Kalkan: Το PKK δεν έχει ακόμα αντεπιτεθεί και τα αντίποινα είναι περιορισμένα

του ρεμπέλιαν

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΡΚΚ  Duran Kalkan ανέφερε ότι το τουρκικό κράτος έχει εξαπολύσει ένα ολομέτωπο πόλεμο, και η μόνη δυνατή απάντηση για τις HPG και τους πολίτες  ήταν να έχουν μια ολομέτωπη αντίσταση.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΡΚΚ δήλωσε ότι αποδέχεται τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, και οι HPG έχουν προβεί σε αντίποινα σε περιορισμένο βαθμό μέχρι σήμερα. Ο Καλκάν επέκρινε τη δήλωση Νταβούτογλου ότι έπληξε 400 στόχους σε μια νύχτα, και είπε ότι οι αντάρτες έχουν το δικαίωμα να προβούν σε αντίποινα για κάθε επίθεση, αλλά δεν έχουν απαντήσει ακόμη σε πλήρη ισχύ.

Ο Καλκάν ρώτησε τι θα συνέβαινε, και αν δημοκρατική κοινωνία και η τοπική αυτοδιεύθυνση  θα ενισχυθεί στην περίπτωση που το PKK σταμάτησε αντίποινα. Είπε ότι εκείνοι που θα ήθελαν οι συγκρούσεις ναφτάσουν σε ένα τέλος θα πρέπει να επικεντρωθούν στους λόγους αυτών των συγκρούσεων, και η καλύτερη απάντηση στον  φασισμός του ΑΚΡ είναι να ενισχυθεί η δημοκρατική αυτονομία.

Σε συνέντευξή του στο Med NUCE TV, το οποίο έχει μεταφραστεί από ANF στα Αγγλικά, ο Καλκάν σημειώνει ότι η στρατηγική τους δεν είχε συμπεριλάβει την σύγκρουση με το στρατό και οι αντάρτες δεν θα προέβαιναν σε αντίποινα εάν το Τουρκικό  κράτος δεν  καυχιόταν για το «χτύπημα 400 στόχων σε μια νύχτα.» Ο Καλκάν τόνισε ότι το ΑΚΡ  χρησιμοποιεί το στρατό για την προστασία της πολιτικής του εξουσίας, και ο καθένας θα πρέπει να αντισταθεί ενάντια στην αστυνομία και να προστατεύσει τις γειτονιές του, προκειμένου να αποτραπούν οι περαιτέρω συλλήψεις.

Η κυβέρνηση του ΑΚΡ διενεργεί την  σφαγή στο Zergelê κατά την πρώτη επέτειο της σφαγής στο Shengal. Τι σημαινει αυτο?
Καταδικάζω την  σφαγή στο Shengal και τιμούμε τους μάρτυρες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης του  ISIS  στον κουρδικό λαό των  Êzîdî  στην Shengal. Επίσης τιμούμε αντάρτες, όπως οι Genco, Dilgeş, Armanç, και Berxwedan που έπεσαν κατά τη διάρκεια της άμυνας του Shengal. Το φασιστικό ΑΚΡ  διεξήγε μια σφαγή στο χωριό Zergelê  στο Καντίλ με έναν τρόπο παρόμοιο με τη σφαγή του ISIS στην Shengal. Οι επιχειρήσεις  και οι σφαγές στις Shengal και Zergelê είναι πανομιότυπες, το ISIS και το ΑΚΡ, είναι βάναυσα, και ο καθένας διαχειρήζεται μια δύναμη που δεν διστάζει να σπέρνει τον τρόμο. Καταδικάζω έντονα τηνσφαγή στο Zergelê και τιμούμε τους νεκρούς άμαχους με σεβασμό . Το ΑΚΡ προσπαθεί να παρουσιάσει την σφαγή των άμαχων ώς  αντάρτες του ΡΚΚ, είναι λυπηρό. Το ΑΚΡ προσποιείται οτι δρά για την καταπολέμηση του ISIS, αλλά στην πραγματικότητα επιτίθεται και στοχεύει τον  κουρδικό λαό και το ΡΚΚ.

Το ΡΚΚ είναι σε πόλεμο εναντίον του  ISIS από τις 3 Αυγούστου του 2014, και αυτός ο πόλεμος διαίρεσε  ολόκληρο τον κόσμο σε δύο στρατόπεδα: Τις δυνάμεις  που υποστηρίζουν το ISIS και τις δημοκρατικές δυνάμεις που αντιτίθενται σε αυτό. Η αντίσταση στο Κομπάνι ήταν  ο  δημοκρατικός αγώνας του τελευταίου στρατόπεδου, και ο καθένας ενάντια στον φασισμό ήρθε μαζί στην μάχη κατα  του ISIS.

Τούρκοι πράκτορες πληροφοριών στα πλαίσιατου ISIS επιτηθονται στην  Τουρκία.

Η επίθεση στο ΡΚΚ είναι υπεράσπιση του ISIS, το ΑΚΡ ισχυρίζεται ότι  αγωνίζεται εναντίον του PKK και του ISIS ως τρίτο κόμμα, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια εξαπάτηση. Η Τουρκία έχει στείλει εκατοντάδες φορτηγά στο ISIS και  υποστηρίζει τις συμμορίες στην Rojava, η επίθεση της Τουρκίας στο ΡΚΚ σημαίνει τουρκική υποστήριξη προς το ISIS.
Η Τουρκία προσποιείται οτι μάχεται το ISIS, αλλά ήταν Τούρκοι πράκτορες πληροφοριών εντός του ISIS που επιτέθηκαν πρόσφατα σε Τούρκους στρατιώτες. Η Τουρκία ήταν σε θέση να κάνουν τις  ΗΠΑ να πιστέψουν ότι η Τουρκία ήταν κάτω από επίθεση του ISIS και μέσο αυτής της εξαπάτησης, άρχισαν να μας επιτίθενται υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης του ISIS. Το ΑΚΡ είναι σε συμμαχία με το ISIS και ο καθένας θα πρέπει να αποφασίσει εάν στηρίζει αυτήν την συμμαχία ή τον αγώνα της Δημοκρατικής Ένωσης που επικεντρώνεται γύρω από την κουρδική αντίσταση. Η Τουρκία είναι μια απειλή για όλους τους Κούρδους και θα μπορούσε ακόμη να βομβαρδίσει την Hewler ή το Κιρκούκ, όπως ακριβώς έχουν απειλήσει να βομβαρδίσει το Κιρκούκ, όπως έχουμε πρόσφατα ανακαλύψει. Ο Τουρκικός  αντι-Kουρδισμός την κάνει να φαίνεται σαν ταύρος που επιτήθετε κάθε φορά που βλέπει κάτι κόκκινο. Όλες οι κουρδικές δυνάμεις σε συμμαχία με το ΑΚΡ (αναφέρεται στηνηγεσία των Ιρακινών κούρδων του Μπαρζανί), θα πρέπει να σταματήσουν τη συνεργασία με την Τουρκία σε αντάλλαγμα υπολογισμούς ήσσονος σημασίας και ενδιαφέροντος.

Πώς ο πόλεμος ξαναξεκίνησε όταν όλοι περίμεναν την ειρήνη μετά τις εκλογές της 7ης Ιούνη;

Θυμηθείτε τις δηλώσεις μας, μετά τις εκλογές που περιγράφει την νίκη του HDP ως την αναδιάρθρωση της Τουρκίας για περισσότερη ειρήνη και τη δημοκρατία. Παρά την εκλογική απώλεια του, το ΑΚΡ ενήργησε ως κυβέρνηση και πήρε τη σημαντική απόφαση της επανέναρξης του πολέμου. Στο ΑΚΡ είτε πρόκειται να σεβαστούν τα αποτελέσματα των εκλογών και να διαπραγματευτούν τα μέτρα για τον εκδημοκρατισμό που αναφέρονται στη δήλωση της Dolmabahçe της 28ης Φεβρουαρίου, ή να ξαναρχίσουν τις ένοπλες συγκρούσεις, όπως είχε προγραμματιστεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στις 30 Οκτωβρίου 2014, προκειμένου να αποκαταστήσει την πολιτική του δύναμη . Σε αντίθεση με τις δηλώσεις του ΑΚΡ, δεν δείνουμε εντολές στο HDP και οι δηλώσεις μας μετά τις εκλογές ήταν περισσότερο μια προειδοποίηση προς όλους όσους ευνόησε τον εκδημοκρατισμό. Το HDP και το CHP ερμήνευσε την πολιτική διαδικασία πολύ αργά, και δεν προέβλεπε τον τρέχον πόλεμο, όπως είχαμε πράξει αμέσως μετά τις εκλογές. Ο σχολιασμό μας σχετικά με τις εκλογές δεν ήταν «παρέμβαση του ΡΚΚ», αλλά μια πρόσκληση για τις δημοκρατικές δυνάμεις, ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλία και να εξασφαλίσουν τη μετατροπή των συναντήσεων του Ιμράλι σε μια διαπραγμάτευση. Θα ήθελα να ρωτήσω το τουρκικό κοινό και τους υποστηρικτές του ΑΚΡ, τι κακό έκανε σε παλαιότερες δηλώσεις της η KCK ζητώντας διαπραγματεύσεις με βάση τις 10 αρχές της δήλωσης Dolmabahçe όπου εκεί επικεντρώνεται στην απελευθέρωση του ηγέτη Αρο , τη μετατροπή του κοινοβουλίου σε μια συντακτική συνέλευση, την εκπόνηση ενός δημοκρατικού συντάγματος, την εφαρμογή των νομικών μεταρρυθμίσεων, και το τέλος του φασιστικού στρατιωτικού καθεστώς της 12ης Σεπτεμβρίου στην Τουρκία.
Υπάρχουν ρωγμές μέσα στο καθεστώς.
Για άλλη μια φορά, οι προειδοποιήσεις του ΡΚΚ δεν ήταν τρομοκρατική ενέργεια, αλλά απαιτήσεις για  ειρήνη και  δημοκρατία. Κάναμε μόνο δηλώσεις μετά τις εκλογές, αλλά το κράτος απάντησε με την πολιτικές πράξεις γενοκτονίας και αεροπορικές επιδρομές στις  24 Ιουλίου. Στην πραγματικότητα το ΑΚΡ δεν είναι παρά μία  κυβέρνηση σε πτώση, στελέχη του ΑΚΡ, όπως ο Bülent Αρίντς θα πρέπει να σταματήσουν να κάνουν δηλώσεις συχνά επειδή δεν έχουν εκλεγεί στις 7 Ιουνίου,και απο  παρατυπίες όπως αυτή προκύπτει ότι υπάρχουν ρωγμές στο εσωτερικό του καθεστώτος. Ο Αρίντς υπήρξε στο προσκήνιο ακόμη περισσότερο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό!

Η Κυβέρνηση του ΑΚΡ έγινε επιθετική στις 24 Ιουλίου, επειδή χάνει την εξουσία της, και ο μόνος τρόπος για το AKP να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές θα είναι να εμποδίζουν τις μάζες από την ψηφοφορία από τώρα και στο εξής. Η δήλωση της μεταβατικής κυβέρνησης του πολέμου δεν είναι νόμιμη, διότι αυτή η κυβέρνηση δεν είχε λάβει επαρκή στήριξη από τους ψηφοφόρους στις 7 Ιουνίου.
Σε αντάλαγμα τίνος πράγματος η συμφωνία με τις ΗΠΑ;
Τούρκοι αξιωματούχοι πρόσφατα είπαν ότι έκαναν μια συμφωνία με τις ΗΠΑ, σε αντάλλαγμα τίνος πράγματος γίνετε αυτο που συμβαίνει σήμερα; Θυμηθείτε τις προηγούμενες συμφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, το 2007, το 2008 και το 2009; Οι συμφωνίες αυτές δεν βοήθησαν ούτε τον  Στρατηγό Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, ούτε τον Ιλκέρ Μπασμπούγκ, και η πιο πρόσφατη συμφωνία δεν θα βοηθήσει τον Tayyip Erdoğan ή  τον Ahmet Davutoğlu. Η μείωση στην εξουσία του ΑΚΡ θα συνεχίσει αναπόφευκτα. Η πρόσφατη δήλωση του Νταβούτογλου που μεταφέρει την έκπληξή του για την παρουσία ένοπλων ανθρώπων μέσα απο τα τουρκικά σύνορα είναι απλή χειραγώγηση, οι αντάρτες του ΡΚΚ στην Τουρκία είναι οπλισμένοι εδώ και 35 χρόνια. Η  αδυναμία του ΑΚΡ στην παροχή λύσεων είναι ο κύριος λόγος πίσω από την ψεύτικη έκπληξη Νταβούτογλου, αυτή η αδυναμία οδήγησε στην χρήση απο το AKP του στρατού και της αστυνομίας για τη διάπραξη εγκλημάτων και τη δολοφονία αμάχων.
Δέν είχαμε σχεδιάσει να συγκρουστούμε με τον στρατό.
Σαν ΡΚΚ, δεν είχαμε κάποια σχέδια ή στρατηγικές για σύγκρουση εναντίον του τουρκικού στρατού. Ήμασταν απασχολημένοι με την επίλυση των προβλημάτων του εκδημοκρατισμού και της αυτοδιαχείρισης. Η χρήση απο τον Νταβούτογλου του στρατού για να μας επιτεθεί , και το καύχημα του «χτυπήσαμε 400 στόχους σε μια νύχτα» οδήγησε στη συνεχιζόμενη ένοπλη σύγκρουση. Το ΑΚΡ χρησιμοποιεί την αστυνομία και το στρατό για να σώσει την πολιτική κυριαρχία του. Θα ήθελα να υπενθυμίσω τη σύγκρουση μεταξύ στρατού και ΑΚΡ στην πρόσφατη ιστορία, και καταλήγω λέγοντας ότι η κυριαρχία του  του ΑΚΡ είναι προσωρινή και όπως και το ίδιο το ΑΚΡ.
Οι αντάρτες ακόμα δεν τράβηξαν την σκανδάλη

Υπάρχουν καλέσματα για κατάπαυση του πυρός, είναι δυνατό κάτι τέτοιο να συμβεί;

Πραγματικά, το HDP ήταν περισσότερο δραστήριο , το ίδιο έκανε και το CHP. Ορισμένοι δημοκρατικοί κύκλοι  καλούν και τις δύο πλευρές να πάρουν τα χέρια από τη σκανδάλη και να γυρίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Εκτιμούμε αυτές τις κινήσεις, αλλά πρέπει να είναι γνωστό ότι η σύγκρουση αυτή δεν ξεκίνησε από την πλευρά μας. Δεν είναι σωστό να μιλάμε για τις δράσεις του ΡΚΚ, χωρίς να υπάρχει αναφορά  στις πιο πρόσφατες σφαγές στο Αμέντ και Suruç , και στην όλο και περισσότερα συνεχιζόμενη καταστολή και συλλήψεις.

Από την άλλη πλευρά, οι αντάρτες δεν έχουν τραβήξει τη σκανδάλη ακόμα. Οι τρέχουσες δράσεις τους είναι περιορισμένα αντίποινα. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι 400 στόχοι επλήγησαν κατά τη διάρκεια της πρώτης νύχτας επιδρομών από αέρος, μία δήλωση η οποία δίνει στους αντάρτες το δικαίωμα να προβεί σε αντίποινα 400 φορές. Εκτός αυτού, μερικές χιλιάδες άτομα έχουν συλληφθεί και συνελήφθησαν μετά από αυτό, το οποίο επίσης απαιτεί αντίποινα. Από αυτή την άποψη, οι δεν αντάρτες πήραν τα όπλα ή δεν έχουν τραβήξει τη σκανδάλη ακόμα.
Ξέχωρα, το πρόβλημα δεν είναι το παρόν της σύγκρουσης, αλλά οι λόγοι πίσω από αυτή. Το PKK δεν είναι μια στρατιωτική δύναμη που μόλις πήρε τα όπλα και πήρε τα βουνά χωρίς κανένα λόγο. Ούτε η κυβέρνηση δεν διεξάγει αυτές τις επιθέσεις χωρίς κανένα λόγο. Υπάρχουν αιτίες αυτής της σύγκρουσης και δεν μπορεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός ή λύση χωρίς εξέταση και διευθέτηση αυτών των αιτιών.

Οι αντάρτες δεν πυροβόλησαν ούτε μία  σφαίρα από τις αρχές του 2013, αλλά τί έκανε η   κυβέρνηση σαν απάντηση σε αυτό; Τίποτα. Δυόμισι χρόνια πέρασαν μάταια. Δεν θέλουμε να καταλήξουμε στην ίδια κατάσταση. Εμείς δεν πήραμε τα βουνά, ούτε  δίνουμε μια μάχη για το τίποτα. Υπερασπιζόμαστε και χρειαζόμαστε μια ελεύθερη και δημοκρατική ζωή. Αυτό είναι για ό, τι παλεύουμε.

Η σύγκρουση δεν θα τελειώσει αν οι αιτίες του δεν απαλειφθούν. Ο λόγος για αυτή τη σύγκρουση δεν είναι ότι «το ΡΚΚ πήρε τα βουνά και πήρε τα όπλα», όπως αυτοί ισχυρίζονται ότι είναι. Πήραμε τα βουνά, αλλά εμείς καταθέτουμε σημαντικές προτάσεις για λύση. Ο ηγέτης Apo έκανε μια μεγάλη προσπάθεια για να υπάρξου προϋποθέσεις  για να αναπτυχθεί μια λύση για την δημοκρατική πολιτική, αλλά τώρα βρίσκετε απογοητευμένος από όλα αυτά.

«Υπάρχει μια δικτατορία  των διορισμένων πάνω στους αιρετούς»
Το πρόβλημα προκαλείται από τη μονιστική, σοβινιστική, εθνικιστική και δικτατορική απόφαση του ΑΚΡ. Δεν υπάρχει δημοκρατική κυριαρχεία , η κοινωνία δεν μπορεί να αυτόκυβερνηθεί.
Για να δώσω ένα παράδειγμα, οι βουλευτές, δήμαρχοι και προεστοί του χωριού έχουν  εκλεγεί αλλά δεν έχουν καμία επίδραση στην τοπική αυτοδιοίκηση, επειδή όλη η εξουσία κατέχεται από τους διοικητές που διορίζονται από την Άγκυρα. Το ΑΚΡ λέει «εμείς τελιώσαμε με  την ηγεμονία των διορισμένων πάνω στους αιρετούς, εδρεώσαμε την κυριαρχία των  εκλεγμένων», αλλά αυτό είναι ένα ψέμα. Η απόφαση ανήκει στους  διορισμένους και όχι στους εκλεγμένους. Αυτό δεν είναι ο τρόπος για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η δημοκρατία και η δημοκρατική επιλογή. Υπάρχει μια δικτατορία των διορισμένων επαρχιακών και περιφερειακών κυβερνητών τους εκλεγμένους αντιπροσώπους. Αυτό δεν είναι δημοκρατία. Ούτε οι Κούρδοι ούτε οι  Τούρκοι, μπορούν πλέον να κυβερνηθούν  με αυτον τον τρόπο.
Αυτό είναι ένα θέμα της νοοτροπίας και της πολιτικής, λόγω της ύπαρξης μίας  αντι-δημοκρατικής και φασιστικής νοοτροπίας, τη στρατηγική και την πολιτική που φέρει την εχθρότητα προς τους Κούρδους. Το τουρκικό κράτος και οι αρχές δεν λέει τίποτα εναντίον της δραστηριότητας του ISIS και του Al Nusra στη Συρία  ενώ σηκώνει την φωνή με ένσταση κατά της αποτελεσματικότητας και της αυτο-διεύθυνσης του PYD στις κουρδικές περιοχές.

«Τι θα αλλάξει όταν ανακοινώσουμε την κατάπαυση του πυρός;
Μια δημοκρατική αλλαγή και μεταμόρφωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί παρα μόνον εφόσον κατανοήσει την παρούσα νοοτροπία, τη στρατηγική και την πολιτική. Ως η πιο δημοκρατική δύναμη στην Τουρκία, δίνουμε μια μεγάλη μάχη για τη δημοκρατία εδώ και 35 χρόνια τώρα, και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο και στο μέλλον, καθώς, μέχρι την κυριαρχία της δημοκρατίας στην Τουρκία. Έχουμε πράξει μεγάλη αυτοθυσία, χάσαμε  μαχητές μας και διεξήγαμε έναν αγώνα κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες.
Ο καθένας πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα τι θα συμβεί όταν θα κηρύξουμε κατάπαυση του πυρός. Θα υπάρξει μια δημοκρατική κυριαρχία; Θα μπορούν οι λαοί, και οι Κούρδοι κατ αρχήν, να είναι σε θέση να οργανωθούν με τη δική τους ταυτότητα; Θα είναι οι γυναίκες ελεύθερες; Θα μπορούσε η κοινωνία να αναπτύξει τοπικές δημοκρατικές διοικήσεις; Θα τελειώσει  η δικτατορία των διορισμένων του ΑΚΡ διοικητών στις τοπικές διοικήσεις; Θέλουμε να δούμε και να καταλάβουμε αυτό. Όλα αυτά τα σημεία είναι οι αιτίες της σημερινής σύγκρουσης. Εκείνοι που θέλουν ένα τέλος σε αυτή τη σύγκρουση θα πρέπει μάλλον να επικεντρωθούν σε αυτά τα θέματα και να αναζητήσουν μια λύση σε αυτή τη βάση. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση, εκτός εάν αυτές οι αιτίες εξαλειφθούν.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/08/08/kalkan-%cf%84%ce%bf-pkk-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%ad%cf%87%ce%b5%ce%b9-%ce%b1%ce%ba%cf%8c%ce%bc%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b5%ce%b8%ce%b5%ce%af-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b1/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.