Νεβρόζ

από την ελευθεριακή κοινότητα

Οι τουρκικές αρχές στην πόλη της Κωνσταντινούπολης και την πρωτεύουσα,  Άγκυρα, αρνήθηκαν να δώσουν άδεια για τους εορτασμούς του νέου κουρδικού  έτους  αυτό το Σαββατοκύριακο. γνωστό ως Νεβρόζ, με την αιτιολογία ότι,« άτομα ή ομάδες που συμμετέχουν στη συγκέντρωση μπορεί να προκαλέσουν προκλήσεις. ”

Η απαγόρευση ήρθε παρά την έκκληση του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών  της αντιπολίτευσης (HDP), του οποίου ο εκπρόσωπος, Οσμάν Μπαϊντεμίρ, την περασμένη εβδομάδα, κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει τους εορτασμούς για “χάρη της ειρήνης.”

Οι γιορτές στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, όπου πολλά εκατομμύρια Κούρδοι ζουν, έχουν προγραμματιστεί από το HDP και τις αδελφές του οργανώσεις να πραγματοποιηθούν στις 19 Μαρτίου, δύο ημέρες πριν από την πραγματική πρώτη έτους.

Αλλά στο Ντιγιαρμπακίρ, την de facto πρωτεύουσα του Κουρδιστάν της Τουρκίας, οι αρχές αποφάσισαν να επιτρέψουν την γιορτή Newroz, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαρτίου.

Στις επαρχίες Βαν και Σανλιούρφα, οι Τούρκοι διοικητές έχουν απαγορεύσει όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις, καθώς η χώρα συνεχίζει κάτω από μια παρατεταμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος το περασμένο καλοκαίρι κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παραμένει ασαφές αν οι τοπικοί αξιωματούχοι και σε άλλα κέντρα του πληθυσμού θα επιτρέψουν ή θα απαγορεύσουν τους εορτασμούς του Νεβρόζ.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/03/21/%ce%bd%ce%b5%ce%b2%cf%81%cf%8c%ce%b6/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.