Το αγόρι αυτό στο Νότιο Σουδάν είναι ένα από τα εκατομμύρια παιδιά που απειλούνται από τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων 70 ετών. Η παρατεταμένη ξηρασία, ο εμφύλιος και η προτεινόμενη από τον Ντόναλντ Τραμπ δραστική περιστολή της αμερικανικής επισιτιστικής βοήθειας έχουν οδηγήσει τρεις αφρικανικές χώρες, το Νότιο Σουδάν, τη Σομαλία και τμήματα της Νιγηρίας, αλλά και την Υεμένη στην αραβική χερσόνησο, σε κατάσταση λιμού, τέτοιου που ο κόσμος έχει να βιώσει από τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στην αρχή ξεράθηκαν τα δένδρα και στη συνέχεια πέθαναν οι κατσίκες. Μετά, το νερό του χωριού άρχισε να εξαφανίζεται, να θολώνει, να κοκκινίζει κι έπειτα να γίνεται πράσινο, όμως οι ντόπιοι εξακολούθησαν να το πίνουν. Αλλωστε, ήταν το μοναδικό που τους είχε μείνει. Σήμερα σε μία κοιλάδα έξω από την Μπαϊντόα χιλιάδες άνθρωποι γεμίζουν τα εξαθλιωμένα στρατόπεδα εκτοπισμένων. Πολλοί κρατούν το στομάχι τους από τους πόνους, ενώ κάποιοι έχουν ήδη πέσει νεκροί από την επιδημία χολέρας.
Ενας ακόμη λιμός πρόκειται να ξεσπάσει στη Σομαλία, στην πραγματικότητα όμως υπάρχει πιθανότητα ο λιμός να πλήξει τέσσερα διαφορετικά σημεία: τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, τη Νιγηρία και την Υεμένη, βάζοντας σε κίνδυνο είκοσι εκατομμύρια ζωές.
Οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις που έχουν επιληφθεί της επίλυσης του προβλήματος ισχυρίζονται ότι βρίσκονται αντιμέτωπες με μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι ίδιες φέρονται αποφασισμένες να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος. Ενα σημαντικό μάθημα που έλαβαν από τον προηγούμενο λιμό στη Σομαλία, προ εξαετίας, είναι ότι οι λιμοί δεν έχουν να κάνουν μόνον με τα τρόφιμα αλλά το νερό φαίνεται να είναι ακόμη πιο σημαντικό.
Και πάλι η έλλειψη καθαρού ύδατος αλλά και η μη τήρηση των κανόνων υγιεινής προκάλεσαν το ξέσπασμα λοιμωδών νοσημάτων στα στρατόπεδα των εκτοπισμένων ανθρώπων. Σήμερα ο αγώνας είναι για να κατασκευαστούν περισσότερες τουαλέτες, να μεταφερθούν στα στρατόπεδα τεράστιες ποσότητες καθαρού νερού, περισσότερα φάρμακα για την απολύμανση του νερού και περισσότεροι πλαστικοί κουβάδες.
«Είχαμε υποβαθμίσει τον ρόλο του νερού και τη συμβολή του στη μεγάλη θνησιμότητα κατά τον τελευταίο λιμό», εξηγεί η Αν Τόμας, ειδική της UNICEF.
Οι λιμοί έρχονται καθώς η τεράστια ξηρασία μαστίζει την Αφρική και πολύ διαφορετικοί πόλεμοι εντείνουν την κρίση σε περιοχές που βρίσκονται ήδη σε άθλια κατάσταση. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζητεί από το Κογκρέσο την περικοπή της ξένης βοήθειας προς τον ΟΗΕ, κάτι που, όπως λένε οι αξιωματούχοι, μπορεί να πολλαπλασιάσει τους θανάτους εκ πείνας.
Οι ειδικοί, πάντως, επισημαίνουν ότι τρόφιμα και νερό υπάρχουν σε ικανή ποσότητα ακόμη και σε εκείνες τις περιοχές που βρίσκονται σήμερα στο μάτι του κυκλώνα, αλλά οι ένοπλες συγκρούσεις που συχνά πυροδοτούνται λόγω των αντιπάλων συμφερόντων κάποιων ατόμων τελικά αναποδογυρίζουν τη ζωή για εκατομμύρια ψυχές, καταστρέφοντας τις αγορές και οδηγώντας τις τιμές των αγαθών στα ύψη. Στην κεντρική Σομαλία, ενδεικτικά, ένα μπιτόνι νερό κόστιζε 4 σεντ, αλλά σήμερα η τιμή του έχει εκτιναχθεί στα 42 σεντ. Τα χρήματα μπορεί να μην ακούγονται πολλά, αλλά, όταν βγάζεις ένα δολάριο την ημέρα και οι αγροτικές εκτάσεις σου έχουν μετατραπεί σε σκόνη και τα ζώα σου είναι απισχνασμένα, τα 42 σεντ είναι ένα σημαντικό ποσό που μπορεί να μη διαθέτεις.
Στην Υεμένη οι διαρκείς αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τη Σαουδική Αραβία και ο εμπορικός αποκλεισμός έχουν καταστρέψει την οικονομία και οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά να ζουν με τον κίνδυνο της ασιτίας. Ανάλογη είναι και η κατάσταση που ισχύει στα υπόλοιπα κράτη που απειλούνται από λιμό.
Πρόσφατα σχόλια