διαδήλωση εθνικιστικού μίσους στο Κοσσυφοπέδιο

αναδημοσίευση

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Τουλάχιστον 15 αστυνομικοί και ένας πολίτης τραυματίσθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στην Πρίστινα, κατά τη διάρκεια βίαιης διαδήλωσης διαμαρτυρίας οπαδών του Κόμματος Αυτοδιάθεσης, για την ολιγόωρη κράτηση του βουλευτή και επικεφαλής του κόμματος, Αλμπιν Κούρτι.

Εκπρόσωπος του κόμματος ανακοίνωσε ότι ο Κούρτι κρατήθηκε για λίγες ώρες σε αστυνομικό τμήμα της πρωτεύουσας του Κοσόβου το βράδυ της Δευτέρας, στο πλαίσιο ανάκρισης για τη χρήση δακρυγόνου στην αίθουσα του Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα. Ο Κούρτι είχε πετάξει δακρυγόνο σε μια προσπάθεια να αναστείλει τη συζήτηση για τη συμφωνία σύσφιγξης σχέσεων μεταξύ Κοσόβου – Σερβίας, με την οποία το εθνικιστικό του κόμμα διαφωνεί, καθώς προσφέρει ενισχυμένες εξουσίες και μερική αυτονομία στη σερβική μειονότητα του Κοσόβου.

Διαδηλωτές και αστυνομία συγκρούσθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων, αντιμετωπίζοντας πυκνό λιθοβολισμό. Οι συγκεντρωμένοι πολιόρκησαν τα κεντρικά της αστυνομίας στην Πρίστινα, απαιτώντας την άμεση αποφυλάκιση του Κούρτι και πυρπολώντας σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Οι ταραχές κόπασαν λίγες ώρες αργότερα, όταν το εξοργισμένο πλήθος πληροφορήθηκε την απελευθέρωση του Κούρτι, που είναι ο ιδρυτής του Κόμματος Αυτοδιάθεσης.

Ο Κούρτι εμφανίσθηκε λίγο αργότερα στα σκαλιά του Κοινοβουλίου, όπου –απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους– είπε: «Η αστυνομία απέδειξε σήμερα ότι βρίσκεται στην υπηρεσία του διεφθαρμένου πολιτικού κόσμου. Σας καλώ να μη σταματήσετε, εφόσον δεν έχουμε εμποδίσει τη δημιουργία της νέας σερβικής “κοινότητας”, που απειλεί ευθέως την ανεξαρτησία μας».

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/10/14/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b4%ce%ae%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%bc%ce%af%cf%83%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%bf/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.