ο απόηχος του ελλαδικού δημοψηφίσματος στην Κύπρο

Το κίνημα στην Ελλάδα μας δείχνει το δρόμο

apergia-copy

από το ε/κ γρανάζι

Το τι πρόκειται να γίνει στην Ελλάδα είναι πρώτο θέμα σε όλα τα κανάλια, τα πρωτοσέλιδα και το διαδίκτυο ιδιαίτερα μετά την απόφαση της ελληνικής βουλής για δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή. Ήδη επιβλήθηκε ημερήσιο όριο στις αναλήψεις από τις τράπεζες και –σύμφωνα με τους καλοθελητές των εταιρικών μέσων- αδειάζουν τα μακαρόνια και το ρύζι από τα ράφια των σούπερ-μάρκετ.

Μόνο εμείς πάθαμε déjà vu ή σας θυμίζει κάτι;

Στην Ελλάδα, τα κυρίαρχα ΜΜΕ ρωτούν «εναγωνίως» μαζί με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου «τι θα γίνει αν επικρατήσει το ΟΧΙ». Και φυσικά έχουν την απάντηση πρόχειρη: Θα καταστραφούμε, θα έρθει το (οικονομικό και όχι μόνο) τσουνάμι, θα γυρίσουμε στη δραχμή (κρίμα γιατί με το ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια ο λαός το γλεντάει), δεν θα έχουμε λεφτά για φάρμακα και πετρέλαιο, θα τρώμε με το κουπόνι στα συσσίτια κτλ… Και φυσικά λένε και ξαναλένε ότι το πραγματικό ερώτημα που βρίσκεται στην κρυφή ατζέντα του δημοψηφίσματος είναι ευρώ ή όχι ευρώ. Ξεχνούν βέβαια ότι απευθύνονται σε κάποιους που αντιμετωπίζουν μια τόσο δύσκολη κατάσταση, που ήδη καίνε τα κουφώματα και τις μεσόπορτες το χειμώνα για να ζεσταθούν και που είναι στην πλειοψηφία τους άνεργοι ή απλήρωτοι για μήνες.

Αυτό που δεν λένε είναι τι θα σημάνει το ΝΑΙ: Eπιδείνωση της κατάστασης, περισσότερη φτώχια και εξαθλίωση.

Το παράδειγμα της Κύπρου δείχνει ότι τα δεινά της κρίσης στην ΕΕ δεν θα τα φέρει ένα ΟΧΙ. Στην Κύπρο τα απανωτά ναι αυτής της κυβέρνησης και της προηγούμενης γιγαντώνουν τη φτώχια και μας φέρνουν πιο κοντά στην εξαθλίωση. Τα απανωτά ναι έχουν φέρει την ανεργία σε τρομακτικά ύψη. Τα απανωτά ναι θα αφήσουν σύντομα περισσότερο κόσμο άστεγο, άνεργο και εξαθλιωμένο.

Στην Ελλάδα ένα όχι δεν θα σημάνει αυτόματα τη λύση όλων αυτών των προβλημάτων. Η κυβέρνηση ούτως ή άλλως έδειξε το προηγούμενο διάστημα ότι θα ήθελε να πάει για συμβιβασμό («έντιμο» ή μη). Πιέστηκε όμως από τον κόσμο της δουλειάς και της Αριστεράς που παλεύει σκληρά για την κατάργηση των μνημονίων και . Πιέστηκε και από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν της αρκεί μια «έντιμη συμφωνία» που για άλλη μια φορά, θα έριχνε περισσότερο βάρος στους φτωχούς και στους εργαζόμενους.

Για την ΕΕ και τους υπερασπιστές του «ευρωπαϊκού ιδεώδους» το στοίχημα που παίζεται αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ΕΕ ή την Ευρωζώνη. Θέλουν να συντριβεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να προσθέσουν ακόμη ένα φαύλο επιχείρημα στο οπλοστάσιό τους ενάντια στην Αριστερά γενικά. Και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς δεν δίνει επαρκείς απαντήσεις σε όλους αυτούς που φαντασιώνονται τη Δευτέρα κυβερνήσεις «εθνικής σωτηρίας» όπως εκείνη του Παπαδήμου, παρά μόνο επικαλείται μονότονα κάποιο «διαφορετικό ευρωπαϊκό ιδεώδες» που υπάρχει μόνο στη σφαίρα της φαντασίας. Η ανάγκη για διατύπωση ξεκάθαρου και αποφασιστικού σχεδίου ρήξης με την τρόικα παραμένει ζητούμενο αποφασιστικής σημασίας για την τελική έκβαση της μάχης.

Στην Κύπρο, τα μέσα δεν έχουν σταματήσει λεπτό να μιλάνε για τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκαλέσει μια κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας στην Κύπρο. Aπό κοντά και η κυβέρνηση Αναστασιάδη που όχι μόνο δεν κάνει απολύτως τίποτα για να αποτρέψει το στραγγαλισμό του ελληνικού λαού αλλά ουσιαστικά προπαγανδίζει τις θέσεις της τρόικας. Ετσι, ελάχιστοι μιλούν για τις άλλες αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκαλέσει μια ενδεχόμενη νίκη του κόσμου στην Ελλάδα με πρώτο βήμα το ΟΧΙ την Κυριακή. Και αυτή η αλυσιδωτή αντίδραση είναι αυτό που φοβούνται περισσότερο οι από πάνω. Γιατί μπορεί «να ανοίξει την όρεξη» στον κυπριακό λαό και στους λαούς της Ευρώπης να ανατρέψουν οριστικά τις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας.

Αυτό δεν θα το καταφέρουμε με χλιαρές ανακοινώσεις συμπαράστασης του ΟΧΙ. Μέχρι την Κυριακή, αλλά και μετά την Κυριακή το ΟΧΙ πρέπει να οργανωθεί και να νικήσει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στους δρόμους της Κύπρου και στις πλατείες όλης της Ευρώπης.

granaziLogo

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/07/02/%ce%bf-%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%b7%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%88%ce%b7%cf%86%ce%af%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%84/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.