ο πρόθυμος συνεργάτης Μπαρζανί

του ρεμπέλιαν

Η νέα πολεμική αντίληψη του Τουρκικού κράτους, που πήρε και επίσημη μορφή μετά απο τον βομβαρδισμό των κουρδικών βουνών και την δήλωση Ερντογάν ότι έληξε η διαδικασία της επίλυσης, έχει και θα συνεχίσει να έχει συνέπειες για τις σχέσεις μεταξύ Κούρδων. Η προεδρία της περιοχής του Νότιου Κουρδιστάν (Ιρακ).εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το θέμα κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών, την ώρα που οι χωρικοί του  Καντίλ  προσπαθούσαν να αναζητήσουν καταφύγιο μετά την καταστροφή των σπιτιών τους απο τις βόμβες των F-16, την ώρα που τα παιδιά που τραυματίστηκαν από θραύσματα των βομβών ήταν στο δρόμο τους προς το νοσοκομείο.


Ούτε κάν σαν αναφορά δεν υπήρξε μία καταδίκη για την στοχοποίηση πολιτών στην ανακοίνωση του Massoud Barzani. η οποία περιλάμβανε όμως ακόμα κάποιες τεχνικές πληροφορίες  και έκφρασε τον προβληματισμό της Ιρακινής Κουρδικής κυβέρνησης για το τέλος της διαδικασίας επίλυσης του Κουρδικού προβλήματος στην Τουρκία.

Ακριβώς δύο ώρες μετά τη δήλωση Νταβούτογλου ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν και το τουρκικό κράτος θα αλλάξει συνομιλητές, ο πρωθυπουργός  Μπαρζανί δήλωσε την διαθεσιμότητα του για τον ρόλο του στη νέα διαδικασία και είπε ότι ήταν έτοιμος να είναι αυτός ο συνομιλητής. Και φυσικά, KDP δεν αντέκρουσε την δήλωση Νταβούτογλου ότι είχε ενημερώσει τον Μπαρζανί για τις επιχειρήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι γνώριζαν ότι δεκάδες F-16 επρόκειτο να βομβαρδίσουν περιοχές εντός των συνόρων τους.

Ας προχωρήσουμε τώρα και ρίξτε μια ματιά στο χορό μεταξύ του ΑΚΡ και του KDP

Ο κ Abdullah Öcalan έστειλε πολλές επιστολές προς τον  Μασούντ Μπαρζανί, μέσω της αντιπροσωπείας του HDP, κι αυτά τα γράμματα είχαν στόχο να καλεστεί το Εθνικό Κογκρέσο. Δυστυχώς, το KDP εμπόδισε το συνέδριο μετά απο προειδοποιήσεις και υπολογισμούς των συμμάχων του ότι η Κουρδική εθνική ενότητα θα ωφελήσει PKK. Το KDP δεν έχει ενοχληθεί από την ευθύνη που φέρει στη σφαγή που πραγματοποίησε το ISIS στην  Shengal όσο είχε ενοχληθεί από την παρουσία των δυνάμεων του ΡΚΚ στην Shengal . Το ίδιο το KDP έγινε το κουρδικό στήριγμα στη στρατηγική του ΑΚΡ (το Τουρκικό κυβερνών κόμμα) στην Rojava.

Οι τελευταίες επιθέσεις αποκαλύπτουν ότι το KDP και το ΑΚΡ δεν έχουν μόνο πολιτική και οικονομική συνεργασία, αλλά μοιράζονται την ίδια μοίρα.

Το ΚDP βιώνει στο Νότιο Κουρδιστάν το ίδιο πολιτικό αδιέξοδο και την αβεβαιότητα που βιώνει το ΑΚΡ  στην Τουρκία. Ο Μασούντ Μπαρζανί ζήτησε για μια τελευταία ευκαιρία πριν από δύο χρόνια, με την προεδρία του να τελειώνει τον Αύγουστο, και τώρα ζητά την παράταση της θητείας του. Πολλά πολιτικά κόμματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις, κυρίως οι YNK και Γκόραν, αντιτίθενται στο αίτημα αυτό και υπερασπίζονται το κοινοβουλευτικό σύστημα, σε ευθεία αντίθεση με την προεδρία. Το  ΚDP αντιμετωπίζει μια σοβαρή πολιτική κρίση στο θέμα αυτό.

Επιπλέον, οι άνθρωποι του Νότου θεωρούν ότι το KDP  είναι παθητικό στην αντιμετώπιση του ISIS. Οι δεσμοί του ΚDP με βασιλικές οικογένειες σε διάφορες αραβικές χώρες και οι υψηλές δαπάνες δέχονται συνεχή κριτική από τους Πολίτες. Το ΚDP δεν θεωρείται πλέον ως ένα κόμμα που κέρδισε ένα πολιτικό καθεστώς για τους ανθρώπους της Νοτίου Κουρδιστάν, αλλά ως ένα κόμμα που εξυπηρετεί τις δυνάμεις που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την κατάσταση εις βάρος του κουρδικού λαού. Οι άνθρωποι του Νότιου Κουρδιστάν βιώνουν με λύπη την σημερινή αντίφαση του KDP με τον αγώνα που ηγήθηκε στο παρελθόν.


Η πολιτική ατμόσφαιρα είναι έντονη στο Νότιο Κουρδιστάν για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω. Αυτή η ένταση είναι ξεκάθαρη από τις αντιδράσεις στις αεροπορικές επιδρομές του τουρκικού κράτους. Όλα τα κόμματα και οργανώσεις, εκτός από ΚDP, και το πιο σημαντικό, οι μάζες που βγήκαν στους δρόμους, έδειξαν μια σαφή στάση απέναντι στις επιθέσεις.

Εν μέσω όλων αυτών, μια αντιπροσωπεία του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών με επικεφαλής τον Υφυπουργό Feridun Sinirlioglu συναντώνται με το KDP, YNK και εκπρόσωπους του Γκόραν και Mam Celal στο Hewler (Ερμπίλ) και Σουλεϊμανίγια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν  από τους αντιπροσώπους των YNK και Γκόραν  που συμμετείχαν στις συνεδριάσεις, ο Sinirlioglu και η αντιπροσωπεία του έχει δύο βασικά αιτήματα αποτα κόμματα στο Νότιο Κουρδιστάν:

1- Την παράταση της προεδρίας Μπαρζανί, σε αντάλλαγμα για την ενίσχυση της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας.

2- Εχθρική στάση, ή τουλάχιστον ουδετερότητας, εναντίον του ΡΚΚ σε αντάλλαγμα για τη συνεργασία στο Νότιο Κουρδιστάν, την Τουρκία και Rojava («Το πρόβλημά μας είναι με το ΡΚΚ, οχι με κουρδικό λαό»).

Η εντύπωση που ο Sinirlioglu έδωσε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στο Νότιο Κουρδιστάν είναι ότι το τουρκικό κράτος θα διενεργήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις εδάφους μετά από τις αεροπορικές επιδρομές του. Πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό θα φανεί σύντομα.

Το ΚDP θέλει να ξεπεράσει τα πολιτικά του προβλήματα στο Νότο και την έλλειψη μιας παρουσίας στην Rojava, ενστερνιζόμενοι το κληροδότημα του ΡΚΚ. Πιστεύει ότι θα είναι ισχυρότερο εάν το ΡΚΚ  ηττηθεί.

Ωστόσο, τo ΚDP θα είναι πιο επιτυχής ως ένα πολιτικό κόμμα στο Κουρδιστάν αν χτίζει το πολιτικό του μέλλον πάνω στο εθνικό και κοινωνικό όραμα, σε αντίθεση με την επιδίωξη εξάλειψης των άλλων. Σύντομα θα γίνει σαφές ότι η σύνδεση του πολιτικού μέλλοντος του  ΚDP  στην επιτυχία του ΑΚΡ θα βλάψει το ΚDP περισσότερο από τους άλλους, και ένα ασθενέστερο PKK δεν θα μεταφραστεί ως ένα ισχυρότερο ΚDP. Αντιθέτως, ένα ασθενέστερο  ΡΚΚ θα οδηγήσει στην υποβάθμιση του ΚDP κατά την άποψη του τουρκικού κράτους.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/08/03/%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b8%cf%85%ce%bc%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b6%ce%b1%ce%bd%ce%af/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.