ο υδάτινος επεκτατισμός

αναδημοσίευση
Τα εγκαίνια του φράγματος στο Αλάκιοπρου στην Τουρκία και στη συνέχεια του φράγματος στην περιοχή των Πανάγρων στα κατεχόμενα θα πραγματοποιήσουν από κοινού το ερχόμενο Σάββατο ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Πρόκειται για ένα προεκλογικό σόου, όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές σε Αθήνα και Λευκωσία.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η τ/κ εφημερίδα «Kibris Postasi», τα εγκαίνια του μέρους του αγωγού μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα που βρίσκεται στην Τουρκία θα τελεστούν παρουσία του Προέδρου και του πρωθυπουργού της χώρας, μεταξύ άλλων αξιωματούχων, στη 1 το μεσημέρι του Σαββάτου.
Ακολούθως, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, οι δύο Τούρκοι ανώτατοι αξιωματούχοι θα μεταβούν στα κατεχόμενα, στην περιοχή του χωριού Πάναγρα όπου βρίσκεται το φράγμα στο οποίο καταλήγει το νερό από την Τουρκία.
Η μεταφορά νερού από την Τουρκία μέσω αγωγού  (περίπου 80 χλμ) στο ψευδοκράτος (ένα έργο που στοίχισε αρκετά δισ. ευρώ) χαρακτηρίστηκε από πολλά κυπριακά κόμματα, αλλά και από τουρκοκύπριους διανοούμενους ως «άτυπη ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία», και σημείωσαν ότι η όλη προσπάθεια αποτελεί πρόκληση. Ηδη υπήρξε ενημέρωση εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης  προς τα διεθνή φόρα για το θέμα που αφορά την παράνομη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα και την παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου και της ΑΟΖ.
 Το νερό πάντως άρχισε να ρέει στις ακτές της κατεχόμενης  Κερύνειας και δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο μέχρι να καθαριστούν τα εσωτερικά τοιχώματα του σωλήνα. Στόχος είναι στην συνέχεια να οδηγηθεί στο φράγμα που κατασκευάστηκε στην Πανάγρα για τον σκοπό αυτό και από εκεί να διανεμηθεί στην κατεχόμενη Λευκωσία. Σύμφωνα με την Milliyet το νερό από την Τουρκία θα καλύψει τις ανάγκες των κατεχομένων για 50 χρόνια και θα μεταφέρονται 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το χρόνο.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/10/14/%ce%bf-%cf%85%ce%b4%ce%ac%cf%84%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.