ελληνοβουλγαρικές φιλίες μέσω αερίων

O αμερικανικός παράγοντας δουλεύει πυρετωδώς στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια διαμορφώνοντας τις σχέσεις τους με τις γύρω περιοχές. Ακυρώνοντας τον south stream επενδύουν στις σχέσεις της Βουλγαρίας-Ελλάδας και σε ανταγωνιστικό αέριο με τη Ρωσία. Προς το παρόν στο πεδίο του αντιαμερικανισμού, μπροστάρηδες βρίσκονται η Τουρκία και η Γερμανία…

αναδημοσίευση

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες εργάζονται στην Ελλάδα για να βεβαιωθούν ότι το έργο διασύνδεσης μεταξύ της Αθήνας και της Σόφιας θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Βουλγαρικής Εθνικής Ραδιοφωνίας.

“Ο αγωγός διασύνδεσης με τη Βουλγαρία είναι μια προτεραιότητα για την ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα, ,” είπε ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας Σκουρλέτης, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, αναφέρει ο ανταποκριτής BNR στην Αθήνα.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Amos Hochstein, αρμόδιος για την ενέργεια, ο οποίος νωρίτερα φέτος επισκέφθηκε τη Βουλγαρία, βρίσκεται στην Ελλάδα από χθες, Τετάρτη και αναμένεται να συναντήσει τον κ. Σκουρλέτη, σε μια τριμερή συνάντηση την οποία επίσης θα παρακολουθήσει η Βούλγαρος ομόλογός του Temenuzhka Petkova.

Κατά την  επίσκεψη του στη Βουλγαρία τον Ιανουάριο, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσπαθήσουν να σιγουρέψουν ότι το έργο σύνδεσης των αγωγών  φυσικού αερίου θα εκτελεσθεί και θα χορηγηθεί χρηματοδότηση από την ΕΕ, επειδή είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της Βουλγαρίας.

Με τις πρόωρες εκλογές και την κορύφωση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, παράλληλα με τις εξελίξεις σχετικά με το έργο του αγωγού τον λεγόμενο «Τουρκικό Ρεύμα», δεν έγινε δυνατόν να υπογραφούν τον Ιούλιο, οι συμφωνίες σχετικά με την διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

Η Βουλγαρία έχει εργαστεί για χρόνια για την κατασκευή των διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες, αλλά τα διμερή σχέδια είτε ακόμη δεν άρχισαν να εκτελούνται η έχουν σταματήσει.

Μόλις συνδεθεί με το ενεργειακό σύστημα στην Ελλάδα, η Βουλγαρία θα είναι σε θέση να λαμβάνει φυσικό αέριο από τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline, ο οποίο ς μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας προς την Ιταλία.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/10/21/%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%bf%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b3%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%bc%ce%ad%cf%83%cf%89-%ce%b1%ce%b5%cf%81%ce%af%cf%89/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.