Το προηγούμενο άρθρο-ανάλυση για το Μαυροβούνιο εστίαζε στις ταξικές σχέσεις αποκρυσταλλώνοντας μια σημαντική πλευρά στη ζωή της χώρας που δέχθηκε μεγάλες αλλαγές μετά το 2006, όταν με τη βοήθεια των μεγάλων δυνάμεων προς τον υποτελή ηγέτη Τζουγκάνοβιτς, “ανεξαρτητοποιήθηκε”. Το παρόν άρθρο συνθέτει την πραγματικότητα του Μαυροβουνίου εστιάζοντας στη γεωπολιτική του πλευρά καθώς και στη διαίρεσή του με βάση την εθνική ιδεολογία.
—–
Μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, παρουσιάζει ενδείξεις μιας δύσκολης επιλογής. Εάν το Μαυροβούνιο δεχθεί πρόταση από το ΝΑΤΟ για ένταξη στη Συμμαχία, υπάρχει το ενδεχόμενο να επαναληφθούν πράγματα που γνωρίζουμε στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Ντράγκοσλαβ Ντένοβιτς.
Οι Σέρβοι και οι Μαυροβούνιοι έχουν σημαντικές ιστορικές διαφορές, εθνικές και θρησκευτικές. Όπως και στην περίπτωση της Αυστρίας με τη Γερμανία, το Μαυροβούνιο με τον Μίλο Τζουκάνοβιτς (φωτό), στο πλαίσιο του διαχωρισμού των κριτηρίων ζήτησε από τη Σερβία την ιστορική εθνικότητά του.
Υπάρχει πάντα μια ασάφεια στην εθνική υπερηφάνεια του Μαυροβουνίου, αφού οι πολλοί πολιτικοί του παρουσιάζονται ως ένθερμοι υποστηρικτές της Σερβίας.
Ιδίως στο βόρειο τμήμα, όπου είναι και ο φτωχότερος πληθυσμός, οι περισσότεροι άνθρωποι επιμένουν στη σερβική ταυτότητά τους.
Ο διαχωρισμός του Βελιγραδίου και της Ποντογκόριτσα, έγινε ειρηνικά το 2006. Η διαίρεση ήταν αποτέλεσμα της ιδεολογίας του Τζουκάνοβιτς, αφήνοντας ένα βαθύ χάσμα στο Μαυροβούνιο.
Στο κέντρο της μικρής χώρας και στις παράλιες περιοχές ο Τζουκάνοβιτς έχει αυξημένη πλειοψηφία, στις ορεινές περιοχές έχει απουσία υποστήριξης.
Σύμφωνα με τον Τζουκάνοβιτς έχει αρχίσει μια αντιπαράθεση μεταξή της Δύσης και της Ρωσίας για το Μαυροβούνιο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει.
Στην πρωτεύουσα, Πονγκόριτσα, υπάρχει ένα μεγάλο μνημείο του Πούσκιν. Στις ακτές της Αδριατικής, υπάρχουν πολλοί Ρώσοι που περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους. Σύμφωνα με τον Μίλο Τζουκάνοβιτς, οι Ρώσοι έχουν αγοράσει ακίνητα στην Αδριατική και μερικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς που έχουν προγράμματα στη ρωσική γλώσσα.
Η Ρωσοφιλία στη χώρα έχει μακρά ιστορία. Το Μαυροβούνιο δεν ήταν ποτέ πλήρως κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό.
Το σύνολο της χώρας ήταν κάτι «σαν γαλατικό χωριό» των Βαλκανίων που υποστηρίζονταν από την τσαρική Ρωσία. Έτσι παραδοσιακά οι Μαυροβούνιοι είχαν σχέσεις με τη Ρωσία. Όσον αφορά με τις σχέσεις τους με τη Σερβία, επικρατεί μια πραγματικά σχιζοφρενική κατάσταση.
Η πολιτική που ακολουθεί ο Τζουκάνοβιτς επιτείνει αυτήν την κατάσταση, αφού υποστήριξε πρόσφατα τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε αντίθεση με το Βελιγράδι. Η ενδεχόμενη πρόσκληση από το ΝΑΤΟ, θα επιτείνει αυτήν την κατάσταση και τη διαίρεση της κοινωνίας, όπου μπορεί να υπάρξουν βίαιες εξελίξεις.
Στη χώρα δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Το πολιτικό σκηνικό χαρακτηρίζεται από την αλαζονία της εξουσίας και τη διαφθορά των κυβερνώντων, υπάρχει τρομερή έλλειψη διαλόγου με την αντιπολίτευση και αυτό δεν προοιωνίζει τίποτε καλό.
Η ΕΕ έχει τις δικές της ανησυχίες, γιατί οι Μαυροβούνιοι δεν είναι διατεθειμένοι να κλείσουν τις διαφορές τους χωρίς βία. Απουσιάζει ο γεωπολιτικός προσανατολισμός, δεν υπάρχουν ικανές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, η πολιτική βούληση είναι δυσδιάκριτη.
Πρόσφατα σχόλια