Η Γερμανία για το συριακό

Η νέες εταιρικές σχέσεις Δύσης και Ανατολής δεν σημαίνουν σταθερότητα στη Μέση Ανατολή αλλά αποσταθεροποίηση στο μέλλον
Η διαμάχη για την Ουκρανία δεν μπορεί να επιβαρύνει τη σχέση της Γερμανίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ με την Ρωσία τόσο ώστε η Ρωσία να χάνεται ως εταίρος στη Συρία, δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή στο Βερολίνο, ενώ οι πρόσφυγες από τη Συρία συνεχίζουν να φτάνουν στη Γερμανία.

«Ο καθένας είναι τόσο έξυπνος ώστε να γνωρίζει ότι δεν μπορείς από τη μια πλευρά να διατηρείς μόνιμα κυρώσεις και από την άλλη πλευρά να ζητάς να συνεργαστείς», σημείωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, θέτοντας ανοιχτά το ζήτημα του τερματισμού των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, καθώς η Μόσχα έχει κομβικό ρόλο για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Η Ρωσία, στενός συνεργάτης του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία, έχει ξεκαθαρίσει πως μόνη λύση για τη συριακή κρίση είναι η παραμονή του Άσαντ στην ηγεσία. Η Δύση μέχρι σήμερα απέρριπτε αυτό το ενδεχόμενο στηρίζοντας τους φιλοδυτικούς αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι ωστόσο έχουν συρρικνωθεί στα πεδία των μαχών, καθώς κυριάρχησαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που επίσης επιδιώκουν την ανατροπή του Άσαντ. Ωστόσο με την έκρηξη των προσφυγικών ροών η Δύση και κυρίως η Ευρώπη επιχειρεί να προσεγγίσει τη Μόσχα ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος στην συριακή κρίση.

Όπως είπε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κάνοντας άνοιγμα προς τη Μόσχα, «μια διαφορετική και καλύτερη σχέση» ξεκινάει με έναν δεύτερο αγωγό αερίου και τελειώνει με την άρση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Ακόμη υπογράμμισε πως «η διαμάχη για την Ουκρανία δεν μπορεί να επιβαρύνει την σχέση της Γερμανίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ με την Ρωσία τόσο ώστε η Ρωσία να χάνεται ως εταίρος στη Συρία».

Σχετικά με την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στη Συρία με στόχο την υποστήριξη του Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εκτίμησε πως αν η Ρωσία ενισχύσει τη στρατιωτική της δράση τότε οι συγκρούσεις θα κλιμακωθούν και ακόμη περισσότεροι άνθρωποι θα εγκαταλείψουν τη χώρα.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CBS επανέλαβε πως ο μόνος τρόπος να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία είναι «να υποστηριχτεί ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ Αλ Άσαντ στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».  Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε σε αυτή τη δήλωση λίγο πριν την επίσκεψή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τη Δευτέρα αλλά και την προγραμματισμένη συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Η Δύση έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στη Συρία. Τουλάχιστον 28 ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται σε αεροπορική βάση και αναμένεται να ξεκινήσουν επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Οι Ρώσοι μέχρι τώρα διέθεταν στη Συρία μόνο τη ναυτική βάση στην Ταρτούς.

Ο Ρώσος πρόεδρος ρωτήθηκε από το CBS αν η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων έχει ως στόχο την υποστήριξη του Μπασάρ Αλ Άσαντ. «Έχετε δίκιο. Αυτό συμβαίνει. Πιστεύω βαθιά ότι όλες οι ενέργειες προς την αντίθετη κατεύθυνση -που έχουν στόχο να καταστρέψουν τη νόμιμη κυβέρνηση (στη Συρία)- θα δημιουργήσουν μια κατάσταση που έχει ήδη παρατηρηθεί σε άλλες χώρες της περιοχής ή σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Λιβύη, όπου όλοι οι κρατικοί θεσμοί έχουν διαλυθεί. Παρακολουθήσαμε μια παρόμοια κατάσταση στο Ιράκ», δήλωσε.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση στη συριακή κρίση, παρά η ενίσχυση των κυβερνητικών δομών και η παροχή βοήθειας προς αυτές στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», τόνισε, προαναγγέλλοντας επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών. Παράλληλα υπογράμμισε πως ο μόνος υπεύθυνος για να αποφασίσει για το μέλλον του συριακού λαού είναι ο ίδιος ο συριακός λαός. «Αυτός πρέπει να αποφασίσει ποιος και πως θα κυβερνά τη χώρα του», τόνισε. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως ο Μπασάρ Αλ Άσαντ θα πρέπει να αποκλειστεί από οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Συρία, σημειώνοντας πως το μόνο που είναι διαπραγματεύσιμο είναι το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησής του από την εξουσία.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/09/26/%ce%b7-%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.