υδάτινες διεργασίες στα κατεχόμενα της Κύπρου για τη διχοτόμηση

Κωνσταντινούπολη: Το απόρρητο έγγραφο που ετοίμασαν από κοινού τα Ηνωμένα Έθνη μαζί με τα κατεχόμενα για την μεταφορά νερού από την Τουρκία διέρρευσε η ΚΥΠ στον ε/κ Τύπο σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hürriyet».

Με βάση το έγγραφο οι τιμές των ακινήτων καθώς και το «εθνικό εισόδημα» των κατεχομένων θα αυξηθεί και επομένως οι Ε/κ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα δυσκολευτούν να πάρουν τα εδάφη που ζητούν.

Η «Hürriyet» αναφέρει ότι το έγγραφο είχε την σφραγίδα με την ένδειξη «απόρρητον» και γι΄ αυτό γνώριζε μόνο το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Στον ε/κ Τύπο, ισχυρίζεται, δημοσιεύτηκε ένα μικρό μέρος του εγγράφου το οποίο αφορά το περιουσιακό. Ωστόσο, το αυθεντικό έγγραφο αποτελείται από τρία μέρη.

Στο έγγραφο μελετάται η στρατηγική επιρροή που θα έχει το νερό στο κυπριακό πρόβλημα και σύμφωνα με την εφημερίδα ετοιμάστηκε ως εξής: Το πρώτο βήμα για το πρόγραμμα νερού έγινε στις 7 Μαρτίου του 2014 επί πρωθυπουργίας του Ταγίπ Ερντογάν όταν τέθηκε ο θεμέλιος λίθος στο φράγμα Αλάκιοπρου στη Μερσίνα.

Το 2011 τα  Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν τον ειδικό για θέματα νερού και περιουσιών, Αμερικανό Φρέντερικ Μπρούσμπεργκ, από την Διεθνή Τράπεζα.

Ο διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς, Σερντέν Χότζα, μαζί με τον Αμερικανό ειδικό πήγαν στο φράγμα Αλάκιοπρου το οποίο άρχισε να οικοδομείται και έκαναν έρευνες.

Ο Φρέντερικ Μπρούσμπεργκ πρότεινε την έγκριση του σχεδίου για το νερό από την Παγκόσμια Τράπεζα και με αυτό τον τρόπο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι Ε/κ δεν θα μπορούσαν να αντιδράσουν στο θέμα της επιστροφής των περιουσιών των οποίων η αξία θα ανέβαινε σε σχέση με το 1974 εξαιτίας του προγράμματος για το νερό.

Ο Σερντέν Χότζα μαζί με τον αρμόδιο των Ηνωμένων Εθνών ετοίμασαν μια έκθεση οχτώ σελίδων η οποία αποτελείται από τρία μέρη και την απέστειλαν σε ηλεκτρονική μορφή στον Τ/κ ηγέτη και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2015/10/21/%cf%85%ce%b4%ce%ac%cf%84%ce%b9%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%87%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b1-%cf%84/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.