ένταση στην αλβανική μειονότητα της Σερβίας

αναδημοσίευση

Ο εισαγγελέας της περιφέρειας Βράνιε στη νότια Σερβία διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για την προκλητική συμπεριφορά πολιτών αλβανικής εθνότητας που πανηγύρισαν, την Κυριακή το βράδυ, στην πόλη Μπουγιάνοβατς, την πρόκριση της Αλβανίας στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Όπως ανακοινώθηκε, η εισαγγελία άσκησε δίωξη εναντίον κάθε υπευθύνου για «διασπορά φυλετικού, εθνικού και θρησκευτικού μίσους», μετά από τη δημοσίευση στο διαδίκτυο βίντεο στο οποίο πλήθος φωνάζει υβριστικά συνθήματα κατά των Σέρβων και τραγουδά στη σερβική γλώσσα το σύνθημα «Σκοτώστε, σφάξτε, Σέρβος να μην μείνει».

Την Κυριακή το βράδυ μετά τη νίκη της Αλβανίας επί της Αρμενίας, με την οποία η πρώτη εξασφάλισε την πρόκριση στο πανευρωπαϊκό του 2016, χιλιάδες κάτοικοι του Μπουγιάνοβατς βγήκαν για να πανηγυρίσουν κρατώντας αλβανικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατά των Σέρβων.

Η αστυνομίαέλαβε εντολή να διερευνήσει αν πρόκειται για οργανωμένη ενέργεια και να συλλάβει όσους παρακίνησαν την ακραία συμπεριφορά του πλήθους καθώς οι πανηγυρισμοί προκάλεσαν φόβο στους Σέρβους κατοίκους της πόλης ενώ την ανησυχία τους ενέτεινε το γεγονός ότι στους δρόμους δεν υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις.

Στο Μπουγιάνοβατς και την πόλη Πρέσεβο ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Το συγκεκριμένο σύνθημα, που προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα, είναι μία παραλλαγή του σερβικού συνθήματος που φώναζαν κατά των Αλβανών, οι Σέρβοι οπαδοί στον αγώνα με την εθνική Αλβανίας, τον Νοέμβριο του 2014, όταν ο αγώνας διακόπηκε εξαιτίας της εμφάνισης τηλεχειριζόμενου ελικοπτέρου (drone) από το οποίο κρεμόταν η σημαία της μεγάλης Αλβανίας.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/10/19/%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%bb%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bc%ce%b5%ce%b9%ce%bf%ce%bd%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%83/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.