Σερβία και Κόσοβο

αναδημοσίευση

Συμφωνίες σε τέσσερα σημαντικά πεδία, ένα εκ των οποίων το ζήτημα των σερβικών δήμων στο Κόσοβο, υπέγραψαν το Βελιγράδι και η Πρίστινα στις συνομιλίες υπό την αιγίδα της ΕΕ. Οι συμφωνίες φέρνουν τις δύο πλευρές πιο κοντά στην εξομάλυνση των σχέσεών τους -αλλά και τη Σερβία στην ΕΕ- και έγιναν δεκτές με ικανοποίηση τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από τις ΗΠΑ.

Οι συμφωνίες, που υπογράφηκαν από τον σέρβο πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλί Μουσταφά παρουσία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, αφορούν την ένωση σερβικών δήμων και κοινοτήτων, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και τη διέλευση στη Μιτρόβιτσα.

Με τη συμφωνία για τους σερβικούς δήμους, οι κοινότητες με σερβική πλειονότητα στο βόρειο Κόσοβο αποκτούν περισσότερη αυτονομία αλλά και πρόσβαση σε χρηματοδότηση από το Βελιγράδι.

Η συμφωνία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την σερβική πλευρά, η οποία και εμφανίστηκε ικανοποιημένη: Ο Σέρβος πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι η αντιπροσωπεία της χώρας του έκανε σπουδαία δουλειά σε ό,τι αφορά την επίτευξη αυτών των συμφωνιών.

Σχολιάζοντας, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε πως «η έκβαση συνιστά κομβικό σημείο στη διαδικασία εξομάλυνσης».

Από την πλευρά της Ουάσινγκτον, το αμερικανό ΥΠΕΞ χαιρέτισε την υπογραφή των συμφωνιών και «την πρόοδο που φέρνει πιο κοντά την εξομάλυνση των σχέσεων και της παράλληλης πορείας προς την ΕΕ».

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/08/27/%cf%83%ce%b5%cf%81%ce%b2%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bf%ce%b2%ce%bf/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.