συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ

Η συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ είναι πραγματικότητα πλέον. Οι διαμαρτυρίες εκ μέρους της Τουρκίας-Σ. Αραβίας και του Ισραήλ είναι χαρακτηριστικές των πιθανών στοχεύσεων εκ μέρους των ΗΠΑ. Για «ιστορικό λάθος για όλο τον κόσμο» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, δηλώνοντας σε συνάντησή του με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών στα Ιεροσόλυμα: «Υπερβολικές παραχωρήσεις έγιναν σε όλους τους τομείς, που υποτίθεται ότι θα εμπόδιζαν το Ιράν να αποκτήσει τη δυνατότητα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Επιπλέον το Ιράν θα μπορεί να εισπράξει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, με τα οποία μπορεί να χρηματοδοτήσει την τρομοκρατική του μηχανή και την επέκτασή του και την επιθετικότητά του σε όλη την Μέση Ανατολή και τον πλανήτη». 

Η σύναψη συνθήκης ειρήνευσης αποδυναμώνει τους δυο βασικούς συμμάχους στη Μέση Ανατολή όπως και στην αραβική χερσόνησο, ενώ αποκτάται ένας βασικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση του ΙΚΙΛ που προελαύνει στο χώρο. Η στρατηγική βάθους για την περιοχή δεν αποκλείει την Αμερική σε τακτικές στο να ποντάρει σε “άλογα” που της είναι βολικά για να τηρεί τις δικές της ισορροπίες συμφερόντων. Από την άλλη, η ενδυνάμωση του ιρανικού παράγοντα και η παρεκκλίσεις του μέλλονται να αντιμετωπιστούν πάλι από τη “διεθνή κοινότητα” των παραγόντων που ήταν παρόντες στην υπογραφή. Διότι έτσι συμβαίνει πάντοτε: ο σταθεροποιητικός παράγοντας για τα αμερικανικά συμφέροντα στη συνέχεια διαμονοποιείται όταν αυτός ξεπεράσει τα εσκαμμένα. Κι αυτό το γνωρίζουν οι διπλωμάτες από τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Κίνα, τη Βρετανία και τη Γερμανία που συνυπέγραψαν, με όσα βέλη κι αν έχουν στην κρυφή τους φαρέτρα.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/07/14/%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%b9%cf%81%ce%ac%ce%bd-%ce%b7%cf%80%ce%b1/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.