Άνοιξε πόλεμος Μόσχας-Σόφιας;

αναδημοσίευση

Η Μόσχα προειδοποιεί τη Σόφια πως δεν θα μείνει αναπάντητη η κίνηση αποκλεισμού του βουλγαρικού εναέριου χώρου για τα ρωσικά αεροσκάφη: Με δήλωσή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS ο αντιπρόεδρος της Δούμας(ρωσική Κάτω Βουλή) και μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων Νικολάι Λέβιτσεφ τόνισε: «Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε αυτήν την εχθρική κίνηση και θα απαντήσουμε κατάλληλα. Η βουλγαρική ηγεσία, με την κίνηση αυτή – όποιοι και αν είναι οι λόγοι που την ώθησαν σε αυτήν – έχει περάσει στο απέναντι στρατόπεδο. […] Η απαγόρευση διέλευσης από τον εθνικό της εναέριο χώρο, των ρωσικών αεροσκαφών που μεταφέρουν φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας για την ανακούφιση του λαού της Συρίας αποτελεί μια απάνθρωπη και εντελώς κοντόφθαλμη πράξη».

Σύμφωνα με το βουλγαρικό ΥΠΕΞ , η Σόφια αρνήθηκε να δώσει πρόσβαση στον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη διότι, όπως δήλωσε στο πρακτορείοTASS η εκπρόσωπος Μπετίνα Ζότεβα, «έχουμε πληροφορίες που δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με το φορτίο των αεροσκαφών, πως πιθανόν να διαφέρει από το δηλωμένο ανθρωπιστικό φορτίο». Συμπλήρωσε δε πως το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε εντελώς ανεξάρτητα τη συγκεκριμένη απόφαση.

Συνεχίζοντας ο Λέβιτσεφ επεσήμανε πως «όπως αποδεικνύεται, μόνο οι χώρες πουτελούν υπό διεθνείς κυρώσεις στέκονται θεματοφύλακες της ανθρωπιάς και τηςαλληλεγγύης στον σύγχρονο κόσμο: Η Δαμασκός βρίσκεται αντιμέτωπη με τους εξτρεμιστές του ISIS. Η Μόσχα στέλνει βοήθεια στη Δαμασκό και η Τεχεράνη είναι έτοιμη να ανοίξει αεροπορικό διάδρομο για τα ρωσικά αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Την ίδια στιγμή η Δύση δεν κάνει τίποτε άλλο από το να πυροδοτεί τις εντάσεις. Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας στάθηκε προσοχή απέναντι στις διαταγές της Ουάσινγκτον… Η Μόσχα έχει ήδη βρει εναλλακτικές διαδρομές μα οβουλγαρικός λαός θα είναι ο μόνος χαμένος από την αντιπαράθεση της κυβέρνησής του με τη Ρωσία».

Υπενθυμίζοντας λίγη ιστορία ο αντπρόεδρος της Δούμας κατέληξε: «Ήταν η Ρωσία που απελευθέρωσε η Βουλγαρία από τον οθωμανικό ζυγό κατά τον 19ο αιώνα και συνέβαλε στη δημιουργία του βουλγαρικού κράτους. Προφανώς, η βουλγαρική κυβέρνηση έχει βραχεία μνήμη. Όμως, η ρωσική μνήμη είναι άριστη».

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/09/09/%ce%ac%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%be%ce%b5-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%bc%cf%8c%cf%83%cf%87%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%8c%cf%86%ce%b9%ce%b1%cf%82/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.