κλιμάκωση έντασης στο Κοσσυφοπέδιο

Η πρεμούρα που έχει ξεκινήσει στο Κοσσυφοπέδιο από πλευράς αλβανικής ελίτ για την αυτονομία του έχει ήδη προωθηθεί από την Αλβανική μεγάλη ιδέα του Έντι Ράμα αλλά και του συνόλου του πολιτικού συστήματος του Αλβανικού κράτους. ΟΙ διεσπαρμένες σε τρία κράτη ελίτ αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πάγιες μεθοδεύσεις των αμερικανών για την ανεξαρτησία του Κοσόβου ενώ η Τουρκία έχει μπει δυναμικά στη στήριξη της Αλβανίας και της εξαγωγής των προτύπων αποσταθεροποίησης. Η τελευταία δε εκκωφαντική δήλωση του γερουσιαστή Ντάνα Ροχραμπάχερ για το διαμελισμό της ΠΓΔΜ ήδη πυροδοτεί τον αλυτρωτισμό των αλβανών εθνικιστών. Μοιραία η κλιμάκωση περιλαμβάνει και εμπρηστικές δηλώσεις για τη δημιουργία ενός νέου εθνικού στρατού στο Κοσσυφοπέδιο. Από κει και πέρα η κλιμάκωση αυτή που ξεκίνησε από τις ενέργειες μεταξύ Σερβίας και αρχών του Κοσσυφοπεδίου που έφτασαν μέχρι και στην πιθανή αναγγελία πολέμου από το στόμα του σέρβου προέδρου δίνει τον τόνο ως ένα εργαστήριο αποσταθεροποίσης και διασποράς μιας νέας ανάφλεξης.

αντιγράφουμε:

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, δήλωσε χθες το βράδυ ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και ότι η Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά με τη θέσπιση του «Στρατού του Κοσσυφοπεδίου».

Ο Θάτσι, ο οποίος επισκέπτεται στις Βρυξέλλες, σε συνέντευξή του στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα του Κοσσυφοπεδίου «RTK1» ζητά την άμεση συνέλευση του Κοινοβουλίου του Κοσσσυφοπεδίου για τη θέσπιση «Ενόπλων Δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου», όπως δημοσιεύει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

 Η αλβανική  ‘Express’ του Κοσσυφοπεδίου αναφέρει τις δηλώσεις Ντάτσιτς- η δημιουργία στρατού Κοσσυφοπεδίου θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή

Από το Κοσσυφοπέδιο, η αλβανική Gazeta Express, αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, αντέδρασε σε αυτήν τη δήλωση, αναφέροντας ότι η δημιουργία στρατού στο Κοσσυφοπέδιο θα φέρει αστάθεια στην περιοχή.

Η εφημερίδα του Κοσόβου αναφέρει: «ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε στη σερβική ραδιοτηλεόραση ότι η Σερβία θα αγωνισθεί με όλα τα πολιτικά μέσα κατά της απόφασης για τη δημιουργία στρατού του Κοσσυφοπεδίου, γιατί αυτό «είναι μια απόφαση κατά της σταθερότητας στην περιοχή».

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/02/10/%ce%ba%ce%bb%ce%b9%ce%bc%ce%ac%ce%ba%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%bf%cf%83%cf%83%cf%85%cf%86%ce%bf%cf%80%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%bf/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.