αναζητώντας ταυτότητα στην Αλβανία (Μωάμεθ ή Καστριότι;)

Μια συγκυρία αντιισλαμιστικών τοποθετήσεων από διανοούμενους της Αλβανίας φανερώνει και ένα σχετικό διχασμό όσον αφορά το τι επιζητά ως ταυτότητα ο αλβανισμός:

Ο Μπαρντίλ Μαχμούτι

«Ο αποκαλούμενος διανοούμενος Μπαρντίλ Μαχμούτι (Bardhyl Mahmuti) από την Ελβετία προσβάλλει σοβαρά τους Αλβανούς Μουσουλμάνους, αποκαλώντας τους Νόθους (μπάσταρδα, στο κείμενο Kopilë) των Οθωμανών Τούρκων.

Σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα, ο αλβανικής καταγωγής Μπαρντίλ Μαχμούτι έγραψε κείμενο σε κοινωνικό δίκτυο για την προσβολή και τη γελοιοποίηση του ήρωα των Αλβανών, Γκιέργκι Καστριότι, που λέει τα εξής:

«Όταν βλέπω τα νόθα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια να προσβάλλουν τον Γκιέργκι Καστριότι, την πιο λαμπρή φιγούρα του αλβανικού έθνους, βγαίνω από τα ρούχα μου και τα βάζω δημοσίως με τη μητέρα και τον πατέρα μου. Αυτά τα βρώμικα απορρίμματα που δεν γνωρίζουν ποιον έχουν πατέρα πρέπει να εξαλειφθούν από τον εθνικό μας χώρο πριν λάβουμε σε αυτόν διάσταση ασφυξίας».

(shigjeta.net)

και ο Kolec Traboini

Γιατί οι Αλβανοί χωρίς τον (χριστιανό) Γκιέργκι Καστριότι  δεν θα ήταν εκεί ούτε θα υπήρχαν.

Αυτή η αποκάλυψη του νέο-οθωμανισμού- ισλαμικού φανατισμού δεν έχει σταματήσει. Όχι μόνο με το μαζικό ξέσπασμα των μουσουλμάνων στην πλατεία Σκεντέρμπεη στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, που δημιουργεί την εντύπωση ότι βρισκόμαστε στην Τουρκία ή στις αραβικές χώρες, αλλά αυτοί οι «ανεκτικοί» μουσουλμάνοι φαίνονται να καλύπτουν διακριτικά (τη θρησκεία) του Γκιέργκι Καστριότι κάτω από μια μαύρη μπούρκα, όπως κάνουν με τις γυναίκες τους κάτω από βάρος του μεσαιωνικού θρησκευτικού φανατισμού.

Δείχνουν ότι δεν αισθάνονται ως δικό τους τον Γκιέργκι Καστριότι.

Αν παρατηρήσουμε τα γεγονότα στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία (των Σκοπίων), οι Αλβανοί τιμούν τον δολοφόνο των Αλβανών, τον σουλτάνο Μουράτ, και προσεύχονται για αυτόν, του έχουν κάνει μάλιστα και περίλαμπρο τάφο του Οθωμανού σουλτάνου και τον έχουν σαν τις κόρες των ματιών τους.

Εδώ δεν βλέπουμε κάποια ανοχή. Η ανοχή είναι υποτιθέμενη γιατί αυτήν «πουλά» η κυβέρνηση στην Ευρώπη, ότι είμαστε μια μουσουλμανική κοινότητα με ανοχή στις άλλες θρησκείες και δεν βλέπουμε ότι μαζεύονται οι Αλβανοί στους δρόμους για να προσευχηθούν και ξεχνούν ότι ο εθνικός ήρωας των Αλβανών, ο Γκιέργκι Καστριότι, πολέμησε του μουσουλμάνους των Οθωμανών.

Τον ήρωα των Αλβανών τον κρύβουμε, ενώ είναι ένας από τους σημαντικότερους και εξέχοντες ήρωες της Ευρώπης, ο Γκιέργκι Καστριότι.

Μετά από όλα αυτά, η μουσουλμανική κοινότητα, όποια και να είναι αυτή εκεί που υπάρχουν Αλβανοί, έχει το χρόνο να μιλήσει ανοιχτά και να δηλώσει εάν είναι Αλβανοί ή όχι. Γιατί, χωρίς τον Γκιέργκι Καστριότι δεν θα υπήρχαν Αλβανοί, ούτε καν θα υπήρχαμε.

Αυτή η πρόκληση του ανατολικού ισλαμικού φανατισμού είναι η μεγαλύτερη ντροπή και η μεγαλύτερη ατιμία που γίνεται στον εθνικό ήρωα των Αλβανών στην πατρίδα του.

Και το κράτος είναι σιωπηλό και γίνεται ένα με τους αρνητές, βλάπτοντας και αυτό την καρδιά του αλβανισμού.

Ακόμη, (το κράτος) λέει δημαγωγικά ότι το 2018 θα είναι η χρονιά του Σκεντέρμπεη.

Εδώ είναι η ειρωνεία.

Θα γιορτάσουν οι μέτριοι κυβερνώντες μας το έτος Σκεντέρμπεη κάτω από τον ισλαμικό μανδύα, για τον οποίο ο ίδιος ο ήρωας μας πολέμησε…

(ina-online.net, botasot.info)

 

Προσευχή μπροστά στο σκεπασμένο άγαλμα του Καστριότι, διότι σκανδαλίζει(;)

Ένα άνευ προηγούμενου γεγονός διαδραματίζεται στην κεντρική πλατεία των Τιράνων.

Με αφορμή το Κουρμπάν Μπαϊράμι ή αλλιώς Μπαϊράμ, που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες κινητές μουσουλμανικές εορτές. Γιορτάζεται 70 μέρες μετά το τέλος της νηστείας του θρησκευτικού μήνα Ραμαζάν (Ραμαζάνι), από τις πρώτες πρωινές ώρες πιστοί μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας.
Ως εδώ, όλα φυσιολογικά. Το παράξενο είναι πως αυτή τη φορά καλύφθηκε το άγαλμα του Γεωργίου Καστριώτη Σκεντέρμπεη, εθνικού ήρωα για την χώρα, το οποίο δεσπόζει στην πλατεία.
Ένα μεγάλο πανό, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων, καλύπτει ολόκληρη την πρόσοψη του εθνικού μνημείου, προς χάριν του Κουρμπάν Μπαϊράμι.
Το γεγονός αυτό έχει φέρει πολλές αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα, με τους πολίτες να εκφράζουν οργή για την κάλυψη ενός εθνικού συμβόλου.
Το ενδιαφέρον είναι πως μια τέτοια ενέργεια λαμβάνει χώρα τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση του Ράμα ανακοίνωσε το έτος 2018 ως “Έτος Σκεντέρμπεη”.

O Μουφτής, θέλοντας να δώσει εξηγήσεις, προσπάθησε να δικαιολογήθει, λέγοντας πως έγινε για τεχνικούς λόγους, διευκρινίζοντας προς τους Ορθόδοξους και Καθολικούς πως δεν υπήρχε πρόθεση προσβολής. Λέγοντας επίσης πως δέχεται απειλές για την ενέργεια αυτή.

Αναφορά στο γεγονός έκανε και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, με ανάρτηση του σε κοινωνικό δίκτυο, σημειώνοντας πως:
“Μόνο ο Ράμα θα σκεφτόταν ότι με μια κουρτίνα μπορεί να κρύψει την ταυτότητα και την ιστορία!”

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://eleftheriako-giro-giro.espivblogs.net/2017/09/03/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b6%ce%b7%cf%84%cf%8e%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%bb%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.