Καταλήψεις στην Χώρα των Βάσκων

από την ελευθεριακή κοινότητα

Στις 18 Μαΐου, οι εργαζόμενοι της εταιρείας ηλεκτρισμού Iberdrola πήγαν να κόψουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην καταλυμένη γειτονιά Errekaleor στο Gasteiz στην , χώρα των Βάσκων. Οι εργαζόμενοι συνοδεύονταν από δεκάδες αστυνομικούς των ΜΑΤ. Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η αρχή μιας εκστρατείας για την εκδίωξη των καταλήψεων στο Errekaleor. Μετά από αυτήν την ενέργεια ένα κύμα αλληλεγγύης ξεκίνησε. Την τρίτη του Ιουνίου πραγματοποιήθηκε μια διαδήλωση στο Gasteiz. Βίντεο από 18 Μαΐου του 2017:

Στις 1 Ιούνη το Δημοτικό Συμβούλιο της Vitoria επιβεβαίωσε ότι θα υλοποιήσει την επιταγή της ολομέλειας  της Γενικής Γραμματείας για την αποκατάσταση του δημόσιου φωτισμού στην κατειλημμένη γειτονιά  της Errekaleor, προσθέτοντας ότι θα «λάβει υπόψη της» τους λόγους «ασφάλειας» που επέβαλαν την διακοπή της παροχής. Το δημοτικό συμβούλιο είχε κατ αρχήν διατάξει την διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος  και οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν για άλλη μια φορά ότι αποσκοπούν στην εκκένωση των καταλήψεων στην Errekaleor.

Μονάδες καταστολής διαδηλώσεων επιστρατεύτηκαν για την προστασία των εργαζομένων από την εταιρεία ηλεκτρισμού Iberdrola, οι οποίοι πήγαν να κόψουν την παροχή  ηλεκτρικής ενέργειας στην καταλυμένη γειτονιά Errekaleor στο Gasteiz στις 18 Μαΐου.

Το πρώτο κτίριο καταλήφθηκε στην γειτονιά  Errekaleor στις 3 του Σεπτέμβρη του 2013. Στα χρόνια που ακολούθησαν όλα τα κτίρια καταλήφθηκαν στο Errekaleor μια γειτονιά λίγο έξω από την πόλη της Gasteiz. Τώρα 150 άνθρωποι ζουν στις καταλήψεις.

Μαζί με την  La Esperanza στις μεγάλες Καναρίους , η Errekaleor είναι μία από τις μεγαλύτερες κατειλημμένες περιοχές στην Ισπανία και η μεγαλύτερη στην χώρα των Βάσκων.  Τα σπίτια της γειτονιάς χτίστηκαν το 1950 για να στεγάσουν εσωτερικούς μετανάστες από τον Ισπανικό νότο που αναζητούσαν δουλειά στα εργοστάσια του βορά. Στις αρχές του 1980 η γειτονιά σταδιακά εγκαταλείφτηκε λόγο της κακής ποιότητας των σπιτιών , της απόστασης της γειτονίας από το κέντρο της πόλης και της πτώσης της βιομηχανικής απασχόλησης.

Μετά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων το 2008, η κυβέρνηση της πόλης του Gasteiz δεν είχε χρήματα για να κάνει τίποτα με τα κτίρια στο γειτονιά Errekaleor. Μετά την κατάληψη των κτιρίων η  Errekaleor εξελίσσετε σε μία αυτοδιαχειριζόμενη, αυτόνομη γειτονιά, δεδηλωμένα αντι-καπιταλιστική, και από εκείνη τη στιγμή είναι γνωστή ως Errekaleor Bizirik! (Errekaleor Alive!)   Όλα ξεκίνησαν ως ένα κέντρο για φοιτητές της Αυτόνομης Περιφέρειας της Χώρας των Βάσκων (Euskadi) που δημιούργησε δεσμούς μεταξύ του φοιτητικού κινήματος της Gasteiz και της ευρύτερης κοινωνίας. Πολλές οικογένειες,  θύματα των εξώσεων λόγω της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων, στεγάστηκαν και κάποιο από τους πρώην κάτοικους επέστρεψαν εκεί.

Τον Φεβρουάριο του 2014 η πρώτη προσπάθεια από τις αρχές της πόλης να εκκενώσουν την κατάληψη της γειτονιάς απέτυχε λόγω της αντίστασης πολλών ομάδων στην πόλη. Η προσπάθεια των αρχών της πόλης το μόνο που κατάφερε ήταν να κάνουν τις καταλήψεις ισχυρότερες. Η προσπάθεια  στην Errekaleor άρχισε να προσελκύει ανθρώπους από όλη τη χώρα των Βάσκων. Οι καταληψίες δημιούργησε ένα σχολείο, ένα αρτοποιείο, ένα σινεμά οργάνωσαν καλλιέργειες και άλλα έργα.

Στις 3 του Ιουνίου κάτοικοι και αλληλέγγυοι βγήκαν στους δρόμους για να καταστήσουν σαφές ότι θα υπερασπιστούν την Errekaleor ενάντια σε κάθε απόπειρα έξωσης.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/06/04/%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b2%ce%ac%cf%83%ce%ba%cf%89%ce%bd/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.