Η κατάσταση στη Φινλανδία

αναδημοσίευση τμήματος του κειμένου για την κατάσταση στη Φινλανδία

Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί σε ευρεία στρώματα της κοινής γνώμης της Φινλανδίας κατά του πακέτου στήριξης της χώρας μας είναι έκφραση της αμφισβήτησης της συμμετοχής της ίδιας της Φινλανδίας στην Ε.Ε. και στο ευρώ.

Ο πρόεδρος του κόμματος των Αληθινών Φινλανδών και σημερινός υπουργός Εξωτερικών, Τίμο Σόινι, διακηρύττει ότι το ευρώ είναι πυραμίδα απάτης. Το σύνθημα αυτό βρίσκει ιδιαίτερη απήχηση στα εργατικά και τα αγροτικά στρώματα.

Το κόμμα είναι προϊόν της τραπεζικής κρίσης και του ευρώ. Από 4% στις εκλογές του 2007, συγκέντρωσε 19% το 2011 και 17,65% το 2015.

Οι ψηφοφόροι του Κέντρου, του πρωθυπουργού Γιούκα Σίπιλα, βρίσκονται γεωγραφικά στις επαρχίες της χώρας που παραδοσιακά είναι κατά της ένταξης της Φινλανδίας στην Ε.Ε. και στο ευρώ. Οι ψηφοφόροι του λαϊκίστικου, αντιευρωπαϊκού κόμματος των Αληθινών Φινλανδών προέρχονται στην πλειονότητά τους από τα εργατικά στρώματα τα οποία παραδοσιακά ψήφιζαν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Το τρίτο κόμμα της κυβέρνησης, το συντηρητικό της Εθνικής Ενωσης, του υπουργού Εξωτερικών Αλεξάντερ Στουμπ, είναι ευρωπαϊκό και σχετικά συγκαταβατικό στην παροχή νέας δανειοδότησης στην Ελλάδα.

Η Συμμαχία της Αριστεράς τάσσεται σταθερά στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης. Ασκεί δριμεία κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα ΜΜΕ που αναπαράγουν εθνικιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις κατά της χώρας μας και των χωρών της Νότιας Ευρώπης. Αντίστοιχες πολιτικές θέσεις και αρχές εκπροσωπεί και το κόμμα των Πρασίνων.

Ο αντιευρωπαϊσμός, η ξενοφοβία, η ρωσοφοβία κι ο εθνικιστικός απομονωτισμός κυριαρχούν έχοντας λάβει χαρακτήρα πατριωτικών εμβατηρίων. Τα ΜΜΕ φλερτάρουν με το αναγνωστικό αυτό κοινό με συνέπεια να αναπαράγουν τον κοινωνικό φανατισμό. Η Αριστερά και η ακαδημαϊκή κοινότητα έχουν περιορισμένη ικανότητα ιδεολογικής παρέμβασης.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που μεταπολεμικά ηγήθηκε της δημιουργίας του κράτους πρόνοιας, βρίσκεται στη μέγκενη του λαϊκίστικου αντιευρωπαϊσμού των Αληθινών Φινλανδών και των επιλογών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας.

Οι σχέσεις της Φινλανδίας με τη Γερμανία ανάγονται στον εμφύλιο πόλεμο του 1918, κατά τον οποίο με τη στρατιωτική υποστήριξη της τελευταίας επικράτησαν οι Λευκοί και επισφραγίστηκε η ανεξαρτησία της Φινλανδίας από τη Ρωσία.

Κατά τον χειμερινό πόλεμο με τη Ρωσία, το 1939, μόνον η Γερμανία υποστήριξε έμπρακτα τη Φινλανδία. Οι χώρες της Αντάντ ακολούθησαν την πολιτική ότι η Φινλανδία είναι μέρος του γεωστρατηγικού χώρου συμφερόντων της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ενωσης.

Η ανεξαρτητοποίηση των χωρών της Βαλτικής και η γρήγορη ένταξή τους στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ δημιούργησαν έντονα προβλήματα στη χάραξη της γεωπολιτικής στρατηγικής της Φινλανδίας.

Γίνεται πλέον σιωπηρά σαφές ότι η γεωστρατηγική σημασία της Φινλανδίας για το ΝΑΤΟ έχει περιοριστεί δραματικά. Η Εσθονία είναι επαρκής για την παρουσία του ΝΑΤΟ προ των πυλών της Πετρούπολης.

Η πολιτική ελίτ της Φινλανδίας επιθυμεί την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, όμως, είναι έντονες οι ανησυχίες για τις αναμενόμενες αντιδράσεις της Μόσχας. Η Φινλανδία έχει υποστεί μεγάλες οικονομικές απώλειες λόγω των μέτρων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

Η χώρα βρίσκεται σε οικονομική ύφεση. Το έλλειμμα του Δημοσίου ανέρχεται το 3,50% με τάσεις περαιτέρω επιδείνωσης. Το δημόσιο χρέος υπερέβη το 60%. Η παραγωγική βάση της Φινλανδίας είναι πολυδιάστατη οπότε αντέχει ικανοποιητικά προς το παρόν τουλάχιστον την απώλεια της ΝΟΚΙΑ. Το νέο αφεντικό της ΝΟΚΙΑ, η Microsoft, προέβη πρόσφατα σε απόλυση 2.300 εργαζομένων.

Η ανησυχία για τη διατήρηση της παραγωγικής ικανότητας της χώρας και του βιοτικού επιπέδου είναι διάχυτη στην κοινωνία. Η κυβέρνηση προβαίνει σε δραστικά μέτρα περιορισμού των δημόσιων δαπανών και σε ξήλωμα των υπηρεσιών του κράτους πρόνοιας.

Κατά την πρόσφατη πανηγυρική σύνοδο της ΔΑΣΕ στο Ελσίνκι για την 40ή επέτειο από την υπογραφή της Πράξης του Ελσίνκι, η κυβέρνηση της Φινλανδίας, παρασυρόμενη από τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, αρνήθηκε την έκδοση άδειας εισόδου στον πρόεδρο της ρωσικής Βουλής. Η κατακραυγή από τη Δύση κατά της απόφασης αυτής ήταν καθολική.

Το γενικότερο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα στη χώρα είναι αρνητικό. Υπάρχει έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και σε ζητήματα των σχέσεων με τη Ρωσία και τη Δύση.

Οι ανησυχίες αυτές εκδηλώνονται και με τα αισθήματα ανθελληνισμού. Οι Ελληνες της Φινλανδίας βιώνουν το αρνητικό αυτό κλίμα. Αυτό, δε, γίνεται πιο έντονο αφού μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα και ο αρχαίος αλλά και ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός απολάμβαναν μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό. Η Ελλάδα είναι σταθερά τα τελευταία 35 χρόνια ο δημοφιλέστερος θερινός προορισμός διακοπών…

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/07/14/%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%86%ce%b9%ce%bd%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%b4%ce%af%ce%b1/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.