Το φράγμα της Tabqa: Το κλειδί για την κατάληψη της Raqqa

μετάφραση από την “ελευθεριακή κοινότητα

Στις 5 Νοεμβρίου 2016 οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF) ξεκίνησαν μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση που ονομάζεται «Οργή του Ευφράτη» για την απελευθέρωση της πόλης της Raqqa και των περιχώρων της από το Ισλαμικό Κράτος (IS). Η  Raqqa είναι το de-facto πρωτεύουσα των ελεγχόμενων από το ΙΣΙΣ περιοχών στη Συρία, και η πτώση της θα αποδυναμώσει σημαντικά την κυριαρχία τους.

Οι SDF είναι μια ευρεία στρατιωτική συμμαχία  Αράβων, Κούρδων και άλλων εθνοτικών ομάδων στη βόρεια Συρία και αυτοχαρακτηρίζονται ως η  δημοκρατική δύναμη άμυνας κατά των αντιδραστικών δυνάμεων στο εσωτερικό της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων του ΙΣΙΣ και του καθεστώτος Μπάαθ. Μία από τις βασικές  μονάδες της είναι οι Μονάδες Άμυνας του Λαού (YPG). που κατά κύριο λόγο αποτελείται από Κούρδους Υπό την καθοδήγηση των YPG, οι SDF εξαπέλυσαν την επίθεσή τους για  να καταλάβουν  την  Raqqa, με την κωδική ονομασία επιχείρηση «Οργή του Ευφράτη», από την πόλη της Ain Issa, 50 χλμ βόρεια της Raqqa.

Από την έναρξη της επιχείρησης, τρεις εκστρατείες είχαν επιτυχία στη κατάληψη  μεγάλων περιοχών γύρω από την πόλη της Raqqa και να τις θέσουν  υπό τον έλεγχο των SDF.

Στις 21 Μαρτίου η τέταρτη εκστρατεία ξεκίνησε με στόχο την απελευθέρωση του φράγματος  Tabqa και του ταμιευτήρα του. Μόλις 50 χιλιόμετρα προς τα πάνω από την πόλη Raqqa, το φράγμα βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σταυροδρόμι, και τη κατάληψή του θα αποδειχθεί ως μια αγγελία θανάτου για το Ισλαμικό Χαλιφάτο.  Η εκστρατεία αυτή έχει, κατά την ώρα της γραφής της συνέντευξης, απελευθερώσει με επιτυχία μεγάλα τμήματα του φράγματος και περικύκλωσε την πόλη της Tabqa, απελευθερώνοντας τα χωριά Safsafha που την περιβάλλουν.

Ο Σινάν Deniz, ένας δημοσιογράφος με βάση το Kobane, σε συνεργασία με το πρακτορείο ειδήσεων Φιράτ (ANF), ακολουθεί τις SDF ακριβώς πίσω από την πρώτη γραμμή μάχης. Το παρακάτω είναι μια συνέντευξη με τον Deniz σχετικά με τη συνεχιζόμενη επιχείρηση της Tabqa.

(Σημείωση της Ελευθεριακής Κοινότητας.  Σήμερα 10/4, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν τον πλήρη έλεγχο του φράγματος ενώ οι προωθημένες μονάδες τους μάχονται ήδη 7 χιλιόμετρα μακριά από τις πύλες της πόλης Tabqa )


Γιατί αποφασίσατε να ενσωματωθήτε με τις μονάδες των SDF για τη συγκεκριμένη καμπάνια για το φράγμα Tabqa; 

Λοιπόν, αποφάσισα να ακολουθήσω τη συνεχιζόμενη εκστρατεία για την απελευθέρωση της Tabqa επειδή η κατάληψή της θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για την τελική απελευθέρωση της Raqqa. Βλέπετε, η Raqqa και η Μοσούλη είναι οι δύο πιο σημαντικές περιοχές για το Ισλαμικό Χαλιφάτο, και ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια σημαντική μάχη ενάντια σε μια ομάδα που δεν έχει μόνο απειλήσει τους ανθρώπους της Συρίας, αλλά όλη την  περιοχή και, πραγματικά, το κόσμος. Επειδή η Raqqa είναι η πρωτεύουσα του Ισλαμικού Χαλιφάτου, βασίζεται στην Tabqa, και συγκεκριμένα στο εκεί φράγμα, για το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και για  έσοδα. Αν, και όταν, οι SDF είναι σε θέση να καταλάβουν πλήρως το φράγμα,  ουσιαστικά θα έχουν στα χέρια τους μοχλούς ολόκληρης της περιοχής.

Η βάση μου είναι κατά κύριο λόγο στο Kobane, μια πόλη λίγες ώρες στα βόρεια της Tabqa. Αλλά όταν άκουσα ότι οι SDF επρόκειτο να ξεκινήσουν την επίθεσή τους για να απελευθερώσουν την Raqqa, το Νοέμβριο του 2016 ταξίδεψα στην Ain Issa – ή Bozanê στην κουρδική γλώσσα – μια μικρή πόλη βόρεια της Raqqa που είχε απελευθερωθεί από τις YPG τον Ιούνιο 2015. Οι  SDF ξεκίνησαν την επιχείρηση της   Raqqa, «οργή του Ευφράτη», από αυτό το χωριό και ακολουθώ τις SDF  κάνοντας ανταποκρίσεις σχετικά με τα γεγονότα από εκείνη τη στιγμή.

Στη συνέχεια, στις 21 Μαρτίου, αντιλήφθηκα  ότι οι SDF ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν μια νέα εκστρατεία για να καταλάβουν την  Tabqa. Γνωρίζοντας τη σημασία του φράγματος στην περιοχή και για το τι η επιτυχία εκεί θα μπορούσε να σημάνει από την άποψη της τελικής ήττας του Ισλαμικού Χαλιφάτου, έκανα ότι ήταν αναγκαίο για να ταξιδέψω για να καλύψω την επιχείρηση.

Την επόμενη μέρα πήγα στο μικρό χωριό της Suweyda, ακριβώς βόρεια της πόλης Tabqa, όπου οι SDF είχαν δημιουργήσει ένα αυτοσχέδιο κέντρο Τύπου. Αρκετές ημέρες αργότερα, στις 27 Μαρτίου, μονάδες των  SDF μαζί με μια χούφτα  δημοσιογράφων -μαζί τους και εγώ, διέσχισαν τη λίμνη Άσαντ το βράδυ με πλοίο προς την δυτική πλευρά του ταμιευτήρα του φράγματος.

Υπήρξε μια πραγματική αίσθηση νευρικού ενθουσιασμού από όλους μας, καθώς  η επιχείρηση προχώρησε με κεραυνοβόλο ρυθμό. Επίσης, επειδή ξέραμε ότι ήταν μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις περιοχές που σε μεγάλο βαθμό περιπολούνταν από το ΙΣΙΣ, και οι δυνάμεις των SDF σε προηγούμενες προσπάθειες απελευθέρωσης αυτών των περιοχών είχαν βρεθεί κάτω από τη βαριά πυρά. Μετά την επιτυχία του να διασχίζουν τη λίμνη, έμεινα  με τις δυνάμεις SDF καθώς μάχονταν να απελευθερώσουν περιοχές δυτικά και νότια του φράγματος από τον έλεγχο του ΙΣΙΣ.

Έχω  πλέον τη  βάση μου σε εύλογα ασφαλή θέση, και ταξιδεύω καθημερινά προς το μέτωπο και σε μερικές από τις πρόσφατα απελευθερωμένες περιοχές. Όντας στις περιοχές αυτές προσπαθώ να ερευνήσω τι συνέβη κατά τις ημέρες πρίν, παίρνω συνεντεύξεις από μαχητές ή αμάχους, καθώς κανω ρεπορτάζ  σχετικά με το πώς  πηγαίνουν  οι επιχειρήσεις.

Πολλοί εδώ στη Συρία, καθώς και άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, θα γνωρίζουν ότι αυτή η επίθεση είναι μία από τις πιο σημαντικές από την έναρξη του Συριακού πολέμου το 2011. Η επιχείρηση αυτή έχει τη δυνατότητα να τερματίσει τον νόμο του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Συρία, και ελπίζω και στην ευρύτερη  περιοχή  και θα είναι ένα σημαντικό σημείο καμπής σε ένα βάναυσο πόλεμο που έχει δημιουργήσει τεράστια ταλαιπωρία. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχουν δημοσιογράφοι εδώ μεταφέροντας αναφορές  σχετικά με τα γεγονότα και εξασφαλίζουν την ενημέρωση του κόσμου  σχετικά με τις εξελίξεις.

Ποια είναι η σημασία της πόλης της Raqqa στο πλαίσιο της Συρίας σήμερα; 

Με απλά λόγια, είναι πολύ σημαντική. Το νότιο τμήμα της πόλης βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον ποταμό Ευφράτη και είναι μια κρίσιμη γεωργική έκταση για το σύνολο του Συριακού κράτους.

Η πόλη είναι επίσης σημαντική σχετικά με την ποικιλομορφία της, καθώς Άραβες αποτελούν την πλειοψηφεία  του πληθυσμού, Κούρδοι, Ασσύριοι και άλλες εθνοτικές μειονοτικές ομάδες ζουν εκεί.

Η Raqqa, και οι γύρω περιοχές, είναι επίσης σημαντικές γεωπολιτικά. Ο λόγος για αυτό είναι επειδή είναι μία βιομηχανοποιημένη περιοχή με σημαντικά αποθέματα πετρελαίου. Με την κατασκευή του έργου του φράγματος που άρχισε το 1968, η εμβέλεια αυτών των βιομηχανιών αυξήθηκε σημαντικά. Βλέπετε, η Tabqa είναι ένα φράγμα διπλής χρήσης, που σημαίνει ότι έχει επίσης ένα υδροηλεκτρικό σταθμό και παρέχει ηλεκτρική ενέργεια  καθώς και το πόσιμο νερό και την ουσιαστική παροχή άρδευσης στην περιοχή.

Αν και η σημασία του φράγματος είναι επίσης αυτή που την κατέστησε ευάλωτη και ένα πρώιμο στόχο της συριακής αντιπολίτευσης. Το φράγμα για πρώτη φορά τέθηκε υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης το Φεβρουάριο του 2013, και αργότερα, όταν η αντιπολίτευση ητάτε, θα χρησιμοποιήθηκαν  οι πόροι του φράγματος για τη δημιουργία της Raqqa ως πρωτεύουσάς  τους. Έκτοτε και έως πρότινος  ασχολούνται με την «βρώμικη συμφωνία» με το συριακό καθεστώς, τον ορκισμένο εχθρό τους, πωλώντας το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το φράγμα, το οποίο έγινε ένα από τα κύρια ρεύματα εσόδων τους.

Η Raqqa στη συνέχεια έγινε το οικονομικό κέντρο για το Ισλαμικό Χαλιφάτο, καθώς και η βάση για την πολιτική και στρατιωτική τους δραστηριότητα. Έτσι, όπως μπορείτε να δείτε, αυτή η μάχη είναι όλα ή τίποτα γι ‘αυτούς. Αν, και όταν, η «οργή του Ευφράτη» είναι επιτυχής, αν όχι αισθητά, αλλά συμβολικά το Ισλαμικό Χαλιφάτο θα έχει τελειώσει.


Μπορείτε να εξηγήσετε με περισσότερες λεπτομέρειες πώς οι SDF διέσχισαν τον Ευφράτη; Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από το Ισλαμικό Χαλιφάτο στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έδειξαν μαχητές με αλεξίπτωτα. Ήταν οι δημοσιεύσεις γνήσιες ή πλαστές; 

Το βράδυ της 21 Μαρτίου, την ημέρα της έναρξης της εκστρατείας, οι μαχητές των SDF μπήκαν  σε μεταφορικά ελικόπτερα, που μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό, και διέσχισαν τη λίμνη ακριβώς δυτικά του φράγματος. Την ίδια στιγμή, και σε χαλαρή συνεργασία με τις SDF, ένας διεθνής συνασπισμός (IC) κατά του ΙΣΙΣ, εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση εναντίον των  θέσεών του στην περιοχή, με στόχο ειδικά τα μέρη όπου οι SDF είχαν προγραμματιστεί να προσγειωθούν.

Η επίθεση των SDF / IC υπερίσχησαν εντελώς του ΙΣΙΣ, και η αντίστασή τους ήταν εύκολο να καμφθεί χωρίς καμία απώλεια  ζωής. Με αυτό το αρχικό στάδιο της εκστρατείας συνειδητοποίησα, ότι οι  επίγειες δυνάμεις ήταν σε θέση να διασχίσουν το ποτάμι με βάρκα το αμέσως επόμενο πρωί.

Δεν υπήρχε ανάγκη για οποιεσδήποτε δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν αλεξίπτωτα, και τυχόν αναφορές σε  οτιδήποτε τέτοιο είναι ψευδείς.

Μπορείτε να μας πείτε πώς η εκστρατεία στην Tabqa εξελιχθεί από εκείνο το σημείο; 

Λοιπόν, αφού οι SDF  ήταν σε θέση να διασχίσουν τη λίμνη,  άρχισαν αμέσως απελευθερώνοντας τις πόλεις και τα χωριά γύρω από την Tabqa, ενώ ταυτόχρονα αρχίζουν να περικυκλώνουν την πόλη. Οι επιθέσεις των SDF είχαν αναγκάσει το ΙΣΙΣ να φύγει και αυτές οι περιοχές απελευθερώθηκαν χωρίς πολλή προσπάθεια. Στις ημέρες που ακολούθησαν, οι περιοχές που τέθηκαν υπό την προστασία των SDF άρχισαν να σταθεροποιούνται, οι SDF πήραν την απόφαση οτι θα μπορούσαν να προωθηθούν  προς τα βόρεια και δυτικά, και, τέλος, μόλις χθες, έχουν περικυκλωμένη εντελώς την πόλη.

Οι SDF είχαν να αντιμετωπίσουν κάποιες σκληρές συγκρούσεις με το ΙΣΙΣ, ειδικά όταν προσπάθησαν να καταλάβουν το φράγμα, αλλά τις ξεπεράσαμε και απελευθέρωσε τα περισσότερα μέρη του φράγματος και των γύρω περιοχών. Το άγημα των δυνάμεων των SDF, το οποίο διέσχισε το φράγμα του ταμιευτήρα, που προέρχονται από τα νοτιοδυτικά της πόλης, πήρε το αεροδρόμιο χωρίς μεγάλη δυσκολία. Το αεροδρόμιο είχε προηγουμένως χρησιμοποιηθεί ως στρατηγική βάση Πολεμικής Αεροπορίας για το συριακό στρατό προτού τεθεί υπό έλεγχο του ΙΣΙΣ. Η κατάληψη  αυτή του αεροδρόμιο ήταν απλώς άλλο ένα βήμα προς την καταστροφή της παραμονή τους στην περιοχή.

Παρά την ουσιαστική ήττα τους, το IΙΣ συνεχίσει να πραγματοποιεί  αντεπιθέσεις εναντίον των θέσεων των SDF, αλλά μέχρι στιγμής αυτές έχουν εκτραπεί.


Ποια είναι η σύνθεση των δυνάμεων που μάχονται στην εκστρατείας της Tabqa; Και ποια είναι η  εμπλοκή των YPG και YPJ; 

Οι SDF είναι μια δύναμη του συνασπισμού που αποτελείται από τις YPG και YPJ (Μονάδες Προστασίας Γυναικών), καθώς και διάφορες, κυρίως αραβικές στρατιωτικές δυνάμεις. Οι YPG / J εμπλέκονται στις SDF και σε αυτή την επιχείρηση από την έναρξή της.

Από την πλευρά μου, δέκα ημέρες στην εκστρατεία, η συμμετοχή των αγωνιστών από διάφορες δυνάμεις είναι αρκετά ισορροπημένη μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων της βόρειας Συρίας και αυτή τη σύνθεση δεν έχει αλλάξει πολύ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.

Συναντώ μαχητές τωνSDF από τις YPG / J και άλλες ομάδες του συνασπισμού σχεδόν καθημερινά σε όλες τις απελευθερωμένες περιοχές που ταξιδεύω, και όλοι έχουν εμπλακεί σε διάφορες επιχειρήσεις της εκστρατείας.

Ποια είναι η καθημερινή σας αλληλεπίδραση με τις SDF; 

Σε γενικές γραμμές, η αλληλεπίδραση μου με τις SDF είναι πολύ θετική. Οι δημοσιογράφοι ενσωματωμένοι στην πορεία των SDF παραμένουν σε πολύ κοντινή απόσταση από τις δυνάμεις-ξέρετε, είμαστε μαζί τους στην πρώτη γραμμή των μαχών, έχουμε μείνει μαζί τους στις στρατιωτικές βάσεις, και είμαστε τακτικά σε επαφή μαζί τους για την πρόοδο των εκστρατειών.

Θεωρώ επίσης ότι  ατομικά οι μαχητές των SDF  είναι γενικά πολύ ανοιχτή στην ομιλία τους προς τους δημοσιογράφους, και η συνολική προσέγγιση και συμπεριφορά τους είναι συμπαθής. Για μένα αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα από πολλές απόψεις της ιδεολογίας του μεγαλύτερου κινήματος, και την ισχυρή δέσμευσή τους για την απελευθέρωση του λαού τους και της γης τους. Αν και οι SDF είναι πρωτίστως μια στρατιωτική δύναμη, αυτό που τονίζετε ότι είναι μια ειλικρινής δέσμευση στις αξίες που είχαν εμπνεύσει τις πρώτες ημέρες της επαναστατικής αντίστασης στη Συρία.

Για τις YPG / J, που είναι πιο άμεσα συνδεδεμένες με τον κουρδικό αγώνα για την ελευθερία, η συμμετοχή σε στρατιωτικές μονάδες είναι απλώς ένα χαρακτηριστικό της λαϊκής πάλης που πραγματοποιούν, για πάνω από σαράντα χρόνια, προσπαθώντας να γαλουχήσουν οριζόντιες κοινωνικές δομές που εκτιμούν τη δημοκρατία, την ισότητα των φύλων και την συνεταιριστική οικονομία.

Και βρισκόμενος με τους μαχητές ημέρα με τη μέρα, θα αρχίσετε να βλέπετε και να συνειδοποιήτε  ότι οι αξίες και οι δεσμεύσεις δεν είναι απλά ελεγχόμενες και προβαλλόμενες μόνο σε  συνεντεύξεις Τύπου και, στη συνέχεια, κρύβονται στις στιγμές πολέμου. Έχουν ενσωματωθεί στην κουλτούρα των μονάδων, και δείχνουν πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αλλά και με τους πολίτες από τις περιοχές που απελευθερώνουν.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι SDF αποτελείται κυρίως από άτομα από τις ίδιες  ή από τις κοντινές περιοχές. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους στους κατοίκους του χωριού και να γνωρίζουν, άμεσα, τους αγώνες τους. Αυτό είναι εν μέρει γιατί οι SDF έχουν προσπαθήσει για την ελαχιστοποίηση των ζημιών που προκλήθηκαν σε δομές, ειδικά τα σπίτια στις περιοχές που απελευθερώνουν. Οι περιοχές γύρω από Tabqa είναι κυρίως αγροτικά χωριά , και οι κατασκευές κατοικιών φτιαγμένες με παραδοσιακές μεθόδους από πηλό χώμα και  ξύλο,  είναι πιο ευάλωτες. Αλλά ευτυχώς, πολύ λίγες δομές υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας.

Δεν μπορώ να πω το ίδιο, όμως, για το αεροδρόμιο της Tabqa που βρέθηκε κάτω από βαρύ βομβαρδισμό και σχεδόν εξ ολοκλήρου κατεδαφίστηκε. Μεγάλο μέρος του αεροδρομίου καταστράφηκε μετά από την κατάληψή του από το IΣΙΣ το 2014. Αργότερα όμως, ό, τι τμήματα είχαν απομένει  καταστράφηκαν, όταν οι συριακές καθεστωτικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίων του ΙΣΙΣ στην περιοχή το 2014. Καθώς οι μάχες  ουσιαστικά συνεχίζονται από τότε , τα κτίρια βομβαρδίστηκαν ολοκληρωτικά  και τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα, αεροπλάνα, και οι δρόμοι έχουν αφεθεί να σαπίσουν.


Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για το συγκεκριμένο ρόλο που διαδραματίζει η IC (Διεθνή συμμαχία) στην εκστρατεία της Tabqa; 

Σίγουρα, λοιπόν η εκστρατεία για την απελευθέρωση της Tabqa εκτελέστηκε σε στενή συνεργασία με το IC, που αποτελείται από δυνάμεις πολλών χωρών, αλλά με τις ΗΠΑ στο τιμόνι. Η συμβολή της IC έχει επικεντρωθεί κυρίως σε αεροπορικές επιδρομές και άλλα είδη υποστήριξης απο αέρα και με περιορισμένο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων που δόθηκαν πρόσφατα. Δεν υπάρχουν στρατιώτες του IC που πολεμούν στο έδαφος. Η αεροπορική εκστρατεία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις πληροφορίες που παρέχονται από τις επίγειες δυνάμεις των SDF, και κάθε φορά που οι SDF βρίσκονται κάτω από βαρύ βομβαρδισμό από το ΙΣΙΣ, το IC είναι εκεί για να παρέχει αεροπορική υποστήριξη, πυροβολικό και μεταφορικά μέσα προσωπικού. Οι SDF έχουν εργαστεί σε συνεργασία με το IC για περισσότερο από δύο χρόνια, και η εταιρική σχέση έχει παραμείνει στρατιωτικά πολύτιμη χωρίς σοβαρές εντάσεις μεταξύ των μελών του IC.

Πώς οι SDF βλέπουν την επιτυχία της επιχείρησης «οργή του Ευφράτη» όσον αφορά την στρατιωτική κατάσταση στο έδαφος; 

Οι SDF βλέπουν την επιχείρηση ως εξαιρετικά αποτελεσματική, δεδομένου ότι πρόσφατα ήταν σε θέση να περικυκλώσουν πλήρως την Tabqa και να απελευθερώνουν σχεδόν όλο το φράγμα και όλες τις περιοχές γύρω από αυτό. Αν και η επιχείρηση πήρε μήνες για να σχεδιαστεί, και έπρεπε να προχωρήσουν με σχεδόν με χειρουργικές δράσεις, όλες οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς και κάθε εκστρατεία έχει φτάσει τους στόχους της.

Μια προσεκτική προσέγγιση έχει αποδειχθεί επιτυχής, ειδικά υπό το φως του γεγονότος ότι έχει υπάρξει πολύ μικρή απώλεια ζωής μεταξύ των δυνάμεων των SDF και των αμάχων στις περιοχές. Επίσης, όπως ανέφερα νωρίτερα, η καταστροφή ιδιοκτησίας είναι εξαιρετικά περιορισμένη, και είναι σαφές ότι οι άνθρωποι από τις περιοχές υποστηρίζουν σε έναν αυξανόμενο αριθμό τια SDF και αυτή την επιχείρηση.

Στην πραγματικότητα, μετά την απελευθέρωση των περιοχών αυτών, πολλοί ντόπιοι έχουν αρχίσει να εντάσσονται στις τάξεις των SDF – και είναι χιλιάδες, από την αρχή της επίθεσης.

Η SDF στην πραγματικότητα επικεντρώνεται στην απελευθέρωση ολόκληρης της Tabqa κάτι που συμβαίνουν τη στιγμή που μιλάμε καθώς οι μαχητές έχουν περικυκλωμένο το σύνολο της πόλης. Πολλοί στις SDF είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι, αναγνωρίζοντας ότι καθώς πιέζουμε προς την κατεύθυνση της Raqqa, το IΣΙΣ θα συνεχίσει να αντιστέκεται σθεναρά και θα αναπτύξουν την καλύτερη τεχνολογία τους για να το κάνουν.

Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για τη σχέση μεταξύ του τοπικού πληθυσμού και τις SDF, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι δυνάμεις που εισέρχονται σε ορισμένα από τα κύρια εδάφη του Ισλαμικού Χαλιφάτου;; 

Ναι, με την απελευθέρωση των πόλεων, όπως οι Minbic, Gire Spi, Tel Abyad, Sarin όλες κατά κύριο λόγο Αραβικές στον πλυθησμό-πολλοί από αυτούς τους κατοίκους της περιοχής έχουν ενταχθεί στις τάξεις των SDF. Οι SDF έχουν αυξήσει τον αριθμό των νέων αγωνιστών κάπου άνω των 20.000. Αυτό δεν περιλαμβάνει Αραβικούς πληθυσμούς που ζουν μέσα και γύρω από τις απελευθερωμένες περιοχές της ίδιας της πόλης της Raqqa , οι οποίοι έχουν επίσης ενταχθεί κατα χιλιάδες κατά τους τελευταίους μήνες.

Μόλις οι πολίτες δεσμεύονται να προσχωρήσουν στις SDF οφείλουν να υποβληθούν σε μια περίοδο κατάρτισης μάχης και  στρατιωτικής εκπαίδευσης. Η περίοδος αυτή είναι επιβεβλημένη, όχι μόνο για την ασφάλεια των νέων εθελοντών, αλλά και όσον αφορά την συνέχιση της επιτυχίας των ίδιων των επιχειρήσεων, όπως πολλοίείναι με ελάχιστη ή καμία προηγούμενη εμπειρία μάχης ή δεξιότητες. Η εφαρμογή της περιόδου της εκπαίδευσης είναι επίσης αποτέλεσμα της μάθησης των SDF από τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν και προσπαθούν να  τα  διορθώσουν, καθώς είχαν δει νέους ενταγμένους , χωρίς επαρκή πρακτική στο πεδίο της μάχης να έχουν αποδειχθεί αδύναμοι σε συγκρούσεις με το IΣΙΣ.

Οι σημαντικός αριθμός νέων κατατάξεων, καθώς και τα φιλόξενη στάση των πρόσφατων απελευθερωμένων τοπικών πληθυσμών, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού υποστηρίζει τις SDF, και την πολιτική τους προοπτική και στόχους.

Νομίζω ότι είναι μια μαρτυρία για το πόσο πολύ οι άνθρωποι έχουν υπομείνει κάτω από το IΣΙΣ-τόσο πόσο υπέφεραν, αλλά πόσο ανθεκτικοί είναι επίσης. Η δύναμη της ελπίδας των ανθρώπων παρά τα όσα έχουν υποστεί παραμένει, ίσως, αυτή είναι η πιο γενναία πτυχή αυτής της επανάστασης. Και αυτό είναι το καύσιμο που επιτρέπει η πολιτική φαντασία για να κάψει έντονα στις καρδιές και το μυαλό των πολιτών και στρατιωτών όσο ότου-να φτάσουν  αυτό το συλλογικό όραμα μιας νέας, δίκαιης και ειρηνικής κοινωνίας που πλησιάζει με κάθε μέρα που περνά.

Μπορείτε να μας περιγράψετε την τρέχουσα κατάσταση για τους πολίτες που ζουν στις πρόσφατα απελευθερωμένες περιοχές; 

Ναι, καλά το ΙΣΙΣ συχνά προσπαθεί να εμποδίσει τον ντόπιο πληθυσμό να φύγει από τα σπίτια του, καθώς ο πόλεμος πλησιάζει επειδή γνωρίζουν ότι πολλοί θα συνταχθούν με τις SDF, και ενδεχομένως ακόμη και θα συμμετάσχουν στις τάξεις τους.

Για τα τελευταία χρόνια, το IΣΙΣ τρέφει τους κατοίκους της περιοχής με μια σταθερή διατροφή της προπαγάνδας κατά των SDF. Αλλά οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να δουν μέσα από τα «εναλλακτικά γεγονότα» που σερβίρονται από το ΙΣΙΣ, και συχνά προσεγγίζουν τους μαχητές των SDF  με χαρά και ανακούφιση που εμφανίζεται γνήσια. Πολλοί κλαίνε – ξέρουν ότι η απελευθέρωση του χωριού ή της πόλης τους, σημαίνει ένα τέλος στη φασιστική κυριαρχία του Ισλαμικού Χαλιφάτου πάνω στη ζωή τους. Σε περιοχές με μεγαλύτερους πληθυσμούς, οι άνθρωποι φεύγουν από το ΙΣΙΣ και κατευθύνονται προς τις SDF κατα κύματα, και αυτό είναι αρκετά θεαματικό. Η κυριολεκτική απόσταση με τα πόδια προς την ελευθερία των ανθρώπων αυτών είναι η εμβληματική πορεία προς την ελευθερία για τη χώρα. Και μεταφέρουν αυτό το συναίσθημα που δεν είναι απλά στο μυαλό και την καρδιά τους, αλλά σε όλο τους το πρόσωπο-ακόμα και  στα μάτια τους και το χαμόγελο.

Το να συναντάς ανθρώπους των οποίων η εμπειρία συγκεκριμενοποιεί τα ιδανικά που εγώ ο ίδιος έχω, και ξέροντας το συνολικότερο κίνημα εδώ-καλά, αυτό είναι μερικές από τις πιο συγκινητικές εμπειρίες της ζωής μου.

Ποια είναι τα σχέδιά σας πάνω από τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες; 

Σκοπεύω να παραμείνει ενσωματωμένος με τις SDF και να συνεχίσω να τεκμηριώνω αυτή τη επιχείρηση. Αισθάνομαι ότι είναι καθήκον μου να βρίσκομαι εδώ και να τεκμηριώσω αυτή την στιγμή στην ιστορία, και να συνεχίσω να το μεταδίδω στους ανθρώπους μου και στον κόσμο. Ελπίζω να ενημερώσω σύντομα  από μια απελευθερωμένη πόλη-από την Tabqa στη στην συνέχεια την Raqqa! Θα παραμείνω εδώ μέχρι να παρακολουθήσω την στιγμή της απελευθέρωσης της Raqqa, και ελπίζω  το τελευταίο κεφάλαιο μιας τρομερού  προβλήματος στην ανθρώπινη ιστορία. Θα απαντήσουμε στην βαρβαρότητα και τον τρόμο του με τη δύναμη της αλληλεγγύης και της αγάπης μας.

Στις 5 Νοεμβρίου 2016 οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF) ξεκίνησαν μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση που ονομάζεται «Οργή του Ευφράτη» για την απελευθέρωση της πόλης της Raqqa και των περιχώρων της από το Ισλαμικό Κράτος (IS). Η  Raqqa είναι το de-facto πρωτεύουσα των ελεγχόμενων από το ΙΣΙΣ περιοχών στη Συρία, και η πτώση της θα αποδυναμώσει σημαντικά την κυριαρχία τους.

Οι SDF είναι μια ευρεία στρατιωτική συμμαχία  Αράβων, Κούρδων και άλλων εθνοτικών ομάδων στη βόρεια Συρία και αυτοχαρακτηρίζονται ως η  δημοκρατική δύναμη άμυνας κατά των αντιδραστικών δυνάμεων στο εσωτερικό της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων του ΙΣΙΣ και του καθεστώτος Μπάαθ. Μία από τις βασικές  μονάδες της είναι οι Μονάδες Άμυνας του Λαού (YPG). που κατά κύριο λόγο αποτελείται από Κούρδους Υπό την καθοδήγηση των YPG, οι SDF εξαπέλυσαν την επίθεσή τους για  να καταλάβουν  την  Raqqa, με την κωδική ονομασία επιχείρηση «Οργή του Ευφράτη», από την πόλη της Ain Issa, 50 χλμ βόρεια της Raqqa.

Από την έναρξη της επιχείρησης, τρεις εκστρατείες είχαν επιτυχία στη κατάληψη  μεγάλων περιοχών γύρω από την πόλη της Raqqa και να τις θέσουν  υπό τον έλεγχο των SDF.

Στις 21 Μαρτίου η τέταρτη εκστρατεία ξεκίνησε με στόχο την απελευθέρωση του φράγματος  Tabqa και του ταμιευτήρα του. Μόλις 50 χιλιόμετρα προς τα πάνω από την πόλη Raqqa, το φράγμα βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σταυροδρόμι, και τη κατάληψή του θα αποδειχθεί ως μια αγγελία θανάτου για το Ισλαμικό Χαλιφάτο.  Η εκστρατεία αυτή έχει, κατά την ώρα της γραφής της συνέντευξης, απελευθερώσει με επιτυχία μεγάλα τμήματα του φράγματος και περικύκλωσε την πόλη της Tabqa, απελευθερώνοντας τα χωριά Safsafha που την περιβάλλουν.

Ο Σινάν Deniz, ένας δημοσιογράφος με βάση το Kobane, σε συνεργασία με το πρακτορείο ειδήσεων Φιράτ (ANF), ακολουθεί τις SDF ακριβώς πίσω από την πρώτη γραμμή μάχης. Το παρακάτω είναι μια συνέντευξη με τον Deniz σχετικά με τη συνεχιζόμενη επιχείρηση της Tabqa.

(Σημείωση της Ελευθεριακής Κοινότητας.  Σήμερα 10/4, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν τον πλήρη έλεγχο του φράγματος ενώ οι προωθημένες μονάδες τους μάχονται ήδη 7 χιλιόμετρα μακριά από τις πύλες της πόλης Tabqa )


Γιατί αποφασίσατε να ενσωματωθήτε με τις μονάδες των SDF για τη συγκεκριμένη καμπάνια για το φράγμα Tabqa; 

Λοιπόν, αποφάσισα να ακολουθήσω τη συνεχιζόμενη εκστρατεία για την απελευθέρωση της Tabqa επειδή η κατάληψή της θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για την τελική απελευθέρωση της Raqqa. Βλέπετε, η Raqqa και η Μοσούλη είναι οι δύο πιο σημαντικές περιοχές για το Ισλαμικό Χαλιφάτο, και ήξερα ότι αυτή θα ήταν μια σημαντική μάχη ενάντια σε μια ομάδα που δεν έχει μόνο απειλήσει τους ανθρώπους της Συρίας, αλλά όλη την  περιοχή και, πραγματικά, το κόσμος. Επειδή η Raqqa είναι η πρωτεύουσα του Ισλαμικού Χαλιφάτου, βασίζεται στην Tabqa, και συγκεκριμένα στο εκεί φράγμα, για το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και για  έσοδα. Αν, και όταν, οι SDF είναι σε θέση να καταλάβουν πλήρως το φράγμα,  ουσιαστικά θα έχουν στα χέρια τους μοχλούς ολόκληρης της περιοχής.

Η βάση μου είναι κατά κύριο λόγο στο Kobane, μια πόλη λίγες ώρες στα βόρεια της Tabqa. Αλλά όταν άκουσα ότι οι SDF επρόκειτο να ξεκινήσουν την επίθεσή τους για να απελευθερώσουν την Raqqa, το Νοέμβριο του 2016 ταξίδεψα στην Ain Issa – ή Bozanê στην κουρδική γλώσσα – μια μικρή πόλη βόρεια της Raqqa που είχε απελευθερωθεί από τις YPG τον Ιούνιο 2015. Οι  SDF ξεκίνησαν την επιχείρηση της   Raqqa, «οργή του Ευφράτη», από αυτό το χωριό και ακολουθώ τις SDF  κάνοντας ανταποκρίσεις σχετικά με τα γεγονότα από εκείνη τη στιγμή.

Στη συνέχεια, στις 21 Μαρτίου, αντιλήφθηκα  ότι οι SDF ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν μια νέα εκστρατεία για να καταλάβουν την  Tabqa. Γνωρίζοντας τη σημασία του φράγματος στην περιοχή και για το τι η επιτυχία εκεί θα μπορούσε να σημάνει από την άποψη της τελικής ήττας του Ισλαμικού Χαλιφάτου, έκανα ότι ήταν αναγκαίο για να ταξιδέψω για να καλύψω την επιχείρηση.

Την επόμενη μέρα πήγα στο μικρό χωριό της Suweyda, ακριβώς βόρεια της πόλης Tabqa, όπου οι SDF είχαν δημιουργήσει ένα αυτοσχέδιο κέντρο Τύπου. Αρκετές ημέρες αργότερα, στις 27 Μαρτίου, μονάδες των  SDF μαζί με μια χούφτα  δημοσιογράφων -μαζί τους και εγώ, διέσχισαν τη λίμνη Άσαντ το βράδυ με πλοίο προς την δυτική πλευρά του ταμιευτήρα του φράγματος.

Υπήρξε μια πραγματική αίσθηση νευρικού ενθουσιασμού από όλους μας, καθώς  η επιχείρηση προχώρησε με κεραυνοβόλο ρυθμό. Επίσης, επειδή ξέραμε ότι ήταν μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις περιοχές που σε μεγάλο βαθμό περιπολούνταν από το ΙΣΙΣ, και οι δυνάμεις των SDF σε προηγούμενες προσπάθειες απελευθέρωσης αυτών των περιοχών είχαν βρεθεί κάτω από τη βαριά πυρά. Μετά την επιτυχία του να διασχίζουν τη λίμνη, έμεινα  με τις δυνάμεις SDF καθώς μάχονταν να απελευθερώσουν περιοχές δυτικά και νότια του φράγματος από τον έλεγχο του ΙΣΙΣ.

Έχω  πλέον τη  βάση μου σε εύλογα ασφαλή θέση, και ταξιδεύω καθημερινά προς το μέτωπο και σε μερικές από τις πρόσφατα απελευθερωμένες περιοχές. Όντας στις περιοχές αυτές προσπαθώ να ερευνήσω τι συνέβη κατά τις ημέρες πρίν, παίρνω συνεντεύξεις από μαχητές ή αμάχους, καθώς κανω ρεπορτάζ  σχετικά με το πώς  πηγαίνουν  οι επιχειρήσεις.

Πολλοί εδώ στη Συρία, καθώς και άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, θα γνωρίζουν ότι αυτή η επίθεση είναι μία από τις πιο σημαντικές από την έναρξη του Συριακού πολέμου το 2011. Η επιχείρηση αυτή έχει τη δυνατότητα να τερματίσει τον νόμο του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Συρία, και ελπίζω και στην ευρύτερη  περιοχή  και θα είναι ένα σημαντικό σημείο καμπής σε ένα βάναυσο πόλεμο που έχει δημιουργήσει τεράστια ταλαιπωρία. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχουν δημοσιογράφοι εδώ μεταφέροντας αναφορές  σχετικά με τα γεγονότα και εξασφαλίζουν την ενημέρωση του κόσμου  σχετικά με τις εξελίξεις.

Ποια είναι η σημασία της πόλης της Raqqa στο πλαίσιο της Συρίας σήμερα; 

Με απλά λόγια, είναι πολύ σημαντική. Το νότιο τμήμα της πόλης βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον ποταμό Ευφράτη και είναι μια κρίσιμη γεωργική έκταση για το σύνολο του Συριακού κράτους.

Η πόλη είναι επίσης σημαντική σχετικά με την ποικιλομορφία της, καθώς Άραβες αποτελούν την πλειοψηφεία  του πληθυσμού, Κούρδοι, Ασσύριοι και άλλες εθνοτικές μειονοτικές ομάδες ζουν εκεί.

Η Raqqa, και οι γύρω περιοχές, είναι επίσης σημαντικές γεωπολιτικά. Ο λόγος για αυτό είναι επειδή είναι μία βιομηχανοποιημένη περιοχή με σημαντικά αποθέματα πετρελαίου. Με την κατασκευή του έργου του φράγματος που άρχισε το 1968, η εμβέλεια αυτών των βιομηχανιών αυξήθηκε σημαντικά. Βλέπετε, η Tabqa είναι ένα φράγμα διπλής χρήσης, που σημαίνει ότι έχει επίσης ένα υδροηλεκτρικό σταθμό και παρέχει ηλεκτρική ενέργεια  καθώς και το πόσιμο νερό και την ουσιαστική παροχή άρδευσης στην περιοχή.

Αν και η σημασία του φράγματος είναι επίσης αυτή που την κατέστησε ευάλωτη και ένα πρώιμο στόχο της συριακής αντιπολίτευσης. Το φράγμα για πρώτη φορά τέθηκε υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης το Φεβρουάριο του 2013, και αργότερα, όταν η αντιπολίτευση ητάτε, θα χρησιμοποιήθηκαν  οι πόροι του φράγματος για τη δημιουργία της Raqqa ως πρωτεύουσάς  τους. Έκτοτε και έως πρότινος  ασχολούνται με την «βρώμικη συμφωνία» με το συριακό καθεστώς, τον ορκισμένο εχθρό τους, πωλώντας το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το φράγμα, το οποίο έγινε ένα από τα κύρια ρεύματα εσόδων τους.

Η Raqqa στη συνέχεια έγινε το οικονομικό κέντρο για το Ισλαμικό Χαλιφάτο, καθώς και η βάση για την πολιτική και στρατιωτική τους δραστηριότητα. Έτσι, όπως μπορείτε να δείτε, αυτή η μάχη είναι όλα ή τίποτα γι ‘αυτούς. Αν, και όταν, η «οργή του Ευφράτη» είναι επιτυχής, αν όχι αισθητά, αλλά συμβολικά το Ισλαμικό Χαλιφάτο θα έχει τελειώσει.


Μπορείτε να εξηγήσετε με περισσότερες λεπτομέρειες πώς οι SDF διέσχισαν τον Ευφράτη; Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από το Ισλαμικό Χαλιφάτο στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έδειξαν μαχητές με αλεξίπτωτα. Ήταν οι δημοσιεύσεις γνήσιες ή πλαστές; 

Το βράδυ της 21 Μαρτίου, την ημέρα της έναρξης της εκστρατείας, οι μαχητές των SDF μπήκαν  σε μεταφορικά ελικόπτερα, που μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό, και διέσχισαν τη λίμνη ακριβώς δυτικά του φράγματος. Την ίδια στιγμή, και σε χαλαρή συνεργασία με τις SDF, ένας διεθνής συνασπισμός (IC) κατά του ΙΣΙΣ, εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση εναντίον των  θέσεών του στην περιοχή, με στόχο ειδικά τα μέρη όπου οι SDF είχαν προγραμματιστεί να προσγειωθούν.

Η επίθεση των SDF / IC υπερίσχησαν εντελώς του ΙΣΙΣ, και η αντίστασή τους ήταν εύκολο να καμφθεί χωρίς καμία απώλεια  ζωής. Με αυτό το αρχικό στάδιο της εκστρατείας συνειδητοποίησα, ότι οι  επίγειες δυνάμεις ήταν σε θέση να διασχίσουν το ποτάμι με βάρκα το αμέσως επόμενο πρωί.

Δεν υπήρχε ανάγκη για οποιεσδήποτε δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν αλεξίπτωτα, και τυχόν αναφορές σε  οτιδήποτε τέτοιο είναι ψευδείς.

Μπορείτε να μας πείτε πώς η εκστρατεία στην Tabqa εξελιχθεί από εκείνο το σημείο; 

Λοιπόν, αφού οι SDF  ήταν σε θέση να διασχίσουν τη λίμνη,  άρχισαν αμέσως απελευθερώνοντας τις πόλεις και τα χωριά γύρω από την Tabqa, ενώ ταυτόχρονα αρχίζουν να περικυκλώνουν την πόλη. Οι επιθέσεις των SDF είχαν αναγκάσει το ΙΣΙΣ να φύγει και αυτές οι περιοχές απελευθερώθηκαν χωρίς πολλή προσπάθεια. Στις ημέρες που ακολούθησαν, οι περιοχές που τέθηκαν υπό την προστασία των SDF άρχισαν να σταθεροποιούνται, οι SDF πήραν την απόφαση οτι θα μπορούσαν να προωθηθούν  προς τα βόρεια και δυτικά, και, τέλος, μόλις χθες, έχουν περικυκλωμένη εντελώς την πόλη.

Οι SDF είχαν να αντιμετωπίσουν κάποιες σκληρές συγκρούσεις με το ΙΣΙΣ, ειδικά όταν προσπάθησαν να καταλάβουν το φράγμα, αλλά τις ξεπεράσαμε και απελευθέρωσε τα περισσότερα μέρη του φράγματος και των γύρω περιοχών. Το άγημα των δυνάμεων των SDF, το οποίο διέσχισε το φράγμα του ταμιευτήρα, που προέρχονται από τα νοτιοδυτικά της πόλης, πήρε το αεροδρόμιο χωρίς μεγάλη δυσκολία. Το αεροδρόμιο είχε προηγουμένως χρησιμοποιηθεί ως στρατηγική βάση Πολεμικής Αεροπορίας για το συριακό στρατό προτού τεθεί υπό έλεγχο του ΙΣΙΣ. Η κατάληψη  αυτή του αεροδρόμιο ήταν απλώς άλλο ένα βήμα προς την καταστροφή της παραμονή τους στην περιοχή.

Παρά την ουσιαστική ήττα τους, το IΙΣ συνεχίσει να πραγματοποιεί  αντεπιθέσεις εναντίον των θέσεων των SDF, αλλά μέχρι στιγμής αυτές έχουν εκτραπεί.


Ποια είναι η σύνθεση των δυνάμεων που μάχονται στην εκστρατείας της Tabqa; Και ποια είναι η  εμπλοκή των YPG και YPJ; 

Οι SDF είναι μια δύναμη του συνασπισμού που αποτελείται από τις YPG και YPJ (Μονάδες Προστασίας Γυναικών), καθώς και διάφορες, κυρίως αραβικές στρατιωτικές δυνάμεις. Οι YPG / J εμπλέκονται στις SDF και σε αυτή την επιχείρηση από την έναρξή της.

Από την πλευρά μου, δέκα ημέρες στην εκστρατεία, η συμμετοχή των αγωνιστών από διάφορες δυνάμεις είναι αρκετά ισορροπημένη μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων της βόρειας Συρίας και αυτή τη σύνθεση δεν έχει αλλάξει πολύ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.

Συναντώ μαχητές τωνSDF από τις YPG / J και άλλες ομάδες του συνασπισμού σχεδόν καθημερινά σε όλες τις απελευθερωμένες περιοχές που ταξιδεύω, και όλοι έχουν εμπλακεί σε διάφορες επιχειρήσεις της εκστρατείας.

Ποια είναι η καθημερινή σας αλληλεπίδραση με τις SDF; 

Σε γενικές γραμμές, η αλληλεπίδραση μου με τις SDF είναι πολύ θετική. Οι δημοσιογράφοι ενσωματωμένοι στην πορεία των SDF παραμένουν σε πολύ κοντινή απόσταση από τις δυνάμεις-ξέρετε, είμαστε μαζί τους στην πρώτη γραμμή των μαχών, έχουμε μείνει μαζί τους στις στρατιωτικές βάσεις, και είμαστε τακτικά σε επαφή μαζί τους για την πρόοδο των εκστρατειών.

Θεωρώ επίσης ότι  ατομικά οι μαχητές των SDF  είναι γενικά πολύ ανοιχτή στην ομιλία τους προς τους δημοσιογράφους, και η συνολική προσέγγιση και συμπεριφορά τους είναι συμπαθής. Για μένα αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα από πολλές απόψεις της ιδεολογίας του μεγαλύτερου κινήματος, και την ισχυρή δέσμευσή τους για την απελευθέρωση του λαού τους και της γης τους. Αν και οι SDF είναι πρωτίστως μια στρατιωτική δύναμη, αυτό που τονίζετε ότι είναι μια ειλικρινής δέσμευση στις αξίες που είχαν εμπνεύσει τις πρώτες ημέρες της επαναστατικής αντίστασης στη Συρία.

Για τις YPG / J, που είναι πιο άμεσα συνδεδεμένες με τον κουρδικό αγώνα για την ελευθερία, η συμμετοχή σε στρατιωτικές μονάδες είναι απλώς ένα χαρακτηριστικό της λαϊκής πάλης που πραγματοποιούν, για πάνω από σαράντα χρόνια, προσπαθώντας να γαλουχήσουν οριζόντιες κοινωνικές δομές που εκτιμούν τη δημοκρατία, την ισότητα των φύλων και την συνεταιριστική οικονομία.

Και βρισκόμενος με τους μαχητές ημέρα με τη μέρα, θα αρχίσετε να βλέπετε και να συνειδοποιήτε  ότι οι αξίες και οι δεσμεύσεις δεν είναι απλά ελεγχόμενες και προβαλλόμενες μόνο σε  συνεντεύξεις Τύπου και, στη συνέχεια, κρύβονται στις στιγμές πολέμου. Έχουν ενσωματωθεί στην κουλτούρα των μονάδων, και δείχνουν πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αλλά και με τους πολίτες από τις περιοχές που απελευθερώνουν.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι SDF αποτελείται κυρίως από άτομα από τις ίδιες  ή από τις κοντινές περιοχές. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους στους κατοίκους του χωριού και να γνωρίζουν, άμεσα, τους αγώνες τους. Αυτό είναι εν μέρει γιατί οι SDF έχουν προσπαθήσει για την ελαχιστοποίηση των ζημιών που προκλήθηκαν σε δομές, ειδικά τα σπίτια στις περιοχές που απελευθερώνουν. Οι περιοχές γύρω από Tabqa είναι κυρίως αγροτικά χωριά , και οι κατασκευές κατοικιών φτιαγμένες με παραδοσιακές μεθόδους από πηλό χώμα και  ξύλο,  είναι πιο ευάλωτες. Αλλά ευτυχώς, πολύ λίγες δομές υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας.

Δεν μπορώ να πω το ίδιο, όμως, για το αεροδρόμιο της Tabqa που βρέθηκε κάτω από βαρύ βομβαρδισμό και σχεδόν εξ ολοκλήρου κατεδαφίστηκε. Μεγάλο μέρος του αεροδρομίου καταστράφηκε μετά από την κατάληψή του από το IΣΙΣ το 2014. Αργότερα όμως, ό, τι τμήματα είχαν απομένει  καταστράφηκαν, όταν οι συριακές καθεστωτικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίων του ΙΣΙΣ στην περιοχή το 2014. Καθώς οι μάχες  ουσιαστικά συνεχίζονται από τότε , τα κτίρια βομβαρδίστηκαν ολοκληρωτικά  και τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα, αεροπλάνα, και οι δρόμοι έχουν αφεθεί να σαπίσουν.

Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για το συγκεκριμένο ρόλο που διαδραματίζει η IC (Διεθνή συμμαχία) στην εκστρατεία της Tabqa; 

Σίγουρα, λοιπόν η εκστρατεία για την απελευθέρωση της Tabqa εκτελέστηκε σε στενή συνεργασία με το IC, που αποτελείται από δυνάμεις πολλών χωρών, αλλά με τις ΗΠΑ στο τιμόνι. Η συμβολή της IC έχει επικεντρωθεί κυρίως σε αεροπορικές επιδρομές και άλλα είδη υποστήριξης απο αέρα και με περιορισμένο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων που δόθηκαν πρόσφατα. Δεν υπάρχουν στρατιώτες του IC που πολεμούν στο έδαφος. Η αεροπορική εκστρατεία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις πληροφορίες που παρέχονται από τις επίγειες δυνάμεις των SDF, και κάθε φορά που οι SDF βρίσκονται κάτω από βαρύ βομβαρδισμό από το ΙΣΙΣ, το IC είναι εκεί για να παρέχει αεροπορική υποστήριξη, πυροβολικό και μεταφορικά μέσα προσωπικού. Οι SDF έχουν εργαστεί σε συνεργασία με το IC για περισσότερο από δύο χρόνια, και η εταιρική σχέση έχει παραμείνει στρατιωτικά πολύτιμη χωρίς σοβαρές εντάσεις μεταξύ των μελών του IC.

Πώς οι SDF βλέπουν την επιτυχία της επιχείρησης «οργή του Ευφράτη» όσον αφορά την στρατιωτική κατάσταση στο έδαφος; 

Οι SDF βλέπουν την επιχείρηση ως εξαιρετικά αποτελεσματική, δεδομένου ότι πρόσφατα ήταν σε θέση να περικυκλώσουν πλήρως την Tabqa και να απελευθερώνουν σχεδόν όλο το φράγμα και όλες τις περιοχές γύρω από αυτό. Αν και η επιχείρηση πήρε μήνες για να σχεδιαστεί, και έπρεπε να προχωρήσουν με σχεδόν με χειρουργικές δράσεις, όλες οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς και κάθε εκστρατεία έχει φτάσει τους στόχους της.

Μια προσεκτική προσέγγιση έχει αποδειχθεί επιτυχής, ειδικά υπό το φως του γεγονότος ότι έχει υπάρξει πολύ μικρή απώλεια ζωής μεταξύ των δυνάμεων των SDF και των αμάχων στις περιοχές. Επίσης, όπως ανέφερα νωρίτερα, η καταστροφή ιδιοκτησίας είναι εξαιρετικά περιορισμένη, και είναι σαφές ότι οι άνθρωποι από τις περιοχές υποστηρίζουν σε έναν αυξανόμενο αριθμό τια SDF και αυτή την επιχείρηση.

Στην πραγματικότητα, μετά την απελευθέρωση των περιοχών αυτών, πολλοί ντόπιοι έχουν αρχίσει να εντάσσονται στις τάξεις των SDF – και είναι χιλιάδες, από την αρχή της επίθεσης.

Η SDF στην πραγματικότητα επικεντρώνεται στην απελευθέρωση ολόκληρης της Tabqa κάτι που συμβαίνουν τη στιγμή που μιλάμε καθώς οι μαχητές έχουν περικυκλωμένο το σύνολο της πόλης. Πολλοί στις SDF είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι, αναγνωρίζοντας ότι καθώς πιέζουμε προς την κατεύθυνση της Raqqa, το IΣΙΣ θα συνεχίσει να αντιστέκεται σθεναρά και θα αναπτύξουν την καλύτερη τεχνολογία τους για να το κάνουν.

Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για τη σχέση μεταξύ του τοπικού πληθυσμού και τις SDF, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι δυνάμεις που εισέρχονται σε ορισμένα από τα κύρια εδάφη του Ισλαμικού Χαλιφάτου;; 

Ναι, με την απελευθέρωση των πόλεων, όπως οι Minbic, Gire Spi, Tel Abyad, Sarin όλες κατά κύριο λόγο Αραβικές στον πλυθησμό-πολλοί από αυτούς τους κατοίκους της περιοχής έχουν ενταχθεί στις τάξεις των SDF. Οι SDF έχουν αυξήσει τον αριθμό των νέων αγωνιστών κάπου άνω των 20.000. Αυτό δεν περιλαμβάνει Αραβικούς πληθυσμούς που ζουν μέσα και γύρω από τις απελευθερωμένες περιοχές της ίδιας της πόλης της Raqqa , οι οποίοι έχουν επίσης ενταχθεί κατα χιλιάδες κατά τους τελευταίους μήνες.

Μόλις οι πολίτες δεσμεύονται να προσχωρήσουν στις SDF οφείλουν να υποβληθούν σε μια περίοδο κατάρτισης μάχης και  στρατιωτικής εκπαίδευσης. Η περίοδος αυτή είναι επιβεβλημένη, όχι μόνο για την ασφάλεια των νέων εθελοντών, αλλά και όσον αφορά την συνέχιση της επιτυχίας των ίδιων των επιχειρήσεων, όπως πολλοίείναι με ελάχιστη ή καμία προηγούμενη εμπειρία μάχης ή δεξιότητες. Η εφαρμογή της περιόδου της εκπαίδευσης είναι επίσης αποτέλεσμα της μάθησης των SDF από τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν και προσπαθούν να  τα  διορθώσουν, καθώς είχαν δει νέους ενταγμένους , χωρίς επαρκή πρακτική στο πεδίο της μάχης να έχουν αποδειχθεί αδύναμοι σε συγκρούσεις με το IΣΙΣ.

Οι σημαντικός αριθμός νέων κατατάξεων, καθώς και τα φιλόξενη στάση των πρόσφατων απελευθερωμένων τοπικών πληθυσμών, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού υποστηρίζει τις SDF, και την πολιτική τους προοπτική και στόχους.

Νομίζω ότι είναι μια μαρτυρία για το πόσο πολύ οι άνθρωποι έχουν υπομείνει κάτω από το IΣΙΣ-τόσο πόσο υπέφεραν, αλλά πόσο ανθεκτικοί είναι επίσης. Η δύναμη της ελπίδας των ανθρώπων παρά τα όσα έχουν υποστεί παραμένει, ίσως, αυτή είναι η πιο γενναία πτυχή αυτής της επανάστασης. Και αυτό είναι το καύσιμο που επιτρέπει η πολιτική φαντασία για να κάψει έντονα στις καρδιές και το μυαλό των πολιτών και στρατιωτών όσο ότου-να φτάσουν  αυτό το συλλογικό όραμα μιας νέας, δίκαιης και ειρηνικής κοινωνίας που πλησιάζει με κάθε μέρα που περνά.
.

Μπορείτε να μας περιγράψετε την τρέχουσα κατάσταση για τους πολίτες που ζουν στις πρόσφατα απελευθερωμένες περιοχές; 

Ναι, καλά το ΙΣΙΣ συχνά προσπαθεί να εμποδίσει τον ντόπιο πληθυσμό να φύγει από τα σπίτια του, καθώς ο πόλεμος πλησιάζει επειδή γνωρίζουν ότι πολλοί θα συνταχθούν με τις SDF, και ενδεχομένως ακόμη και θα συμμετάσχουν στις τάξεις τους.

Για τα τελευταία χρόνια, το IΣΙΣ τρέφει τους κατοίκους της περιοχής με μια σταθερή διατροφή της προπαγάνδας κατά των SDF. Αλλά οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να δουν μέσα από τα «εναλλακτικά γεγονότα» που σερβίρονται από το ΙΣΙΣ, και συχνά προσεγγίζουν τους μαχητές των SDF  με χαρά και ανακούφιση που εμφανίζεται γνήσια. Πολλοί κλαίνε – ξέρουν ότι η απελευθέρωση του χωριού ή της πόλης τους, σημαίνει ένα τέλος στη φασιστική κυριαρχία του Ισλαμικού Χαλιφάτου πάνω στη ζωή τους. Σε περιοχές με μεγαλύτερους πληθυσμούς, οι άνθρωποι φεύγουν από το ΙΣΙΣ και κατευθύνονται προς τις SDF κατα κύματα, και αυτό είναι αρκετά θεαματικό. Η κυριολεκτική απόσταση με τα πόδια προς την ελευθερία των ανθρώπων αυτών είναι η εμβληματική πορεία προς την ελευθερία για τη χώρα. Και μεταφέρουν αυτό το συναίσθημα που δεν είναι απλά στο μυαλό και την καρδιά τους, αλλά σε όλο τους το πρόσωπο-ακόμα και  στα μάτια τους και το χαμόγελο.

Το να συναντάς ανθρώπους των οποίων η εμπειρία συγκεκριμενοποιεί τα ιδανικά που εγώ ο ίδιος έχω, και ξέροντας το συνολικότερο κίνημα εδώ-καλά, αυτό είναι μερικές από τις πιο συγκινητικές εμπειρίες της ζωής μου.

Ποια είναι τα σχέδιά σας πάνω από τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες; 

Σκοπεύω να παραμείνει ενσωματωμένος με τις SDF και να συνεχίσω να τεκμηριώνω αυτή τη επιχείρηση. Αισθάνομαι ότι είναι καθήκον μου να βρίσκομαι εδώ και να τεκμηριώσω αυτή την στιγμή στην ιστορία, και να συνεχίσω να το μεταδίδω στους ανθρώπους μου και στον κόσμο. Ελπίζω να ενημερώσω σύντομα  από μια απελευθερωμένη πόλη-από την Tabqa στη στην συνέχεια την Raqqa! Θα παραμείνω εδώ μέχρι να παρακολουθήσω την στιγμή της απελευθέρωσης της Raqqa, και ελπίζω  το τελευταίο κεφάλαιο μιας τρομερού  προβλήματος στην ανθρώπινη ιστορία. Θα απαντήσουμε στην βαρβαρότητα και τον τρόμο του με τη δύναμη της αλληλεγγύης και της αγάπης μας.

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/04/11/%cf%84%ce%bf-%cf%86%cf%81%ce%ac%ce%b3%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-tabqa-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%af-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%b7/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.