για το φράγμα Ιλισού, στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν και τη σύλληψη δημοσιογράφου

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Χθες τοπικές πηγές ανέφεραν ότι ο τάφος του Zeynel Bey στο Χασάνκεϊφ (περιοχή βόρειου Κουρδιστάν), που έχει εγκλωβιστεί σε συγκεκριμένο υπόβαθρο, έχει πλέον αρθεί από την αρχική του βάση.

Σύμφωνα με τοπικές δημοσιογραφικές πηγές, ο τάφος θα μετακινηθεί αύριο (Παρασκευή 12 Μάη 2017) χωρίς προηγούμενη κοινοποίηση στον Τύπο.

Αυτή τη στιγμή που γράφεται η ανακοίνωση, η DSI (Η Γενική Διεύθυνση Κρατικών Υδραυλικών Έργων), η οποία είναι υπεύθυνη για το έργο του φράγματος του Ιλίσου, δεν έχει ανακοινώσει τη μετακίνηση στην ιστοσελίδα της.

Ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μεταφέρει την πολιτισμική κληρονομία του Χασάνκεϊφ στο μέλλον και μετατρέπει την πόλη σε ένα σημαντικό τουριστικό κέντρο για την περιοχή, έχουν  περιβάλλει το έργο τους με μυστικότητα. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του σχεδιασμού και της προετοιμασίας για το Φράγμα του Ιλίσου ,η κυβέρνηση έχει αρνηθεί στους τοπικούς πληθυσμούς να έχουν λόγο για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της πόλης τους. Τώρα η κυβέρνηση υψώνει νέα εμπόδια στη  δημοσιογραφική τεκμηρίωση των αλλαγών που συντελούνται στο Χασάνκεϊφ.

Τη Δευτέρα (8 Μαΐου), ο φωτογράφος του National Geographic, Mathias Depardon, ανταποκριτής του περιοδικού στην Κωνσταντινούπολη, συνελήφθη ενώ τραβούσε φωτογραφίες με τη νέα διαμόρφωση της περιοχής του Χασάνκεϊφ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές  αναφορές, η αστυνομία αφού έψαξε τους λογαριασμούς του στα social media, ανακάλυψε φωτογραφίες τις οποίες είχε δημοσιοποιήσει πριν από 3 χρόνια, και συνελήφθη με την υπόνοια για προπαγάνδα τρομοκρατικής οργάνωσης. Ο Depardon αντιμετωπίζει τώρα την απέλαση, ενώ εκκρεμεί η εξέταση του θέματος από το ελεγκτικό συνέδριο στο Γκαζιαντέπ. Ο Depardon έχει επισκεφτεί το Χασάνκεϊφ τακτικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και έχει εργαστεί πρόσφατα σε ένα μεγαλύτερο πρότζεκτ  του National Geographic.

Το περιστατικό αυτό στέλνει ένα μήνυμα σε οποιονδήποτε δημοσιογράφο ή πολίτη που επιδιώκει να τεκμηριώσει το ιστορικό των αλλαγών στο Χασάνκεϊφ, το οποίο πρόκειται να πλημμυρίσει από τα νερά του φράγματος του Ιλίσου μέσα σε 2 χρόνια. Το προσωπικό ασφαλείας στο Χασάνκεϊφ έχει κατά περιόδους παρεμποδίσει φωτογράφους που έχουν επισκεφθεί το νέο διαμορφωμένο χώρο του Χασάνκεϊφ και, προσφάτως, η  πρόσβαση στον τάφο του Zeynel Bey  έχει περιοριστεί.

Η DSI διαφημίζει την μετεγκατάσταση του τάφου, αφού για πρώτη φορά στην Τουρκία ένα ολόκληρο κτίριο θα μετακινηθεί σε νέα τοποθεσία, και προβλέπουν ότι αυτό θα προσελκύσει παγκόσμια προσοχή. Λαμβάνοντας υπόψη τον ισχυρισμό ότι το Χασάνκεϊφ θα μετατραπεί σε σημαντικό τουριστικό κέντρο της περιοχής, η παρεμβολή στο έργο των επαγγελματιών δημοσιογράφων για να τεκμηριώσουν αυτό τον ισχυρισμό και η αδυναμία να γνωστοποιήσει την ημερομηνία για την πραγματική μετατόπιση του τάφου, δείχνουν ότι οι τουρκικές αρχές γνωρίζουν ότι τα σχέδια αυτά δεν μπορούν να επιβιώσουν υπό προσεκτική εξέταση.

Πράγματι, η περιορισμένη δημοσιογραφική κάλυψη  τα τέσσερα (4) τελευταία χρόνια δείχνει ότι το έργο βρίθει προβλημάτων.  Οι εμπειρογνώμονες έχουν δώσει διαφορετικές τοποθεσίες για τον τάφο – 1 χλμ, 1,5 χλμ και τώρα, 2 χλμ. από την αρχική  τοποθεσία – όλες χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη  των κατοίκων της πόλης. Για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, οι αρχές δήλωναν ότι ο τάφος θα μετακινούνταν πάνω σε ράγες, αλλά τους τελευταίους μήνες, το πρόγραμμα άλλαξε απότομα και αποκαλύφθηκε ότι  ο τάφος θα μετακινηθεί με ρυμουλκούμενο όχημα 150 τροχών σε ένα ειδικά κατασκευασμένο δρόμο.

Τέλος, οι αρχές απέτυχαν να αποκρύψουν από τη δημοσιότητα τα προβλήματα που αντιμετώπισαν  κατά τη διάρκεια  ελέγχου του νέου συστήματος που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες.

Το κοινό δικαιούται να γνωρίζει ότι απαιτούμε από την DSI να αποκαλύψει γιατί η μέθοδος για τη μετεγκατάσταση άλλαξε την τελευταία στιγμή. Επίσης ζητούμε πλήρη αποκάλυψη των λεπτομερειών του αναθεωρημένου σχεδίου και αποδείξεις ότι το αναθεωρημένο σχέδιο έχει εγκριθεί μέσα από σωστές διαδικασίες.

Γεγονός είναι ότι το έργο βρίθει προβλημάτων – όχι μόνο στο πλαίσιο του επίμαχου φράγματος του Ιλίσου, το οποία απειλεί ολόκληρο το φυσικό οικοσύστημα της λεκάνης του Άνω Ευφράτη με καταστροφή, αλλά και το έργο της μετεγκατάστασης του τάφου του Zeynel Bey. Το πρόχειρο και ασταθές αυτό σχέδιο απειλεί να καταστρέψει την πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Η μετεγκατάσταση του τάφου σε νέα τοποθεσία είναι μια ασυγχώρητη και απρόκλητη πράξη καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αυτό το έργο και ολόκληρο το έργο για το φράγμα του Ιλίσου πρέπει να σταματήσει αμέσως. Χρειαζόμαστε μια νέα προσέγγιση για την οικοδόμηση ευρείας συναίνεσης γύρω από την κοινωνικό-πολιτιστική ανάπτυξη του  Χασάνκεϊφ και της κοιλάδας του Τίγρη.

Απαιτούμε, επίσης την άμεση απελευθέρωση του Mathias Depardon και ελεύθερη πρόσβαση σε κάθε δημοσιογράφο και σε κάθε πολίτη να μετακινείται μέσα και γύρω από το Χασάνκεϊφ!

John Crofoot, Hasankeyf Matters

Ercan Ayboga, Initiative to Keep Hasankeyf Alive 

πηγή: http://www.hasankeyfgirisimi.net/?p=449

περισσότερες πληροφορίες: www.hasankeyfmatters.comwww.hasankeyfgirisimi.net

Εμείς από τη μεριά μας ως Πρωτοβουλία  (για τη Διεθνιστική Αλληλεγγύη στη Μεσόγειο) να προσθέσουμε ότι μετά την επιτυχημένη καμπάνια ενάντια στην εμπλοκή της ελληνικής εταιρίας «Κορρές Μηχανική», το έργο ανατέθηκε εξ’ ολοκλήρου στην Ολλανδική Bresser Eurasia BV, η οποία πριν 2 βδομάδες έκανε την 1η αποτυχημένη προσπάθεια για τη μετακίνηση του μνημείου του Zeynel Bey στο Χασάνκεϊφ.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/05/12/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%cf%86%cf%81%ce%ac%ce%b3%ce%bc%ce%b1-%ce%b9%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%8d/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.