ο διαμελισμός των Βαλκανίων ξεκινάει από το Κόσοβο;

Τα πράγματα στις σχέσεις Σερβίας-Κοσόβου εξελίσσονται με “παράξενο” τρόπο. Η Σερβία αναγνώρισε το δικαίωμα δημιουργίας ένωσης αλβανικών δήμων στην περιοχή του Πρέσεβο, στα νότια της χώρας στην οποία κατοικούν αλβανοί ενώ η αυτόνομη κυβέρνηση του Κοσόβου αναγνώρισε το ίδιο δικαίωμα για τη σερβική μειονότητα. Επί της ουσίας το σχέδιο των αμερικανών και της ΕΕ μετά από αυτή τη συμφωνία που αναγνωρίζει ως ίσους εταίρους τη Σερβία και το Κόσοβο, για την αυτοδιάθεση του Κοσόβου, γίνεται πραγματικότητα de facto οδεύοντας προς de jure. Οριστικά φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για το διαμελισμό των Βαλκανίων σε οντότητες που θα χειρίζεται όλο και πιο εύκολα ο αμερικανικός παράγοντας ως στρατιωτική δύναμη και η ΕΕ όσον αφορά στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ: «Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, έχει ανοίξει ο δρόμος  για την έναρξη του πρώτου κεφαλαίου των διαπραγματεύσεων της Σερβίας,  για ένταξη στην ΕΕ.

Το πρώτο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα είναι το κεφάλαιο 35 που ασχολείται με το Κοσσυφοπέδιο.

Η ύπαρξη συναίνεσης μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, σηματοδοτεί ένα κρίσιμο βήμα του σερβικού κράτους, ώστε να αναγνωρίσει την κρατική υπόσταση του Κοσσυφοπεδίου, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την Σερβία, στην πορεία της προς την ΕΕ»

Στο μεταξύ ο παρά πόδας UÇPMB’ (απελευθερωτικός στρατός Πρέσεβο-Μπουγιάνοβατς- Μέντεβετζα) με τους βετεράνους του και πλήθος της “κοινωνίας” πολιτών, διαδήλωσαν στο Πρέσεβο για τις διακρίσεις σε βάρος των αλβανών της Νότιας Σερβίας. Όσο τους αφήνουμε μονομερώς να διεκδικούν το μονόπλευρο δίκαιο και να λυμαίνονται τα διεθνή ζητήματα, να ετοιμαζόμαστε για ένα πόλεμο στα Βαλκάνια. Διότι οι συμφωνίες ειρήνευσης και διακανονισμών υπό τη σκέπη των αποικιοκρατών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ μόνο εκεί οδηγούν.

Να φτιάξουμε γέφυρες σέρβων και αλβανών αδερφών μας, να γεφυρώσουμε το χάσμα που φέρνει το ματοκύλισμα.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/09/15/%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b2%ce%b1%ce%bb%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%af%cf%89%ce%bd-%ce%be%ce%b5%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%ac%ce%b5%ce%b9/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.