το Μαυροβούνιο της Δύσης

«Η απόφαση ανεξαρτητοποίησης του Μαυροβουνίου έκανε την περιοχή μας πιο ελεύθερη, πιο σταθερή και πιο ασφαλή». Σαλί Μπερίσα, π. Πρωθυπουργός της Αλβανίας, 2006

«Όταν έρχομαι στο Μαυροβούνιο, αισθάνομαι όπως στην Αλβανία» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανία, Έντι Ράμα. Κι έχει δίκιο αφού στους δυτικούς σχεδιασμούς, το καθεστώς Τζουγκάνοβιτς στο Μαυροβούνιο φαίνεται να είναι το πιο υπάκουο μέχρι στιγμής. Η ανένδοτη στάση του προκειμένου να ενταχθεί στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ παρά τη μεγάλη αντίσταση ενός μεγάλου τμήματος του λαού, δείχνει ότι η κλίκα Τζουγκάνοβιτς, του πρώην πρωθυπουργού που ακόμα πρωταγωνιστεί στις πολιτικές αποφάσεις έχει βάλει στόχο μαζί με την αλβανική πλατφόρμα να δώσει ένα πρότυπο συνύπαρξης του αλβανικού και του σλαβικού στοιχείου ως ενός αντιρωσικού άξονα.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι εκεί εφαρμόζεται ένα νέο δόγμα υποστήριξης της Δύσης. Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις των σχεδιασμών των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για τα Βαλκάνια έχει δώσει απροσδόκητα στον αλβανικό παράγοντα όλα τα κατευναστικά προς αυτόν εχέγγυα. Αφού κατάφερε να δημιουργήσει μια εχθρική ατμόσφαιρα προς το ρωσικό παράγοντα κατηγορώντας το ρωσικό και το σερβικό κράτος για απόπειρα πραξικοπήματος εξασφαλίζοντας εν δυνάμει όρους για την ένταξή του στο ΝΑΤΟ εκδιώκοντας το αντίπαλο δέος της Σερβίας-Ρωσίας, ενδίδει στον αλβανικό παράγοντα. Η παράβλεψη της κυριλικής γραφής που τυπικά είναι ισότιμη με τη λατινική στις δημόσιες υπηρεσίες συνδυαστικά με την προώθηση της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης στις περιοχές Ποντγκόριτσα, Ούλτσινι, Μπαρ, Πλέβλια, Ροζάγιε και Τούζι όπου κατοικεί η αλβανική μειονότητα του 5% σε ένα πληθυσμό 700.000, το καθεστώς της Ποντγκόριτσα επιδιώκει και στο κοινωνικό πεδίο να δείξει καλή διαγωγή προς τον αλβανικό παράγοντα που σήμερα επιδιώκει μεθοδικά την αποσταθεροποίηση. Άλλωστε θα θυμίσουμε και την πολιτική καταγωγή του “ανεξάρτητου” Μαυροβουνίου. Τη προηγούμενη δεκαετία η ονομασία του δεν ήταν άλλη από την ονομασία “Σολανία” από το όνομα του επίτροπου της ΕΕ, χαβιέ Σολάνα που επιδίωκε την απόσπασή του από τη Σερβία.

Από παλιό άρθρο μας, αποτίμησης της περιόδου, το 2015: Μαυροβούνιο: Με ταγμένη ηγεσία ενάντια στο ρωσικό κίνδυνο, το Μαυροβούνιο των 700.000 σέρβων κατοίκων, το αποκαλούμενο ως «Σολανία» από τον περιβόητο επίτροπο της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα, το 2006 έγινε «ανεξάρτητο» κράτος. Δεν είναι παρά ένα υπό διαπραγμάτευση οχυρό της ΕΕ για την κάθοδό της προς τα Βαλκάνια αλλά και ένα παράδειγμα απόσχισης και ανεξαρτητοποίησης. Με υποτυπώδη οικονομία την οποία θέτει στις προσταγές της ΕΕ και με τάσεις προσαρμογής στο στρατιωτικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το τουριστικό Σεν Τροπέζ των Βαλκανίων ακολουθά τη μοίρα της μικρής χώρας-εξάρτημα.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/04/04/%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%b1%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%bf%cf%8d%ce%bd%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b4%cf%8d%cf%83%ce%b7%cf%82/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.