

Ο Κούρδος καλλιτέχνης δήλωσε ότι θα φέρει κοντά τους δύο πολιτισμούς με τη γλώσσα και τις μουσικές τους μέσω ενός βιντεοκλίπ που συνενώνει το κουρδικό τραγούδι «Çav Xezal» με το ποντιακό «Yar Gider Arabaylan».

Αναφερόμενος στο εγχείρημά του είπε: «Ετοιμάσαμε το βίντεο κλιπ, στο οποίο με την ποντιακή λύρα και την κουρδο-ασσυριακή κεμαντζέ παίζουμε τον ποντιακό χορό και το χορό Ρεκς του Μαρντίν. Στο κλιπ, το οποίο είναι παραγωγή του Πολιτιστικού Κέντρου “Μήδοι”, συμμετέχουν χορευτές από το συγκρότημα Μπεσίκ (Beşik Halk Oyunları), υπό τις οδηγίες του χοροδιδάσκαλου Σεβκέτ Γιακούπογλου».

Θα μεταφέρουμε το Μαρντίν στην Τραπεζούντα, και το αντίστροφο
Ο Ρεζάν είπε ότι το πρόγραμμα αυτό έχει τρεις στόχους. Πρώτος στόχος είναι να κάνουν γνωστό το θέμα μέσα από εικόνες, γι’ αυτό γίνεται το βιντεοκλίπ. Ο δεύτερος είναι να κάνουν μια ζωντανή παράσταση στην Κωνσταντινούπολη. Τρίτος και σημαντικότερος είναι να μεταφέρουν το Μαρντίν στην Τραπεζούντα, και το αντίστροφο.

«Όσο κι αν φαίνεται ότι ο πολιτισμός της Μεσοποταμίας απέχει πολύ από αυτόν του Πόντου, στην πραγματικότητα οι δυο πολιτισμοί είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλον και έχουν κοινά στοιχεία.»

Τέλος, ο Ρεζάν τόνισε ότι περιμένει ανάλογη βοήθεια από τους δήμους Τραπεζούντας και Μαρντίν, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να είναι πρωτοπόροι σε αυτό το εγχείρημα.

*Κεμαντζέ: έγχορδο μουσικό όργανο των Ασσυρίων και των Κούρδων της περιοχής Μαρντίν.

Της Ζεϊνέπ Κουράι,
για το ειδησεογραφικό πρακτορείο ANF

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/06/25/%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%bc%ce%bc%ce%b1-34/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.