“Με τις YPJ και YJŞ, κάνουμε ένα όνειρο να γίνει πραγματικότητα στη Raqqa”

“Έχουμε έναν στρατό  μαχητών, που προστατεύουν την ίδια τη ζωή και θυσιάζουν τη δική τους για την ασφάλεια των πολιτών εναντίον μιας ομάδας που επιθυμεί να τραβήξει τα πάντα στο θάνατο και την καταστροφή. https://anfenglish.com/women/with-ypj-and-yjS-we-make-a-dream-come-true-in-raqqa-21378


Η μάχη της Raqqa διαρκεί δύο μήνες τώρα. Ένας από τους διοικητές της «Μεγάλης Μάχης» η Klara Raqqa έχει αξιολογήσει την τελευταία κατάσταση των πραγμάτων και είπε ότι θα ανακοινώσουν τελικά τα καλά νέα της απελευθέρωσης της Raqqa σε όλους τους λαούς μέσα στους επόμενους ένα έως δύο μήνες που έρχονται.

Η επιχείρηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) για τον καθαρισμό της Raqqa από τις συμμορίες του ISIS στη λεγόμενη «Μεγάλη Μάχη» έχει ολοκληρώσει τους  δύο πρώτους μήνες της. Οι μαχητές προχωρούν συνεχώς στο ανατολικό, δυτικό, νότιο και βόρειο μέτωπο και μπορεί κανείς να πει ότι οι μαχητές των SDF απελευθερώνουν την πόλη από τις συμμορίες του ISIS βήμα προς βήμα και μέτρο ανά μέτρο. Εννέα γειτονιές, αρκετές στρατηγικές περιοχές που είχαν καταληφθεί από τις συμμορίες του ISIS πριν και χιλιάδες πολίτες έχουν γίνει ασφαλής μέχρι στιγμής.

Στις γειτονιές της Rawda, η παλιά πόλη της Raqqa, στην Hisam Abdulmalîk,  Nazlat Shahadê και  al-Barid, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις έχουν φτάσει σε κρίσιμες φάσεις. Η απόκτηση του ελέγχου πάνω σε αυτές τις γειτονιές θα καταστρέψει τελικά την δύναμη επίθεσης του ISIS.

Μία από τους διοικητές των SDF, η Klara Raqqa εξήγησε την πραγματική κατάσταση της «Μεγάλης Μάχης» στο ANF, συζητώντας για τον πόλεμο πόλης που διεξάγετε, την τακτική που χρησιμοποιεί το ISIS, την κατάσταση των αμάχων, τη συμμετοχή των YJŞ και τους Μάρτυρες του αγώνα:

«Η επιχείρηση απελευθέρωσης της Raqqa, την οποία ονομάσαμε «Μεγάλη Μάχη », εισήλθε στον τρίτο μήνα της. Η επιχείρησή  μας συνεχίζεται σύμφωνα με τα σχέδιά μας και τους στόχους μας με βαθιά επιτυχία. Εξελίσεται ένας πόλεμος πόλης. Πρέπει να προσαρμοστούν νέες τακτικές και στρατηγικές, μιλάμε πάνω από όλα για την Raqqa, τη λεγόμενη «πρωτεύουσα» του ISIS, που οργανώνονται και προετοιμάζονται σε όλη αυτή την πόλη από όλες τις πλευρές εδώ και χρόνια.

Αν ρωτούσατε οποιονδήποτε στο παρελθόν ότι η Raqqa θα απελευθερωνόταν  από το ISIS, θα σας είχαν πει ότι «αυτό δεν είναι τίποτα παρά ένα όνειρο». Οι SDF, οι YPG και οι YPJ, πληρώνοντας υψηλό τίμημα, έχουν κάνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή το 50% της πόλης έχει απελευθερωθεί. Ο πρώτος στόχος ήταν να περικυκλωθεί η πόλη από όλες τις πλευρές. Έτσι, στο πρώτο βήμα, η Raqqa έχει αντισταθμιστεί. Με αυτόν τον τρόπο η όλη διαδικασία προχώρησε νικηφόρα σε κάθε βήμα. Πήραμε τον έλεγχο πολλών γειτονιών. Τώρα, αρκετοί τομείς που οι συμμορίες του ISIS είχαν τα κέντρα τους βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεών μας.

Ο αστικός πόλεμος είναι παρελθόν σε σύγκριση με κάθε άλλο πόλεμο. Πρέπει να λάβετε μέτρα με τη μέγιστη δυνατή προφύλαξη και να σχεδιάσετε κάθε βήμα. Για παράδειγμα, η κατάληψη ενός ψηλού κτιρίου μπορεί να σας κάνει να κερδίσετε το πάνω χέρι.

Εμείς, οι SDF, παρέχουμε στο κοινό καθημερινά νέα και ανατροφοδοτήσεις. Το κοινό γνωρίζει πολύ καλά ότι οι συμμορίες του ISIS φύτευουν νάρκες όποτε μπορούν, σκάβουν ατελείωτες σήραγγες και προσπαθούν να μας παγιδέψουν. . Προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια ακόμη και ενός δακτύλου των αγωνιστών μας, προσπαθούμε συνεχώς να οργανώσουμε τους εαυτούς μας και να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή και ασφάλεια. Γνωρίζουμε ότι πολλά άτομα που ζουν έξω ρωτούν «γιατί προχωρούν τόσο αργά». Γνωρίζουμε επίσης ότι μερικοί ασκούν ενεργά ακόμα και  αντι-προπαγάνδα. Γνωρίζουμε σίγουρα ότι υπάρχουν πολλοί κύκλοι που θέλουν να αποτύχουμε.

Οι προσπάθειες να μας αποδυναμώσουν έχουν αποτύχει.

Πριν από την έναρξη της επιχείρησης της Raqqa, ορισμένοι σύντροφοί μας μαρτύρησαν στις αεροπορικές επιδρομές του τουρκικού κράτους στο όρος Karachok (Qereçox). Ο τουρκικός στρατός προσπάθησε να εισβάλει στο έδαφός μας από το Tal Abyad. Αλλά αφού δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους τους στους στην Manbij και al-Bab, στράφηκαν στο Efrîn. Με τις επιθέσεις τους στο Efrîn, στόχος τους ήταν να αποτρέψουν την επιτυχία της επιχείρησης της Raqqa. Αλλά αυτό που δεν περίμεναν ήταν ότι οι επιθέσεις δεν θα μπορούσαν ποτέ να μας εξασθενήσουν, αντίθετα, γινόμαστε ακόμα πιο δυνατοί. Τα συναισθήματά μας να πάρουμε εκδίκηση μόνο αυξάνονται.

Παρά τις εκστρατείες επιθέσεων και κακομεταχείρισης, ο λαός μας στέκεται δίπλα με τους μαχητές του, που εμπλέκονται καθημερινά σε μάχες, θυσιάζουν τη ζωή τους και υπομένουν χωρίς διαμαρτυρίες την πείνα και τη δίψα στην έρημο. Επίσης, ο αραβικός λαός στάθηκε δίπλα σε  μας, νέοι αγόρια και κορίτσια εντάχθηκαν στις τάξεις μας. Η επιχείρησή μας έχει γίνει τεράστια. Με άλλα λόγια, όλα τα σχέδια και οι προσπάθειες των εχθρών μας έχουν απογοητευτεί.

Είμαστε υπεύθυνοι για τους άμαχους πολίτες.

Οι συμμορίες του ISIS χρησιμοποιούν τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες στις περιοχές που παραμένουν υπό τον έλεγχό τους. Δεν κάνουν διάκριση μεταξύ γυναικών ή παιδιών. Θέλω να δώσω ένα παράδειγμα ηρωισμού που συνέβη πριν από λίγες ημέρες. Δύο από τους συντρόφους μας που ήταν μέλη της ομάδας διάσωσης έπεσαν μάρτυρες, καθώς έσωζαν τη ζωή μιας ομάδας αμάχων από ένα φορτωμένο με βόμβα αυτοκίνητο το οποίο οι συμμορίες του ISIS ήθελαν να εκράγουν εν μέσω του τοπικού λαού.

Το γεγονός και μόνο ότι οι συμμορίες του ISIS χρησιμοποιούν τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες, αποδεικνύει ότι ζουν τις τελευταίες μέρες τους. Μιλάμε για μια τέτοια νοοτροπία που θέλει να προκαλέσει πολιτικές απώλειες ακόμη και στην τελευταία αναπνοή τους. Μερικές φορές τα μέλη της ISIS φορούν ζώνες αυτοκτονίας για να ξεκινήσουν επιθέσεις αντί για τα συνηθισμένα φορτηγά με φορτίο 2 έως 3 βόμβες που χρησιμοποιούν. Οι περισσότερες από αυτές τις επιθέσεις καταστρέφονται από τους μαχητές μας. Έχουμε έναν στρατό αποτελούμενο από μαχητές, που προστατεύουν την ίδια τη ζωή και θυσιάζουν τη δική τους για την ασφάλεια των πολιτών εναντίον μιας ομάδας που επιθυμεί να τραβήξει τα πάντα στο θάνατο και την καταστροφή. Φυσικά θα επικρατήσουμε.

Η επιχείρηση περιορίζεται , αλλά οι άμαχοι πρέπει να προστατευτούν με οποιοδήποτε κόστος.

Ο λόγος για τον οποίο η επιχείρησή μας προχωράει λίγο αργά είναι επειδή οι συμμορίες του ISIS στοχεύουν σκόπιμα στις επιθέσεις τους τον άμαχο πληθυσμό. Φυσικά έχουμε ανοίξει ένα διάδρομο για τους πολίτες. Μία από τις ομάδες μας απομακρύνει όλες τις νάρκες και τις παγίδες από τους δρόμους. Αλλά ο κίνδυνος παραμονεύει στη μεταμφίεση αμέτρητων μελών της συμμορίας του ISIS ως πολίτες και ακόμη και ως γυναίκες. Για το λόγο αυτό οι ομάδες μας προχωρούν πολύ προσεκτικά.

Είναι φυσικά έντονο από ψυχολογική άποψη. Από τη μια πλευρά οι σύντροφοί μας πέφτουν μάρτυρες, και από την άλλη πλευρά βλέπετε πτώματα παιδιών. Ωστόσο, οι δυνάμεις μας κάνουν ό, τι είναι στην δύναμή τους,. Η κατάσταση είναι απτή: Η επιχείρηση θα καθυστερήσει, αλλά θα σώσουμε τις ζωές αυτών των παιδιών που δεν έχουν ακόμη μεγαλώσει για να παίξουν τα πρώτα τους παιχνίδια. Δεν γνωρίζουν καν τα ονόματα των γονέων τους, είναι μωρά. Οφείλουμε αυτά τα παιδιά και τα μωρά να έχουν μια καλύτερη ζωή. Παιδιά, γυναίκες, μωρά, δεν έχει σημασία. Η ασφάλεια της ζωής των ανθρώπων μας είναι πιο σημαντική από την ταχεία επιτυχία της επιχείρησης.

Η άφιξη των YJŞ

Η επιχείρηση έχει φτάσει στο σημερινό της στάδιο με πολλές συμμετέχουσες δυνάμεις. Η πρώτη ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις SDF έλεγε ότι αυτό είναι πολύ σαφές ούτως ή άλλως. Αλλά αυτές τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιήθηκε μια άλλη συμμετοχή, η οποία είναι πολύ σημαντική και ιερή για εμάς. Είναι η άφιξη των γυναικών μαχητών μας, των μονάδων γυναικών της Shengal, YJŞ. Επειδή στη Raqqa αμέτρητες γυναίκες και παιδιά ήταν και εξακολουθούν να υποβάλλονται σε βία, καταπίεση, τρομοκρατία, αδικήματα, κακοποίησης, βιασμούς και βασανιστήρια και σφαγιάστηκαν σε ένα χωρίς τέλος αριθμό. Πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Raqqa.

Οι μαχητές των YJŞ που έχουν έρθει στη Raqqa αγωνίζονται στις πρώτες γραμμές με μια τεράστια βούληση. Αυτή είναι η πραγματική εκδίκηση προς το ISIS, αυτή τη δέσμη των κακοποιών που βλέπουν τις γυναίκες και τα παιδιά ως λάφυρα  πολέμου με τη μεσαιωνική νοοτροπία τους. Το έπραξαν και στο Kobanê, πριν από τη Shengal.

Αλλά στο πρόσωπο των YPJ και των YJŞ οι γυναίκες έχουν κόψει τις αλυσίδες της υποδούλωσης. Και γι ‘αυτό το λόγο το αποκαλούμε ένα σημαντικό και ιερό βήμα. Δεν περιμένουν να έρθουν οι αδερφοί τους, οι πατέρες ή οποιοσδήποτε άλλος άνδρας και να σώσουν τις γυναίκες, οι ίδιες έχουν αναλάβει το προβάδισμα.

Εμείς, οι YPJ, είπαμε στην αρχή της επιχείρησης: «Οι δρόμοι και τα φρούρια της Raqqa, όπου οι γυναίκες ήταν αλυσοδεμένες και πωλούνται ως δούλες, θα καταστραφούν από τα χέρια των γυναικών, η νοοτροπία του ISIS θα σβήσει. Θα δημιουργήσει εκ νέου ζωή στη Raqqa. ” Με τη συμμετοχή των YPJ και YJŞ εκπληρώνουμε την υπόσχεσή μας τώρα.

Με την θυσία των μαρτύρων μας.

Η επιχείρηση της Raqqa φτάνει σε αυτή τη φάση με τις θυσίες των μαρτύρων. Παλιοί διοικητές έχουν πέσει μάρτυρες. Η σύντροφος Şevîn ήταν μία από τους διοικητές μας. Η συμμετοχή της, η αντίσταση της, ο αλτρουισμός της στην καθημερινή ζωή και το πνεύμα της συντροφικότητας μας έχουν αφεθεί ως κληρονομιά για το πώς να οδηγήσουμε  τη ζωή μας.

Η σύντροφος μας Sozdar … Ήταν μία πολύ αγαπητή σύντροφος και είχε ενταχθεί στο κίνημα εδώ και πολύ καιρό. Η επιθυμία της για την  μάχη με το ISIS την οδήγησε από το ένα μέρος στο άλλο. Ανεξάρτητα από το πόσο της ζητήσαμε να παραμείνει στα μετόπισθεν, είπε: «Όχι, πρέπει να είμαι με τους συντρόφους μου» και παρέμεινε στο μέτωπο με κάθε κόστος. Με αυτές τις πολύτιμες γυναίκες και τις μάρτυρες συντρόφους μας, αυτή η επιχείρηση έχει φτάσει στην τρέχουσα επιτυχία της. Αυτό δεν μπορεί ποτέ να ξεχαστεί.

Στους επόμενους 1-2 μήνες πρέπει να περιμένουμε τα καλά νέα.

Στο τέλος θα επιτύχουμε τους στόχους μας σύμφωνα με το σχέδιο. Τίποτα δεν μπορεί να μας εμποδίσει να το τελειώσουμε για το καλό, όχι τα προπαγάνδα περιφρόνησης, ούτε οποιοδήποτε άλλο είδος επιθέσεων. Με την ενέργεια που λαμβάνουμε από το γέλιο των παιδιών και του λαού μας θα ανακοινώσουμε τα καλά νέα της απελευθέρωσης της Raqqa μέσα στον επόμενο ένα έως δύο μήνες.

* Αυτό το άρθρο του Erem Kansoy δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα Yeni Özgür Politika και μεταφράστηκε από την αγγλική υπηρεσία του ANF.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/08/07/%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b9%cf%82-ypj-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-yjs-%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%8c%ce%bd%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%bf-%ce%bd%ce%b1-%ce%b3%ce%af%ce%bd%ce%b5/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.