κινητοποιήσεις στο Μαυροβούνιο εναντίον της ένταξής του στο ΝΑΤΟ

αναδημοσίευση

Σήμερα (14.10.15), ξεκινά η επίσκεψη στο Μαυροβούνιο του γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, τον οποίο θα συνοδεύουν οι πρεσβευτές των 28 κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Την ίδια στιγμή, η πλειονότητα του πληθυσμού του Μαυροβουνίου δεν υποστηρίζει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ενάντια στην προοπτική της ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία εκδηλώνονται ενεργά, το διεθνές δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) «Όχι στο ΝΑΤΟ – όχι τον πόλεμο», η «Μάτιτσα Σέρμπσκαγια», το «Κίνημα για την ουδετερότητα του Μαυροβουνίου», η ενημερωτική διαδικτυακή πύλη IN4S, η εφημερίδαDan και άλλες οργανώσεις.

Στις 17 Σεπτεμβρίου, το Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου υιοθέτησε ένα ψήφισμα που υποστηρίζει την ένταξη της βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ, υπέρ του οποίου ψήφισαν οι 50 από τους 79 βουλευτές. Ενάντια, ψήφισαν 26 μέλη του Κοινοβουλίου από το Δημοκρατικό Μέτωπο, το κόμμα «Ντέμος» (Δήμος), το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα και ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ τρεις βουλευτές δήλωσαν παρών. Ένας από τους ηγέτες του Δημοκρατικού Μετώπου, ο Μίλαν Κνέζεβιτς, ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της «Ένωσης των αντινατοϊκών δυνάμεων του Μαυροβουνίου», σαν ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό συνασπισμό ενεργών πολιτών.

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα

Στις 27 Σεπτεμβρίου στην Ποντγκόριτσα, μπροστά από το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, ξεκίνησε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας διαρκείας, με πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Μετώπου. Οι διαδηλωτές, απαίτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Μίλο Τζουκάνοβιτς, το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών. Την όγδοη ημέρα της διαμαρτυρίας, απευθύνθηκε με ομιλία του προς το συγκεντρωμένο πλήθος ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος (επίσκοπος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας). Στην παρούσα φάση, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίες συνεχίζονται, βρισκόμαστε ήδη στη δέκατη όγδοη ημέρα, και οι συγκεντρωμένοι στο κέντρο της πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της χώρας και των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ).

Στις 12 Οκτωβρίου, ένας από τους ηγέτες του Δημοκρατικού Μετώπου, ο Αντρίγια Μάντιτς, απέστειλε ανοικτή επιστολή προς τους πρέσβεις των 28 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, στην οποία ανέφερε ότι «η ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, η οποία διενεργείται από την παράνομη (όπως ο ίδιος την αποκάλεσε) κυβέρνηση του Τζουκάνοβιτς, δεν μπορεί να θεωρηθεί (να αναγνωριστεί ως) νόμιμη, αλλά ούτε και είναι θεμιτή, δεδομένου ότι οι περισσότεροι πολίτες της χώρας είναι κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ και δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ αυτή την απόφαση».

Σήμερα, μαυροβούνιοι ακτιβιστές του διεθνούς κινήματος «Όχι στον πόλεμο, όχι στο ΝΑΤΟ» («Ne u rat — Ne u NATO»), κάλεσαν όλους τους πολίτες που ενδιαφέρονται για τη χώρα να κατέβουν στο δρόμο, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματιστεί για την ημέρα άφιξης της αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ στο Μαυροβούνιο.

Δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κρατικής Δούμας

Σε σχέση με τα γεγονότα που συμβαίνουν στο Μαυροβούνιο, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, Σεργκέι Ζελεζνιάκ, προέβη σε δηλώσεις στις οποίες τόνισε χαρακτηριστικά τα εξής:

«… Κατά πρώτον, ο πραγματικός λόγος των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των πολιτών είναι η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια από τις αρνητικές επιπτώσεις της μακροχρόνιας πολιτικής μεταφοράς του ελέγχου της εθνικής κυριαρχίας του Μαυροβουνίου σε εξωτερικά στοιχεία. Ως αποτέλεσμα της «διακοσμητικής ανακαίνισης» της κρατικής υπόστασης και των διαδικασιών που αναφέρονται ως ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση, στο εσωτερικό της χώρας δημιουργήθηκε ένας τεράστιος αριθμός προβλημάτων και αντιθέσεων.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/10/16/%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%b1%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%bf%cf%8d%ce%bd%ce%b9%ce%bf-%ce%b5%ce%bd%ce%b1%ce%bd/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.